Тефтерчето на един Пътешественик

Иванилски водопад – възраждане на екопътеката и българското село

Може лятото да не е най-подходящото време за водопади, но в този пътепис освен да ви запозная с нов любим водопад, ще преминем заедно много забавно и още по-емоционално през целия маршрут.

Тези от вас, които знаят че съм от Габрово, ще се зачудят как така не съм споделила по-рано за Иванилския водопад. Истината е, че един единствен път съм тръгвала в тази посока и така и не успях да открия водопада. Още по-забавното бе, че дори заедно с моите другари се изгубихме. Няколко години по-късно обаче мога смело да заявя, че няма как да пропуснете водопада и всеки пътешественик може да се отбие от пътя и да се наслади на една цветна и обновена екопътека с прекрасен воден финал.

Бързам да ви споделя защо съм толкова развълнувана. Реконструкцията на екопътеката и цялото облагородяване на района е плод на една прекрасна инициатива в Габровска област.

Благодарение на иницитивата Приеми ме на село имах честта и удоволствието да прекарам една невероятна седмица на село, в която нашата ентусиазриана група работливи доброволци бяхме в основата на възстановяването на екопътеката, спирките и чешмите в две съседни български села.

Наши домакини бяха селата Солари и Свинарски дол, които останаха завинаги в нашите сърца. Ежедневието ни се състоеше в здрава работа и широки усмивки, а редом до нас помагаха силните момчета от Терапевтичен център “Св.Илия”. Организаторите от Община Габрово съпътсваха нашето дело и ни позволиха да развихрим потенциала и въображението си и да бъдем максимално полезни.

На всеки един от организаторите, през менторите, до доброволците благодаря от сърце за нашето невероятно съвместно приключение, работата на село и всичко, което сътоврихме заедно! С радост ще се връщаме отново тук, ще разказваме пламенно и ще предаваме това добро нататък! 💖

Върховен бе момента в един от последните дни от живота ни на село да извървим цялата екопътека, която изградихме задружно по време на нашия престой на село. Иванилският водопад е един от най-красивите природни феномени край Габрово и заслужава повече хора да го открият и стигнат до него.

За да открием водопада се отправяме в посока селата Солари и Иванили, които се намират само на 7км от Габрово. На входа на село Солари няма как да не забележите реновираната спирка, изрисувана с красиви орнаменти, която сбира малкото останали жители на селото днес.

Няколко метра по-надолу, малко преди острия завой над дерето, започва отбивка за черен път. Ако преди години тук е нямало никакви указания, днес освен, че има няколко табели сочещи “Към водопада”, то ще видите и този вдъхновяващ всеки пътешественик показатаел. На него са изписани разстоянията до няколко други световни и родни водни каскади. Споделете ми в коментар кои от тях вече сте посетили.

Връщаме се на черния път и приключението продължава през гората. В началото маршрутът минава покрай няколко селски къщи и трафопост и единственото, което трябва, е да следваме пътя. След може би десетина минутки навлизаме все повече през гората и виждаме чисто новата информационната табела за водопада и схема на трасето. Обърнете им внимание – имат какво да ви загатнат.

Сигурно ще се зачудите, защо се намираме в село Солари, а водопадът е кръстен на другото село – Иванили. Това се дължи на факта, че реката захранваща водните каскади се намира точно по средата между двете села. По-близкото до Габрово село е Солари, а веднага след него е село Иванили и то дава името на водопада.

Маршрутът е дълъг 1,2 км и с нормално темпо и фото паузи отнема около час в двете посоки. Пътят покрай реката ни води, а нагоре и надолу по нея изскачат по-малки водни каскади. Трасето е леко и приятно, подходящо е и за разходка с деца, а следващите атракции ще бъдат интересни както за малки, така и за големи.

Знаете ли какво е “Габровски компас” и какво да правите, ако ви е страх от изгубване!? Тук ще разберете като сами завъртите голямото дървено кубче и прочетете предписанията му. Не забравяйте да изпълните заръката и да споделите какво ви се е паднало.

Вървим още малко и стигаме до първото цветно място за отдих и почивка. Няколко метра по-надолу, пък ни очаква “Къщата на феите”. Спираме, отдъхваме, поздравяваме ги и напред към следващата спирка.

Попадаме в следващия горски дом и любопитно надникваме в него. Пътят продължава да ни води, а атракциите по него не спират. Обособен кът с огнище и масички ни приканват да се отбием. Веселите закачливи табелки пък не спират да ни забавляват …

… и ни приканват да общуваме с природата!

Стигаме до последната част на екопътеката, която е леко по-стръмна, но все така достъпна. Спускаме се към вира и след малко пред нас се разкрива в цялата си прелест Иванилския водопад.

Водопадът се образува от малка буйна рекичка, на около 300 м преди вливането й в река Янтра. Водата му се лее от височина 7-8 м, а под него се образува красиво и дълбоко езерце с форма на сърце. Къпането не е препоръчително, заради опасностите, които крие дъното – остри скални отломки, сучпени клони и др., които могат да причинят сериозни наранявания. Местността тук е красива за разходки през всеки сезон.

Сякаш сме на някой тропически остров, но не – тук сме си в сърцето на 🇧🇬 и се наслаждавам на тази върховна красота!

Най-големите ентусиасти от нас се изкъпаха във водата, а ние двете с любимата Яна не пропускаме селфи с водопада за спомен.

Разбира се, не тръгваме без да минем през най-специалното място за прегръдка!

Почувствахме се удовлетоврени. Прекарахме незабравими мигове тук. Останахме в прегръдките на гората и водопада, докато слънцето се скри зад високите дръветча и хич не ни се тръгваше. Пътят наобратно ни преведе през същите цветни атракции, на които обърнахме внимание от друг ъгъл. Поздравявахме с широки усмивки едни от първите посетители на новоизградената екопътека, с които се разминавахме и тайничко искахме да споделим, колко сме щастливи и заредени от добре свършената работа.

Да участваме в тази благородна инициатива бе едно от най-специалните събития за всички ни и със сигурност ще се върнем отново! Пожелавам ви скоро да посетите и да се насладите на екопътеката, която изградихме с много любов, трепет и ентусиазъм. С нетърпение чакам вашите снимки, впечатления и вдъхновения! А аз очаквам с още по-голямо вълнение пролетта, за да видя Иванилския водопад в пълната му прелест и пълноводие!

Благодарим ви, че споделяте тази статия с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях. В края на страницата вече може да се абонорате и за моя email бюлетин, за да не пропускате още нови пътеписи.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *