Тефтерчето на един Пътешественик

Остров Тасос – щастливо бягство от плажа до върха (част 1)

Днес ви каня на едно “щастливо бягство” до южната ни съседка. Отправяме се на островно приключение по-различно от всички до сега. Обикновено свързваме островния живот с много плажни мигове, но този път съчетахме най-доброто от морето и планината на един от най-посещаваните гръцки острови, а именно остров Тасос.

Наричаме го “щастливо бягство” поради две причини. Първо защото за първи път от много време насам се доверихме на някой друг да ни поведе на пътешествие и не сбъркахме. Второ защото това бе истински Happy Escape – бягство по избор, което получих като подарък за много специален личен повод. Тук мога да добавя едно огромно БЛАГОДАРЯ на моите приятели, които ме познават добре и знаят как да ме изнанадат! 💖

Какво е Happy Escape? – Възможност всеки да избяга от еднообразното ежедневие, да (пре)открие пътуването и да се впусне в страхотно приключение. Преживяването комбинира в себе си зашеметяващи природни гледки, забележителности и непознати кътчета, всичко това споделено с интересни хора, търсещи приключения и споделени емоции – също като всеки един от нас! А най-хубавото е, че на разположение е календар с над 30 бягства за годината и всеки може сам да избере пътешествието, което му приляга най-много.

*Искам да знаете, че тази статия не е с цел реклама, а напротив – желая да споделя с вас от първо лице нашето зашеметяващо преживяване, а след това всеки сам да прецени кога и как иска да се впусне в своето щастливо бягство.

Хайде да потегляме!

Ден 1 – Пътуване, пещерата Алистрати и живописния каньон

Нашето приключенско бягство се осъществи в четири слънчеви дни в периода 15-18 Септември. Ден първи потеглихме с групата заедно от София. Първа среща и нови запознанства, които много бързо преминаха в сладки приказки за стари пътешествия и любими дестинации. Веднага намерихме много общи теми с новите ни приятели и неусетно стигнахме до границата. Минути по-късно вече бяхме на територията на южната ни съседка, а нашия символичен домакин и водач на пътешествието Алекс започна да загатва какво предстои.

Пещерата Алистрати и каньона на река Ангѝтис бяха първите две забележителни места, които посетихме на път към острова (последвайте линковете за точни координати). За да посетим пещерата се отклонихме само на десетина километра от главния път – супер идея за импровизирано бягство. Дълга алея води до изкуствено създадения вход, затворен с голяма дървена червена порта. Снимките вътре са забранени, но ви уверявам, че ако сте любители на пещерите, тук със сигурност ще ви хареса. Пещерата е на възраст от 2 млн. години и е открита случайно през 1958г. от местни ловци. Дължината ѝ е ок. 3 км, като 1.5 от нея са туристически. Отворена е за посещения през 1998г. Маршрутът вътре през цялото време преминава по равна алея, което я прави подходяща за посещене с малки деца и достъпна за хора със специални нужди. Входът бе на цена от 8 евро.

Пещерата е част от подземната система на р. Драматица, заедно с други четири пещери в региона. Тя впечатлява не само с огромните си размери, но и богатството от скални форми и биологични видове. Пещерата Алистрати е известна още под името Шарената пещера, заради сталактитите и сталагмитите оцветени в най-различни цветове. Красивото оцветяване се дължи на железните съединения в почвата над пещерата. Едни от най-впечатляващите са червените сталагмити, наречени Пламъци. Други интересни образувания – хеликтити и пещерни бисери – правят пещерата още по-любопитна. Около входа на пещерата са изградени паркинг, малък парк с кътове за отдих и приятно заведение. С две ръце препоръчвам да включите Алистрати при следващото си пътешествие.

След пещерата посетихме още едно любопитно местенце. Позната още като Драмàтица или Драмска река, Ангѝтис е най-големият приток на река Струма. Тя води началото си от връх Голомбарь (1087 м) в планината Боздаг, тече на юг, минава през град Драма, пресича едноименната котловина, и при село Баница се събира с река Панега. На по-малко от километър западно от Баница реката Драматица образува изключително красив пролом.

Ждрелото, всечено в мраморните скали, е с дължината малко над 5 км. До каньонът води приятна панорамна алея тръгваща от парка около пещерата Алистрати. По алеята се откриват прекрасни гледки към пролома и към планината Кушница, която се издига величествено над него. По алеята може да се слезе и до самата река, на която има изграден пешеходен мост. Той е връзката с алеите на отсрещния бряг на реката. Другият удобен подход за достигане пролома е откъм шосето Драма – Солун, ако пътувате от тази посока.

Съчетаване посещението на пролома и пещерата бе прекрасен начин да прекараме ден сред природата и да си отдъхнем по средата на дългия път. Нали не сте забравили, че все още сме по средата на ден 1 и тепърва предстоят същинските островни приключения. От тук се отправихме към Керамоти, за да се качим на ферибота, чието разписание по това време на годината бе на всеки 45 минути.

За краткото плаване на ферибота имах едно изключително преживяване. Чайките, които кръжаха над главите ни, ту се приближаваха гладно и любопитно, ту се връщаха далеч в морето. И докато наблюдавах как хората край мен подхвърлят къшейчета хляб или солети на птиците, а те ги грабват за секунди, един човек се доближи до мен и ми подаде филийка хляб. Без много чудене му благодарих и също се качих на най-високата точка на ферибота. Буквално за 2 секунди, без да разбера как и откъде, само докато протегна ръка нагоре и половината филийка изчезна от ръката ми. За втората половинка имах малко повече време да се огледам, но след секунди и тя изчезна, а птиците наоколо продължаваха да кръжат във всички посоки към следващата хапка. Бързият ми съвет тук е задължително да се запасите с нещо дребно, за да усетите и вие този щастлив птичи полет.

Стъпихме на острова и се отправихме към Скала Потамия – нашето селце за следващите 3 дни. Настанихме се и имахме възможността да изпратим последните слънчеви лъчи именно от плажа. Вечерите на острова преминаваха в разходки и вкусна гръцка храна, а ако търсите съвет къде да хапнете ще ви споделя и няколко добри идеи. Изборът за първа вечеря на острова бе Taverna Krambousa – естествено гръцка салата, морска храна и по една наздравица с узо за добре дошли!

Ден 2 – Връх Ипсарио

Вече загатнах, че мотото на нашето приключение е “от плажа до върха”. Ден втори бе отреден именно за планината. Станахме рано, защото ни очакваше 7-часов преход до най-високата точка на остров Тасос – връх Ипсарио. Първият ми изкачен връх на гръцка земя и изобщо извън граница. Чувството на върха бе неописуемо!

“Хапнахме” тези 1204м за закуска и ако върхът ви се струва нисък, то веднага бързам да уточня. Преходът не е никак лек и бих го определелила като подходящ за средно напреднали. Стартовата точка бе от 34м, което прави 1170м денивелация. Добавяме предимно каменист терен, преход около 3.5 часа в посока с почивките и накрая получаваме пълно удовлетворение без значение от височината, защото гледките винаги са магични.

Маршрутът тръгва от селцето Потамия, където оставихме автомобилите на голям паркинг малко след центъра. Няколко метра по-нагоре има указателни табели и преходът започва. Важно уточнение, че по трасето няма много чешми, затова се бяхме запасили добре с необходимото количество течности. Имайте го предвид!

През целия път се наслаждавахме на невероятната природа, още по-невероятни панорамни гледки към морската шир, континенталната част и останалата част от острова. Скривахме се за кратко сред борови гори, а след това отново крачихме бодро под слънчевите лъчи. Панорамите се разкриваха една след друга пред нас, а при всеки поглед към морето облаците променяха своите форми и пропускаха пред очите ни различен пейзаж.

Непрестанно се наслаждавахме на морски панорами към източния бряг на острова, а щом се качихме на билото започнаха да се разкриват красиви панорамни гледки към западната му част. Всички те зареждащи и необятни!

През по-голямата част от времето бяхме буквално над облаците, обърнете им специално внимание. Съчетанието на море и планина определено е моето нещо и със сигурност ми се иска да повтарям още подобни преживявания на нови дестинации! Ще съм благодарна да споделите в коментар такива, ако имате идеи.

Завърнахме се от планината и дойде заслужено време за отдих – лежерен и спокоен плаж. Море и планина в един ден, това на острова е абсолютно възможно!

Вечерта се отдадохме заслужено на стабилно презареждане и отново разнообразието от морски деликатеси бе огромно. Този път посетихме Taverna Akrogiali и смея да твърдя, че тази втора вечер изборът беше още по-добър. Не пропуснахме и по една гръцка наздравица, съпроводена разбира се отново с гръцка салата и още нещо…

Точно тук преполовяваме нашето островно приключение и слагам край на част първа. Продължете заедно с нас и в част 2 на това приключенско бягство. Ще научите още непознати места, любопитни локации и красиви плажове из остров Тасос.

А вие били ли сте на този любим гръцки остров?

Благодарим ви, че споделяте тази статия с приятелите си! Можете да помогнете повече хора да преоткриват страстта към пътешествията и да се вдъхновяват от тях. В края на страницата може да се абонирате за моя email бюлетин, за да не пропускате още нови пътеписи.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *