Тефтерчето на един Пътешественик

Пролетна разходка до Зараповския водопад

Днес добавяме още една любима водна каскада в категория “леснодостъпни водопади”. Скрито местенце, до което стигат най-любопитните съвсем без големи усилия, само защото са се отклонили за малко от главния път.

Това бе от случаите, в които вместо да тръгнем да търсим нови места надалеч, решихме да изследваме по-обстойно именно нашия си регион. Поехме в търсене на нещо ново и непознато и така в полезрението ни попадна Зараповския водопад. Без нужда от сериозна подготовка, съвсем спонтанно и бързо попаднахме сред тази уникална природна красота. Място, съвсем наблизо, чакало ни да го открием едва сега.

Зараповският водопад е разположен до село Вишовград, на метри от главния път Павликени – Велико Търново. Само на 3км от центъра на селото се достига огромен завой и табела, където има обосебени места за паркиране. Оставяме колата именно тук и нямаме търпение да надникнем какво ни очаква. Само 5 минути след началото на пътеката се озоваваме до симпатична беседка и дървено мостче.

От тук има два варианта как да продължим разходката си. Който и маршрут да си изберем, озоваваме се все до водопада. Както винаги препоръчвам да си направите кръгов маршрут, но в случая може да изберете по-малко екстремното за вас трасе и в двете посоки, защото…

… продължвайки по десния път и минавайки първото мостче се озоваваме на скалите над самия водопад. Встрани от тях се спуска отвесна стълба надолу, която макар и кратка не е по силите на всеки. Слезем ли по нея обаче, вече сме при водопада.

За този, който пък изберете пътеката вляво от мостчето, следва кратко спускане и отново за не повече от 5 минутки се озовава на правилното място, но този път от другата му страна.

Без съмнение това е един от най-чаровните водопади, на които сме били. Зараповският водопад е сравнително малък, но местността е толкова живописна, че можехме да съзерцаваме с часове. Това скътано кътче ни плени завинаги и тайничко си го наричаме нашето място, на което ще се върнем отново.

Водата се спуска от около 15м по редица скални стъпала и прагове. Посрещна ни следващото дървено мостчета и удобна обзорна площадка, откъдето успяхме да надникнем от всички възможни ъгли, да се заредим и почерпим от енергията на природата. Това беше от онези моменти, в които си стоиш тук и не мислиш за нищо друго освен красотата на природата.

Препоръчвам ви още да слезете под мостчето, за да се полюбувате на каскадата от още един нестандартен ъгъл. Тук е мястото да докоснете водата, да пречистите мислите си и да се качите наобратно като нови.

Около водопада е изграден малък геокомплекс – “Зарапово”. Последвайте спокойно локацията на водопада в Google maps и ще се озовете именно до него. Комплексът е удобно място да спрете за кратка почивка, подходящо място за раходка с деца, а също и идеалното място за пикник сред природата.

За финал – с човека зад кадър, този път на преден план. 😅

Е, пътешественици, хареса ли ви Зарапосвкият водопад или сте били тук и преди? Пожелавам ви приятна почивка и чакам с нетърпение вашите снимки от Зарапово. 📷

Благодарим ви, че споделяте този фото пътепис с приятелите си! Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях. В края на страницата може да се абонирате за моя email бюлетин, за да не пропускате още много нови пътеписи.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *