Тефтерчето на един Пътешественик

2023-та – Тефтерчето на едно семейство 💖

С настъпването на 2023-та година отбелязахме новата и най-специална страница в Тефтерчето на един пътешественик! Ако си спомняте обобщението на 2022 завърши с най-голямото ДА 💍, вследствие на което 2023 беше под знака на сватбената еуфория и любов във всички форми. 💖 Това бе годината, в която официално разлистихме страниците на Тефтерчето на едно семейство!

На фона на сватбените емоции съумяхме да не изоставаме от своето темпо и можем да се похвалим с немалко любопитни и запомнящи се дестинации. Взимам ви с мен в тази така специална година, за да преминем по традиция отново през последните 12 повече от вълнуващи месеца! В края им ще се радвам да споделите коментар кои са и вашите любими места от изминалата година и с какво бе тя запомняща се за вас.


⛄ Януари

През Януари любопитството към една табелата с надпис “летище” ни закара край село Калиманци до Варна. Така се озовахме на старото селскостопанско летище Изгрев, където в наши дни самотен, с изгнили крила и в окаян вид лежи изоставеният самолет. Той тихо и непрестанно наблюдава хоризонта, но за съжаление не отвисоко, а завинаги приземен на твърда земя. Самолетът Ан-2 LZ-901 е произведен през 40-те години на миналия век. В края на 70-те години е използван главно за извършване на парашутни скокове, но след промените от 1989г. остава завинаги забравен на летището.


⛄ Февруари

Февруари също не беше богат на дестинации и можем да се похвалим единствено с посещение на AQUAHOUSE Thermal & Beach, където се поглезихме с възстановяване и релакс. Комплексът предлага целогодишни възможности за балнеолечение, балнеопрофилактика и СПА и е само на 10км от сърцето на морската столица.

Може би си пролича, че в първите два месеца от годината наблегнахме на някои основни точки от сватбената подготовка и бъдещото голямо “Наздраве!”, за която също ще споделя, и затова не сме пътували много много. Именно през тях успяхме да запазим мястото, да изненадаме и поканим кумовете, да си изберем водещ, DJ, видео и фотограф, както и подготвим сватбените си покани. Всичко това за нас бе едно своеобразно пътешествие през организация, избори и споделени мигове в едно тотално ново направление и за двама ни – безкрайно вълнуващо!


⛄ Март

Месец Март стартирах с едно прекрасно фолклорно участие по повод националният празник в концерт-спектакъл “Свободата…” . 🇧🇬

Чувството да носиш, представяш и предаваш българското бе както винаги неописуемо 🤍💚❤️, а самия празник добави още една щипка обич към всички в залата. Имах честта да облека тази невероятно красива пиринска носия и да усещам магията на фолклора през целия ден и дълго след него!

Ред беше на едно по-голямо пътуване, НО тъкмо когато си мислехме, че сме напълно готови, автомобилът ни се повреди 2 дни преди самото тръгване. Скорострелно трябваше да търсим решение (не дали, а как да тръгнем). И тук на помощ се притекоха нашите TOP партньори от Top Rent a Car.

Благодарение на тях нашето отдавна планирано пътешествие не се провали и така се озовахме първо в столицата, за да преживеем едно от кулинарните приключения на Cook and Eat Bulgaria. В компанията на скъп приятел се гмурнахме в света на старите български рецепи, за да сътворим нейно величество БАНИЦАТА. А ето и цялата история тук и защо е толкова специална. 👇

Главната цел с новото возило бе спирка #2 – Банско 📍, където съчетахме работата с удоволствието. Работа с гледка към планината от ново за нас място – Nestwork Coworking, за да дойде края на седмицата и да се потопим за втора поредна година в магията на спорта, приключенията и релакса. Наш домакин бе отново Grand Hotel Bansko, а събитието, което постихме – Jiu Jitsu Legacy Winter Camp, който ще има издание и през новата 2024-та година. Нашата спортна страст ни донесе много нови запознанства, емоции и постижения. Ако и ти тренираш, кампът определено е за теб, тук може да си припомниш още малко лични впечатления.


🌸 Април

Април месец беше под знака на едно “тайно пътуване”. Тайно, но не за нас, а за човекът когото искахме да изненадаме – МАМА! 💖 Винаги съм искала такава изненада, но да я организирам бе 10 пъти по-вълнуващо. До влизането в терминала рожденичката ни нямаше представа къде отива и казвам едно голямо БЛАГОДАРЯ, че нямаше грам съмнение дали да тръгнем. Още едно напомняне, че когато си с любимите хора, би отишъл и на край света.

С това пътуване казах за първи път Buongiorno, Italy! 🇮🇹 и отметнах държава #19! За някои малко, за други много, за мен точната по ред и в правилния момент. В рамките на няколко дни посетихме последователно градовете Венеция и Верона, впечатленията от които заслужават отделна статия.


🌸 Май

Следващият месец беше изключително наситен с емоции. Нали не сте забравили, че паралелно с пълна сила течеше и сватбената подготовка – предстояха ремонтни дейности, избор на тоалети и други щури организации. Междувременно посетихме набързо к.к. Камчия съвсем в началото на сезона, малко преди да се появят ранно плажуващите. Устието на Камчия си остава едно от романтичните места на север, за запалени приключенци впускащи се без да чакат в нови предизвикателства по суша и вода – мястото, където се случва целувката на морето и реката. За още такива места надникнете в моята първа книга “Най-красивите кътчета по Черноморието”.

Следващия уикенд пък ни очакваше едно вълнуващо винено приключение. Наш любезен домакин бе винарска изба Salla Estate. Салла е една от малкото винарни в Североизточна България, намираща се само на час от Варна. Опитвали сме неведнъж техните вина, но за първи път имахме възможността да им гостуваме във винарната, да обходим лозовите масиви, да посетим конната база, да направим винена дегустация на място и всичко това в един много приятно опияняващ уикенд. 🥂

Последва пътуване до сърцето на България, за да преживеем за пореден път Карнавала в Габрово. За това любимо и пъстро събитие в столицата на хумора този път си бяхме взели и компания – как да не го покажем на бъдещите ни кумове и да не ги разходим из нашия роден край! 💖


🌴 Юни

Юни напредна и оставаше само месец до сватбата => време за моминско и ергенско парти. 🥂 Нашите приятели знаеха много добре как да ни изненадат и всеки получи по едно “тайно приключение”, този път никой от нас не знаеше крайната дестинация и бяхме от другата страна на изненадващото пътуване. Тук не мога да издам какво се случи, но пък ще споделя, че бяхме на морето и имаше от всичко по много – смях, веселие, споделеност, сълзи, неизвестност, изненади, сърдечност … Щом всеки от нас се завърна от този щур уикенд, буквално бяхме изцедени от прекрасната емоция, с която ни заляха най-близките ни приятели и си благодарихме, че имаме цял месец до сватбата, за да презаредим сили.

В края на Юни имах удоволствието да взема участие в първата по рода си лятна травъл блогърска конференция във Варна. Нейн домакин неслучайно бе курортът “Св. Св. Константин и Елена”, който отбеляза своята 115–годишнина. 👇


👰🤵 Юли

Юли се впуснахме напълно в нашето сватбено приключение. Подготовката до последно бе истинско удоволствие, а когато нашият специален ден дойде, просто се отдадохме на обичта, радостта и всички близки, които бяха до нас да споделят празника ни.

Трудно е да се опише с думи магията на този ден. Знаем че го организирахме с много желание, по нашия си начин – цялата организация бе едно чудесно приключение пълно с идеи, избори, творчество, обич и малко нерви за цвят разбира се… за да се случи по-хубаво отколкото сме си го представяли! 💖

15-ти Юли – Специалният ден, в който отбелязахме официалното начало на нашето най-голямо пътешествие като семейство Еневи. 🥂

🌴 Август

Сватбените емоции още ни държаха и вълнението от този ден се усещаше у всички, но някак си се завърнахме към нормалния ритъм – работа и задължения, лято и пътувания. Имахме си следващи младоженци на ход, затова попътувахме за техните лични поводи. Южното Черноморие още веднъж ни призова и акустирахме по женски в Созопол.

Следва и призът за най-спонтанно пътуване на годината:
Когато ти се обадят в 00:00ч. с думите “Имаме 1 място към Жеравна, тръгваме в 7:30ч.”! Досещате се какво следва нали…!? 😆 Носията изгладена, багажът стегнат и 6:30ч. кукуряк готова с нетърпение да се потопи в магията на фестивала на фолклорната носия в Жеравна. Тъкмо когато си мислех, че тази година ще се наслаждавам отдалеч и ще гледам само снимки. Хиляди благодарности на верните спътници в това приключение. 💖


🍁 Септември

Първият уикенд на Септември бяхме отново сватбари, този път обаче от другата страна 😅, на едно много красиво място на брега на язовир Цонево. Срещнахме традициите на Севрозапада с тези на Североизтока и се получи едно запомнящо се тържество! 🤍 Ние също бихме си казали отново ДА на тази прекрасна гледка! 😍

Малко след това южната съседка ни призова и след близо 10-часово пътуване с почивките пристигнахме на първия ръкав на Халкидики – Касандра. Никога не бяхме стъпвали на него и впечатленията бяха наистина страхотни! 🇬🇷

Афитос е изключително чаровно селце и прекрасен пример за традиционна гръцка архитектура. Възможностите за разходка, вкусна гръцка храна и гледки бяха навсякъде. За съжаление местенцето ни посрещна с ураганни ветрове и дъжд през първите два дни от почивката, но в следващите два наваксахме скоростно с плажове, слънце и топли емоции. Пълната статия за това пътуване все още ме зове да я довърша, очаквайте скоро… до тогава ву припомням за едно от уникалните творения на природата там – Пясъчният нос.

Втората половина на месеца си спретнахме спонтанно еднодневно приключение за именния ми ден и така се озовахме на нос Калиакра без изобщо да сме го планирали. Нощна разходка, когато всичко е още по-спокойно и магично. Бонус получихме уникално залезче – подаръче и направихме последен плаж за сезона!


🍁 Октомври

Дадохме старт на есенните пътешествия с един различен тиймбилдинг в Старозагорски минерални бани. От тук се насочихме към сърцето на България и отново едно спонтанно решение ни заведе на Етъра.

На следващия ден пък се озовахме за първи път на празника на тиквата в Севлиево. Последва посещение на старопрестолната столица Велико Търново, за да се завърнем отново на морето. Октомври бе изключително пъстър на пътувания и емоции.


🍁 Ноември

Ноември забавихме темпото, но пък се насладихме отново на чудния язовир Цонево с един празничен уикенд в село Аспарухово и трима рожденици… щом искат да почерпят, няма да се дърпаме я! Гледката към язовир Цонево всеки път е пленяваща и можем да се връщаме отново и отново!


🎄 Декември

Неусетно настана Декември – моят месец 🎂, в който отново имаше много цвят и приключения. Подарихме си съвместно едно стоплящо сърцето преживяване в Балчик, където винаги има един необясним чар и се връщаме с удоволствие.

Макар и със закъснение, през Декември нашия родолюбив проект Роден Пъзел се сдоби с чисто нова колекция. 🧩 В тази наистина наситена на емоции година с огромно вълнение представихме новите ни 8 пъзел бижута, облечени в нова стилна визия, разпределени в нови 3️⃣ категории:

серия “Забележителности” обогатихме с 3 нови кадри на забележителности
– НОВА серия “Поговорки в пъзели” – нашата гордост, чрез която представяме българския фолклор
– НОВА “Арт” серия, която ни отнася сред магичните морски и горски дълбини

Изненадите не свършиха до тук! Също така представихме и новата ни ДЕТСКА КОЛЕКЦИЯ пъзели от 120 части, подходяща за всеки малък пъзел любител. Как да не се похвалим!?

Горди сме, че с всяка следваща година освен, че увеличаваме колекцията, подобряваме и всеки един детайл на продукта!

Ако все още не сте чували за нашите български пъзели, създадени от изцяло български екип, надникнете и намерете своя любим кадър за редене!

Следващата ни дестинация бе Шуменския край, където открихме китното село Кюлевча. Там гостувахме на два специални комплекса, а се оказа че такива в селото са десетки – определено дестинация, която трябва да посетим и през лятото. Селото е изключително близо до село Мадара и Мадарския конник и логично един от дните си спретнахме посещение на единственият по вида си баререлеф в Европа от периода на ранното средновековие, обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.

Обичайно по празниците се завръщаме към родния край и се впускваме в ативно търсене на снежна горска приказка. Макар че коледните дестинации при нас се повтарят Габрово – Трявна – Узана – Велико Търново, това са местата, които няма как да ни омръзнат и ще продължаваме да търсим всяка година с удоволствие по няколко пъти. Ето и къде намерихме истинска снежна покривка. ❄️


Скъпи пътешественици, благодаря ви, че и тази година споделихме толкова много пътешествия заедно! Благодарим ви, че бяхте част от една от най-запомнящите се за нас година! Истинско удоволствие е да пътуваме заедно, да споделяме прекрасни и зареждащи дестинации, да го правим в България, и от време на време извън Родината! Надявам и вие да сте успели да посетите най-мечтаните си дестинации и да сте открили нови вдъхновения. Нека 2024 донесе тези, които не сме успели!

Бъдете здрави и не забравяйте, че ви очакват още много приключения! 💖

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *