Тефтерчето на един Пътешественик

2022-ра – ДА на още по-големите приключения ✨

2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣ – Годината в която казах ДА!

Да на приключенията …кога ли е било не! Да на нови дестинации с кола зад граница! Да на пътешествия в група, които друг да организира за нас! Да на комбинацията връх и остров! Да на женските трипчета! Да, да и пак да на българските забележителности на първо място! Голямо Да на нови партньорства! Да на усърдната работа и безсънни нощи! Да на смелостта зад първата ми книга! Да на огъня, който те пали, често изгаря, но винаги показва, че си на правилното място!

Най-голямото ДА … в края на статията! ❤️

Благодаря безкрайно за чудната 2022! Най-доброто предстои, а до тогава хайде с мен към обобщението на годината в пътешествия. Ще ви разходя толкова много, че няма как да не си набележите поне по три нови дестинации. В края на това пътешествие ще се радвам да оставите коментар кои са местата, които си харесахте най-много!


⛄ Януари

Първия ден от новата година посрещнахме на едно любимо място – село Чифлик край Троян. Бях си пожелала приказна нова година с много сняг и макар, че снега се стопи бързо бързо, това не попречи да релаксираме няколко дни в съцето на Троянския Балкан с много разхдодки сред природата и топли минерални води. След празничната нощ на 1-ви Януари през деня се отправихме към Беклемето, където отдавна не се бяхме качвали. За “късмет” гъста мъгла и бурен вятър препречиха пътя ни, но упорито не се отказахме и оставихме колата бедстваща в снега, за да стигнем пеша заветната цел. Целия престой тук беше наистина за кратко, но преживяването бе страхотно – едновременно страховито заради бурните атмосфертни условия, но и величествено горе на върха.

На следващия ден посетихме съвършено ново за нас кътче – село Старо Стефаново. Само бях чела за архитектурния резерват и се чудя как по-рано не сме се сетили да дойдем тук. Напълно спонтанно реших да доведа половинката си и да го изненадам, а накрая и двамата останахме безкрайно очаровани от разходката из калдъръмените улици и старите къщи.

Финала на престоя ни пък бе в Гиздилница Козара, за което разках на дълго и на широко тук. Уверявам ви, заслужава си да прочетете цялата история за това мило момиче и нейното арт кътче, което посреща сърдечно всеки гост на входа на селото.


⛄ Февруари

Януари се изтъркули и Февруари не беше толкова активен, но една спонтанна зимна разходка около северното Черноморие ни отведе в Бяла, за да посетим за първи път късноантичната крепост на нос Свети Атанас. Неколкократно сме минавали оттук, а така и не се бяхме отбивали край пристанището и крепостта. В статията може да научите повече какво видяхме и защо останахме толкова доволни от преживяването.


⛄ Март

Първото, което ни изниква през Март, е националният празник! В този ден тръгнахме в търсене на така чакания сняг и ако всъщност мръднеш съвсем малко встрани от Варна, не е никак невъзможно да го намериш.

Март обаче беше също и под знака на няколко изпитания, които завършиха с щастлив край и в края на месеца заслужено се отдадохме на зимни приключения, спорт и СПА релакс. Наш домакин беше Grand Hotel Bansko, а събитието, което постихме бе Jiu Jittsu Legacy Camp Bansko, организирано от Jiu Jitsu Legacy и BJJ Camp Finder.

Редувахме спортните активности с топли минерални процедури, а последните дни от престоя отново покарахме ски.

С две ръце препоръчвам организаторите, а ако сте фенове на този спорт и решите да се присъдините тази година, ще се радвам да се срещнем там. Също ако се чудите дали да посетите хотела за друг вид пътешествие, не се колебайте да го направите.

В района на Банско се впуснахме и в още приключенски подвизи. Насочихме се към южните поли на Рила, за да усетим енергията на малкото планинско село Добърско.

Селото ни остави буквално без думи с мистериозните истории, които крие и красивата природа, която го обгръща. За тях специално може да си припомните повече в двете ми подробни статии – Неразгаданите мистерии на църквата в село Добърско

… и Скритият водопад Щрокалото край село Добърско.


🌸 Април

Април отбелязахме с едно страхотно партньорство. Oтправихме се на пътешествие с Top Rent A Car, които бяха така любезни да ни предоставят нов автомобил RENAULT CLIO V – наш верен другар в приключенията, който да ни заведе на нови и любими дестинации.

Още първия ден, в който автомобилът бе в нашите ръце, се отправихме на спонтанно нощно приключение из красивия Балчик.

Другата дестинация, която си избрахме с новото возило, този път бе по-надалеч. Отправихме се на уикенд приключение сред благата на земята и пробуждащата се природа, а за целта наш любезен домакин бе къщата за гости на Фондация Botanica Life в село Надарево, обл. Търговище. Какво точно правихме при тях и дали е и вашето местенце може да си припомните тук.

В края на преживяването оставихме детайлно ревю на автомобила, като останахме безкрайно доволни от отношението и услугата на нашите верни партньори. Не се колебайте да ги потърсите при следващото си пътешествие!

Април бе белязан и от пъстър Великден. Последните години прекарваме празника сред най-близките и посещаваме личните си села. Наред с яйцата и козунаците винаги намирам време да заведа близките си на някое ново място в региона.

Посетихме още два водопада – първо Хотнишкия, където сме били и преди, а след това Зараповския водопад, който беше нов за всички ни и преживяването беше върховно! Препоръчвам ви да надникнете в пътеписа за този прекрасен водопад и да го откриете възможно по-скоро.

Неизвестните друми ни заведоха до нов риболовен комплекс, заключен сред природата между Дунавската равнина и Предбалкана. Той се оказа чудно място за релакс за малки и големи, където съвсем скоро се очаква да има и места за настаняване и вярвам, че ще е удобно и за вас да го посетите – Риболовен комплекс “Айтите”. Открехвам завесата с няколко любопитни снимки.


🌸 Май

Майските празници бяха отредени за едно семейно пътуване до нови дестинации. Първите три дни от почивката прекарахме на брега на язовир Доспат, където с две ръце мога да препоръчам за настаняване комплекс Романтика. Освен очарователната природа, алеите за разходка, задължително се възползвайте и от възможността за разходка с корабче по язовира.

Освен да надникнем към язовира от всички страни, направихме няколко походчета, посетихме много интересни забележителности, открихме нов водопад, посетихме Дяволския мост, обходихме парк-музей на Родопската чешма, опитахме местни специалитети и какво ли не.

Все още ми е трудно да обобщя самостоятелно всяко едно от тях, но ще се постарая да го направя в най-скоро време.

През втората част от почивката сменихме язовира, но останахме все така близо до природата. Този път отседнахме на брега на язовир Въча и без съмнение мога да споделя, че сърцето ми остана тук. Запечатала съм невероятните гледки, които ме стоплят всеки път, когато се сетя за това приключение.

Любувахме се и денем и вечер на язовира, благодарение на комфотното ни настаняване в хотел Чилингира. По пътя насам всеки завой разкриваше нова зашеметяваща гледка, но любима ми стана тази от върха на Кутрьов камък по екопътека Чилингира.

Не пропуснхаме да посетим и някоя интересна винарна в региона. Така попаднахме в сърцето на вила Юстина сред удивителна природа и страхотни вкусове вино.

Последната дестинация на връщане към дома бе Червената църква край Перущица.

Мотото на Карнавал Габрово 2022 тази година беше хумористичното “Кот’ доди, гат'(д) доди!”. Габровци отново спретнахме чуден празник, а някои от вас може би помнят, че за първи път предавах на живо цялото карнавално шествие!

В края на месеца ми се случи една от най-вдъхновяващите срещи. Историята е дълга, но определено си заслужава да научите за моята немска двойничка и как животът ни събра след 10-годишна пауза… Според мен няма нищо случайно, отделете си време да научите защо.


🌴 Юни

През Юни дойде и рождения ден на Тефтерчето на един пътешественик, който отбелязахме с морски разходки и игра с награди. Края на Юни на бял свят се появи ПЪРВАТА МИ КНИГА! С най-голямо удоволствие и радост ви представих “Най-красивите кътчета по Черноморието”, а чувството да видиш труда си материализиран не може да се опише с думи!

В нея три запалени пътешественички обединихме усилията си да опишем красотата и магията на българското Черноморие. Това сме аз, Ели от Друми в думи и Роси от Trips with Rosie.

Заедно подбрахме общо 57 възможности за незабравими приключения – от най-северната до най-южната точка на морския ни бряг. В пътеводителя са включени както някои от най-красивите плажове, така и места, по-подходящи за авантюристично настроените туристи, които искат да се отклонят за малко от най-претъпканите дестинации и да се докоснат до все още запазената автентична красота на Черноморието.

Ако все още не сте се сдобили с книжката ни или искате да я подарите на скъп човек, не е късно да го направите и да набележите красиви родни места за предстоящите летни месеци!


🌴 Юли

През Юли морето започна да ни зове и съчетах полезното с приятното при нашите нови партньри от Beach Hub Kavatsi край Созопол – първото споделено работно място на морето. Добре, че има и такива кътчета! За всички, които ме питат, как успявам да пътувам толкова много, отговорът е, че не всичко е само пътешествия и забавления, а повечето пъти съчетаваме пътуването с работа, правим компромиси с програмата, но важна част си остава предварителната подоготвка и добър планинг. Вярвам, че най-запалените пътешественици тук ме разбират.

От тук се запътих още по на юг за едно женско зареждащо пътешествие. Нерядко споделям, че да си имаш местен гид е безценно! Благодарение на мой скъп приятел опознах дълбините на Странджа и си припомних си защо толкова харесвам Царево, … естествено с книга в ръка …

… преминахме заедно по стъпките на нестинарите, за да влезем в огнището на селото пазещо най-пламенно нестинарските традиции – село Българи, …

а за финал посетихме екопътека Марина река. Всичко това в безкрайни разговори и прескачане от тема в тема, подправено с щури плажни емоции и летни нощни трепети.

И тази година не пропуснахме да си направим кулинарно пътешествие до “Старци разбойници”… има ли някой, който все още не е бил тук!?

Междувременно се завърнахме отново вкъщи и имах щастието да реализирам още едно чудесно партньорство – това с пекарна за кафе Жасмин, които бяха така любезни да ни поканят да дегустираме от всички видове прясно изпечено на място кафе, да се подсладим с уникални десерти и да попътуваме до далечни дестинации чрез невероятни кафе аромати. Последвайте този линк, за да видите и сециалното ни кафе видео.

Края на Юли почти спонтанно се случи още едно пътуване към южното Черноморие. Този път дестинацията бе Синеморец, като не пропуснахме да посетим едни от най-любимите си плажове – устието на Велека,

скрития плаж на Липите (навсякъде с книга в ръка!)…

…и магията на Варвара.

Още една сбъдната travel мечта в последната утрин от престоя беше да видя на живо природна забележителност Корабите край Синеморец, които препоръчвам да включите в следващото си пътешествие. Мястото е наистина магично!


🌴 Август

За втора поредна година месец Август преминава за мен под знака на две любими събития. Първото е каузата “Приеми ме на село”, където с мой верен другар отново впрегнахме всичките си сили, енергия и желание да помогнем за облагородяването на българското село.

Тук може да си припомните какво сътворихме миналата година, а сега по традиция отново из габровския Балкан две нови села посрещнаха всички младежи с отворени обятия. Това бяха Жълтеш и Торбалъжи, а те пък вече си имат чисто нова реновирана и разкрасена спирка, благодарение на всички нас – участниците.

Второто така чакано събитие бе разбира се фестивала на фолклорната носия в Жеравна. Тази година се впуснахме отново в това връщащо към корена събитие, пременени в нови носии. Харесвате ли ни? Емоцията и щастието тук не може да се опише, трябва да се преживее, затова не му мислете, а стягайте носиите и тази година.

Също така успяхме да опознаем в малко повече детайли Котел, последвайте връзката и разгледайте снимките за приятни изненади и интересни факти.

Последния уикенд на Август прекарахме плажно и диво – за първи път на Кара дере – един от малкото останали девствени плажове по нашето Черноморие. Голямо премеждие си беше стигането до тук, но определено си заслужаваше.


🍁 Септември

Официално обявяваме Септември за най-приключенския месец тази година! Първата серия почивни дни се отправихме за първи път на пътешествие към западната ни съседка Македония, за да си кажем “Dobredojdovte vo Skopje, Makedonija!”.

Отново с най-добрия местен гид и приятел, опознавахме в детайли столицата Скопие. След разходка из най-знаковите паметници и сгради в града се отправихме и високо в планината, за да видим от едната страна града от птичи поглед, а от другата безкрайна планинска панорама от най-любимите. А ако си търсите къде да отседнете, силно и с две ръце препоръчвам нашето AirBnb с най-милите домакини.

Втората част от пътуването бе отредена за друга отдавна мечтана дестинация – Охридското езеро, за което каквото и да кажа, ще е малко! Трудно мога да опиша очарователния ни престой тук – богат на забавления с приятели, забележителности, разходки, история и красиви гледки. Още едно от местата, на които бих се връщала отново и отново, и ще ми трябва отделна статия, в която да опиша всичко подробно… надявам се също като вас, това да е скоро.

Не на последно място препоръчвам водно приключение из езерото, за да надникнете от съвсем друг ъгъл към Охрид.

Последния ден в Македония си бяхме заделили да посетим живописния каньон на река Матка. Е няма такова очарование – едно местенце, задължително за всеки любител на природата и разходките!

Най-хубавото е, че тук има за всеки по нещо, маршрутът може да се мине по суша пеш или по вода с лодка или друг тип плавателни съдове. Предлагат се възможности за скално катерене, посещение на пещери, вкусно хапване на финала и най-вече незабравимите панорамни картички във всички посоки.

След това спиращо приключение из западната ни съседка, останахме цяла седмица в Банско с гледка към планината, за да се презаредим и да стегнем на ново куфарите за следващото грандиозно пътешествие. Малко преди да потеглим си откраднахме време, за да посетим за първи път Байкушевата мура – най-старото иглолистно дърво в България и най-накрая успяхме да я видим на живо в пълната ѝ прелест.

Времето тук мина неусетно, рязко обърнахме платната към Гърция и дим да ни няма! Това определено бе едно нестандартно пътешествие за нас, в което се оставихме изцяло в ръцете на друг организатор – екипа на Happy Escape и приключение, което бях получила като подарък за свой рожден ден. От нас се искаше само да се забаляваме и определено ни се получи. Крайната дестинация на маршрута беше остров Тасос, но по пътя до и от него посетихме редица чудни местенца. А също мога да се похваля и с първия ми изкачен връх на гръцка земя и то на острова!

Безспорно си заслужава да се запознаете в детайли с всяко посетено местенце, затова ви припомням двете подробни статии – “Остров Тасос – щастливо бягство от плажа до върха” част 1 и част 2. Само ще ви загатна, че ще научите повече за интересни и достъпни пещери и водопади, ще опознаете непознат каньон, ще се запознаете с няколко гръцки селца, ще видите красиви плажове, ще посетим най-известния манастир на острова, и най-най-жестокото – ще изкачим най-високия връх на остров Тасос! Уверявам ви, че си заслужава да ги прочетете!

А последната дестинация от приключението ни на връщане от Тасос бе на родна земя. Това кътче ни остави просто без думи, надникнете защо …


🍁 Октомври

През Октомври все още събирахме сърце, ум и разум след толкова много емоции от предходния месец и леко забавихме темпото. Да – има и такива месеци, в които пътешествията не преобладават. Да си останем вкъщи далеч не е толкова странно за нас, защото всеки има нужда да остане насаме със себе си, да твори, да планира, мечтае и гради своята крепост. Благодарни сме и за тези моменти!

Към края на месеца наближиха рождните дни на едни от най-скъпите ми хора и те белязаха чудно пътуване до родния край, където да усетим есенния полъх на Балкана ни е любимо. И тъй като не успях да изровя друго от архива, ето ни веднъж и нас пременени като за парти. 😍


🍁 Ноември

Това беше месецът, в който поехме на ново пътешествие с нашия друг родолюбив проект – Роден Пъзел. Тази година добавихме 5 нови спиращи дъха картини на забележителни български места и с това увеличихме нашата колекция. Горди сме, че с всяка следваща година освен, че увеличаваме колекцията, подобряваме и всеки един детайл на продукта. Ако все още не сте чували за нашите пъзели, надникнете и намерете своя любим кадър за редене!

Ако си спомняте първата ни посетена забележителност през Януари беше Беклемето… Е, явно е било знак, че именно кадъра на Арката на Свободата ще бъде 5-тият нов пъзел в колекцията, който нарекохме “Звездна нощ над Беклемето”.


🎄 Декември

Настъпи ли Декември започва още една серия от празници начело с моя рожден ден в самото начало. Старопрестолната столица винаги е добра идея и покрай празничния повод си организирахме чудно приключение с любими приятели. Покрай безкрайните приказки си спретнахме прекрасни разходки по Самоводската чаршия, обиколка на панорамните тераси, полюбувахме се на Царевец и Трапезица, посетихме коледния базар в града, който тази година беше още по-голям и приказен.

Неусетно наближиха и Коледните празници и дойде време да прекараме отново време с най-близките по родните места, което време е безценно! По празниците задължително посещаваме поне веднъж любима Трявна, няма да се уморя да споделям, че мога да се връщам тук отново и отново, затова оставям тук тези магични кадри.

Обобщението на годината в пътешествия върви към своя край затова ще завърша и с последната дестинация в предпосления ден от годината. Нямаше как да изпратим 2022 с по-специално приключение и най-красивия и любим залез на още едно от най-любимите места. Ще ви издам, че това е болярското село Арбанаси, в чиито край се обособи невероятна панорамна площадка, на която идваме с повод и без повод. 🧡

Благодаря ти 2022! 🌟 Най-доброто предстои! 🥂 Най-голямото ДА е за НЕГО! 💍


Благодаря ви, скъпи пътешественици, че и тази година споделихме толкова много пътешествия заедно! За мен е истинско удоволствие да разказвам за толкова прекрасни и зареждащи дестинации! Надявам се и на вас да ви е било интересно, да съм ви запалила поне мъничко и да сте успели да посетите най-желаните си дестинации. Тези, които не сме успели, пожелавам през новата година да се сбъдват!

Бъдете най-вече здрави и не забравяйте, че ви очакват още много приключения! 💖

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *