Тефтерчето на един Пътешественик

Пролетна разходка до Зараповския водопад

Днес добавяме още една любима водна каскада в категория “леснодостъпни водопади”. Скрито местенце, до което стигат най-любопитните съвсем без големи усилия, само защото са се отклонили за малко от главния път.

Това бе от случаите, в които вместо да тръгнем да търсим нови места надалеч, решихме да изследваме по-обстойно именно нашия си регион. Поехме в търсене на нещо ново и непознато и така в полезрението ни попадна Зараповския водопад. Без нужда от сериозна подготовка, съвсем спонтанно и бързо попаднахме сред тази уникална природна красота. Място, съвсем наблизо, чакало ни да го открием едва сега.

Зараповският водопад е разположен до село Вишовград, на метри от главния път Павликени – Велико Търново. Само на 3км от центъра на селото се достига огромен завой и табела, където има обосебени места за паркиране. Оставяме колата именно тук и нямаме търпение да надникнем какво ни очаква. Само 5 минути след началото на пътеката се озоваваме до симпатична беседка и дървено мостче.

От тук има два варианта как да продължим разходката си. Който и маршрут да си изберем, озоваваме се все до водопада. Както винаги препоръчвам да си направите кръгов маршрут, но в случая може да изберете по-малко екстремното за вас трасе и в двете посоки, защото…

… продължвайки по десния път и минавайки първото мостче се озоваваме на скалите над самия водопад. Встрани от тях се спуска отвесна стълба надолу, която макар и кратка не е по силите на всеки. Слезем ли по нея обаче, вече сме при водопада.

За този, който пък изберете пътеката вляво от мостчето, следва кратко спускане и отново за не повече от 5 минутки се озовава на правилното място, но този път от другата му страна.

Без съмнение това е един от най-чаровните водопади, на които сме били. Зараповският водопад е сравнително малък, но местността е толкова живописна, че можехме да съзерцаваме с часове. Това скътано кътче ни плени завинаги и тайничко си го наричаме нашето място, на което ще се върнем отново.

Водата се спуска от около 15м по редица скални стъпала и прагове. Посрещна ни следващото дървено мостчета и удобна обзорна площадка, откъдето успяхме да надникнем от всички възможни ъгли, да се заредим и почерпим от енергията на природата. Това беше от онези моменти, в които си стоиш тук и не мислиш за нищо друго освен красотата на природата.

Препоръчвам ви още да слезете под мостчето, за да се полюбувате на каскадата от още един нестандартен ъгъл. Тук е мястото да докоснете водата, да пречистите мислите си и да се качите наобратно като нови.

Около водопада е изграден малък геокомплекс – “Зарапово”. Последвайте спокойно локацията на водопада в Google maps и ще се озовете именно до него. Комплексът е удобно място да спрете за кратка почивка, подходящо място за раходка с деца, а също и идеалното място за пикник сред природата.

За финал – с човека зад кадър, този път на преден план. 😅

Е, пътешественици, хареса ли ви Зарапосвкият водопад или сте били тук и преди? Пожелавам ви приятна почивка и чакам с нетърпение вашите снимки от Зарапово. 📷

Благодарим ви, че споделяте този фото пътепис с приятелите си! Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях. В края на страницата може да се абонирате за моя email бюлетин, за да не пропускате още много нови пътеписи.

2 коментараLeave a comment

  • Добре, че беше вашият пост, че се осмелихме да посетим водопада, макар и след сушавото лято. Много е красиво. Съвсем наскоро са подменени обезопасителните парапети и разходката си струва изживяването.

    • Благодаря Ви за актуалната информация! Много се радвам, че сте успели да се насладите на тази красота дори през този сезон! 🙂

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *