Тефтерчето на един Пътешественик

2021-ва година в пътешествия из България 🇧🇬

2021-ва година – първата от много годни насам, през която не сме прекрачвали границата на България. И знаете ли, всъщност това изобщо не ни липсваше. Може би тайничко ни се пътешестваше и по-надалеч, но както неведнъж споделям, толкова много забележителни места си имаме и по нашите земи, че е грехота да не посетим първо тях.

Насладихме се на много пътешествия из Родината, запознахме се с нови дестинации отблизо, посетихме позабравени такива, впуснахме се в благородни каузи и съвсем не сме скучали. Следва традиционното обобщение на пътешествията през изминалата година, за да си припомним какво преживяхме, а и да дадем идеи и на вас за новата година.

Пожелавам ви приятно четене! 💖 Ще се радвам да споделите, кои са и вашите любими места от изминалите 12 месеца, за да дадете и на мен идеи за новата година. 😊


⛄ Януари

Новата година посрещнахме вкъщи за първи път от много време насам. Още в първия ден от годината имах удоволствието да пътешествам виртуално и да бъда един от първите гости на програма “Хоризонт” на БНР и да си поговорим за пътешествия. Това участие е предвещало всички следващи пътувания и пъстра година.

Около Йордановден се впуснахме в една много различна от всички други обиколки до сега – тази в света на изтънчените питиета! Пътешествахме с чаша в ръка, за да си доставим наслада на всички сетива! Наши скъпи домакини бяха Tasting Room Bulgaria – едно много специално място в морската столица, в което всяко посещение е ново пътешествие, пълно с неочаквани открития и пожар от вкусови емоции.

Започнахме годината с посещение на нови китни селца. Гостоприемните ни приятели ни посрещнаха в очарователното село Китка. Близко до него пък посетихме и село Круша и си спретнахме чуден уикенд близо до Варна и едновременно с това в уюта и спокойствието на българското село. Хората от двете съседни села обединени и трудолюбиви съграждат наблизо едно истински КИТНО място за отдих сред природата, познато като Осенът.

Месецът изпратихме с разходка в Албена и 4 сезона в един Януарски ден! Сняг на плажа и кокичета наблизо… Ако някой ми беше казал, че толкова скоро идват пролетта и лятото, нямаше да повярвам.


⛄ Февруари

Тази година бе белязана и от редица празнични събития и юбилеи, по чиито повод два пъти през Февруари се озовахме в Банско. Иска ли питане, щом ще има сняг!? Наред с планинския курорт и снежните гледки, съчетахме полезното с приятното и се топнахме в минераните води на село Баня.

Във всеки удобен момент се впускахме във вихъра на зимните приключения. Избрахме да посетим Добринище, да надникнем към ски пистите тук, но пробвахме друга атракция. За първи път се качихме на моторни шейни и препускахме по заснежените горски пътеки. Страхотно щуро спускане, което с удоволствие бихме пробвали отново на ново място.

Продължително време убеждавах себе си, че ските не са моето нещо, защото обичам зимата, просто заради снега и всички останали зимни приключения. Качихме се на Бъндеришка поляна за зимен преход, хижи и прегръдка на Байкушевата мура, но два часа преди всичко на пистата да затвори, спонтанно сменихме плана и наехме ски екипировка. Като за второ качване на ски в живота се представихме много добре и любопитството към зимните спортове става все по-голямо. Дано тази година има и трето.

В региона на Банско има толкова много природни, културни и исторически места, но едно по-малко познато, а любимо място за отдих и релакс наблизо е язовир Кринец. Той се намира в местността Гуровица на около 2,5 км от центъра на градчето и може да се стигне с кола, но определено препоръчвам пешеходна разходка до там.

Докато сме в региона се насочихме за първи път към Разлог, за да посетим пътеката наречена Алея Стъпалата и гледката отвисоко към сгушения в обятието на три планини град. Алеята ни преведе през поредица от любопитни спирки нагоре към популярния хълм Голак. Маршрутът ни разкри най-високата точка на хълма и невероятна 360-градусова панорама едновремнно към града и живописна гледка към Рила, Пирин и Родопите. Последната спирка от екопътека “Стъпалата” е 12-метровата дървена кула. Име на алеята дава един от най-забележителните природни феномени в региона. Той се състои от седем на брой стърчащи мраморни зъбера, наредени един под друг, подобно на стълби, които могат да бъдат видени и от самата алея.

Края на месеца пък се оказа, че сме били за кратко в Русе, за бърз отскок до Дунава и среща с приятели. Разходките в центъра на Малката Виена винаги носят голямо удоволствие.


⛄ Март

Март месец не беше толкова активен, но по повод Националният празник 3-ти Март не пропуснахме да прекараме ден сред природата и си спретнахме кръгов маршрут около Аладжа манастир, където се преплитат няколко интересни маршрута. Тук може да видите повече кой си избрахме – от Аладжа манастир до Златните.


🌸 Април

Пролетните разходки зачестяват и както винаги Дружба е сред първите ни идеи. Красив парк и море, а и супер наблизо. Друга дестинация, която ме привлече и то за повече от седмица, беше родното ми Габрово, където с удоволствие си поседях и работих от вкъщи. Оказа се доста ползотворна седмица, а чувството да си си у дома, винаги е силно зареждащо. Освен това посетих новопостроения храм „Св. Св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ и целия град бе осеян с лалета и красоти.


🌸 Май

Зададоха се Майските празници и плановете вече бяха начертани. Определено това бе един от най-наситените на преживявания месеци още от ден 1-ви.

Първо се отдадохме на обиколки до близки и познати места, а се оказа, че те крият толкова много непознати забележителности. Посетихме античния керамичен център край Павликени, а след това се впуснахме в търсене на единственият по рода си в този вид, забележете – в цяла Европа, каменен римски обелиск. Просто зашеметяващо, но и трудно откриваемо! За него ви разказах в отделен пътепис, който може да си припомните от тук – Римската колона край село Лесичери.

За финал на този щур ден, посетихме град Павликени и зоологичексата градина, за да се запознаем с мечока Васко и всички негови приятели.

Към средата на месеца си спретнахме спонтанно еднодневно бягство край Луковит. Посетихме така нашумелия наскоро Златен парк и се озовахме в средата на приказка.

Следващата ни спирка по трасето само на километър от тук бе геопарк Искър – Панега, където се любувахме на цветовете на природата и шума на реката, както и надникнахме в пещерата Панежка Темна дупка.

Няколко дни по-късно вече бяхме в Чифлик за един чуден уикенд близо до Балкана сред топли минерални извори. Тук можем да се връщаме безброй пъти, а възможностите за разходки са безкрайни. Такава до хижа Хайдушка песен винаги е сред първите ни избори, а след това и в нови непознати посоки.

Разбира се, няма как да не се отбием и до град Троян и Троянския манастор наблизо, които може да сме посещавали много пъти, но обичаме да идваме отново.

Последва гости в Трявна, но този път се натъкнахме отново на съвършено нова красота. Село Кисийците прикова вниманието ни веднага, припомнете си защо тук – Село Кисийците – арт галерия на открито с поглед към Балкана, надниквайки във всички галерии.

Финалът на разходката до Кисийците беше в още едно неповторимо кътче – комплекс Чукара. Място създадено от любов към Трявна, хубавото вино, вкусната храна, животните, уютът и незабравимите преживявания, което да накара всички гости да се чувстват свободни, спокойни и щастливи. Заповядайте да се насладите на всичко това.

В Русе отново ни посрещнаха с отворени обятия и направихме една дълга разходка край Дунава. Има ли вода – ни сме там и се зареждаме от всеки досег и такива гледки.

Преполовихме месеца и беше време и за първия ни плаж за сезона. За целта избрахме див и спокоен плаж, без чадъри и излишни удоволствия. Вятърът ни отвя край къмпинга на Фичоза, един от плажовете недалеч от квартал Аспарухово във Варна.

В края на Май се посветих на народни танци с благотворителна кауза. Заедно с клуб за народни танци Българин направихме едно прекрасно участие на още по-прекрасно място, а именно на открито в летния театър във Варна. Препоръчвам да посетите, за да усетите атмосферата на тази отворена сцена и декора от живи растения.


🌴 Юни

Този месец бележим само с едно, но пък удивително събитие и това е груповия ни поход из Балкана. Маршрутът бе Варна – подножието на Бузлуджа с кола, а от там поехме пеш през връх Шипка, та чак до Узана и по-точно до хижа Узана. Топло посрещане, домашна питка, нощувка на хижата, а на другия ден същия маршрут наобратно на един дъх. За финал изкачване до най-големия идеологически монумент на комунистическия режим в България – Бузлуджа.


🌴 Юли

Юли определено можем да определим като месец на морето и морските приключения. За еднодневен плаж близо до Варна си избрахме Шкорпиловци, което определено може много да ви изненада, както с по-диви местенца, така и с много модерни плажни заведения. Малко след това пък бяхме на бали…

Към края на месеца споделихме уикенд в Созопол, често избирана напоследък дестинация. Тук благодарение на Seeking Traveller се потопихме в духа на града по изцяло нов начин. Повече за това как и къде в статията – Sozopol Food & Wine Tour – кулинарно приключение в сърцето на Созопол. Надникнете да видите как си даваме капитанска наздравица със смокинова ракия и диви черноморски миди, как изпращаме слънцето с широки усмивки от корабчето, как потегляме наобратно напускайки спокойния безлюден остров и още много. Определено препоръчвам да опитате с две ръце.

Време за нещо по-екстремно – па-па-па-парасейлинг… Поглед към морето и залива от високо редом с птиците. Ако го чувате за първи път, това е полет с парашут над морето, като началната и крайната точка са от специализирана моторна лодка. Атракцията започва с кратка морска разходка и плавно преминава в изкачване на височина от 150м до 300м. Любим момент остава изстрелването във въздуха, а минутите докато сме горе бяха безвремие, тишина и почивка от плажните звуци и разбиващите се в брега бурни вълни.

В следващите дни слязохме още малко на Юг, за да се отдадем на лятна почивка в любимия за нас Занзибар… шегувам се – Лозенец, разбира се. Активна почивка с много плажуване, хапване и разходки както винаги. Не пропуснахме да посетим и задължителната спирка, когато сме в региона – Варвара и Старци разбойници.

Опитах се да поставя и начало на нова рубрика в Тефтерчето – “Пътуване с Морти“. Атракциите по морето могат да бъдат не само за хората. Може да е веднъж годишно, но се случва и на нас да пътешестваме с домашния любимец на нашите приятели и всеки път е много забавно. Последвайте неговата страничка, ако си имате домашен любимец, с който пътувате често.


🌴 Август

В първия ден от Август вече трябваше да се прибираме към вкъщи, но въпреки, че удължихме пътя си, решихме последния ден да посетим един от най-най-любимите ни плажове още по на юг. Така се насладихме на Синеморец и устието на Велека (от където е и един от любимите пъзели, които създадохме – Роден Пъзел). Наричаме това място целувката на планината, реката и морето!

Седмица по-късно, бе време да се впусна в съвсем ново приключение и този път сама. Стегнах куфара и потеглих към живота на село. Едно от най-силните ми преживявания за цялата година се казва “Приеми ме на село”.

Имах честта да съм част от “Приеми ме на село – Възраждане”, където възродихме българското село със силен ентусиазъм, здрава работа и много любов. Събрахме се десетина почти непознати младежи, а си тръгнахме сплотени, удовлетворени и по-заредени отвсякога. Реновирахме спирки, възстановихме чешми, изградихме еко-пътека, помагахме на възрастни хора, създадохме приятелства за цял живот и най-вече възродихме искрата за живот, взаимопомощ и добрини, извираща от самите нас, готови да я предадем нататък! Организаторите на нашата магична седмица са едни от най-прекрасните хора, които познавам и мога да нарека истински приятели. Благодарна съм от сърце и нямам търпение да се върна отново на село!

Надникнете в статията – Иванилски водопад – възраждане на екопътеката и българското село, за да видите и да усетите каква магия сътворихме.

Тази вълнуваща седмица на село завърши с едно страхотно предизвикателство – Игрите на Фермата. Maximal Bulgaria организираха за всички нас фермерските игри, с които да се докоснем до арената на Фермата. Беше поредното уникално преживяване!

След силните емоции на село седмица по-късно дойде още един зашеметяващ уикенд. Дълго мечтано и чакано събитие от мен от години – Фестивалът на народната носия в Жеравна. Месец по-рано се бях сдобила с първите си пълни комплекти носии и сега бе моментът три прекрасни дни да се върнем назад във времето, да се пременим и да прекараме празника с много народни танци, песни и игри. По време на престоя ни на фестивала пък видяхме отблизо Котел за първи път и се потопихме в атмосферата на Националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев”. Кацнало на високо, от него се открива панорама към града, а зад него се любуваме на спокойствието на гората.

Август определено е вторият месец наситен с най-много събития. В един от последните дни на месеца заедно с колегите се отдадохме на щур плажен следобед на един скрит плаж с плажна паеля, плажни игри и всякакви други плажни занимания до късни зори. Подсказвам, че местенцето се намира край резерват Камчия.

Изпратихме Август с прекрасен залез на морска гара Варна – едно място, което посещаваме редовно през годината за пешеходни, вело и кулинарни разходки.


🍁 Септември

През Септември направихме последния ни плаж за годината. Случайно или не на плаж, на който не бяхме плажували, а сме се разхождали десетки пъти – к.к. Дружба.

Последва уикенд в Бургас за още едно участие с клуб за народни танци Българин. На сцената в Крайморие дори дъждът не успя да спре групата ни от 40 запалени по танците другари да се изяви по най-добрия начин.

В един от следващите почивни дни се озовахме в пъстрия свят на Вълешебен извор край Девня, където се сприятелихме с много горски, речни обитатели и всякакви други животинки. В този ден посетихме и само преди дни открития нов екопарк край село Звездица, над който се открива много приятна гледка към Варненското езеро.

За един от следващите уикенди Русе отново ни притегли към себе си. А запътим ли се натам, не пропускаме да минем и през любимата винарна “Седем поколения” в село Мечка. Отдадохме се на винена терапия и изучаване на екопътеките в региона, които предстоят да бъдат изградени. Повече за тях надяваме се през 2022-ра. Екопътека “По пътя на винотo” ще бъде нещо страхотно! Тук се любуваме и на един от най-красивите залези с поглед към Дунава.

Отбелязахме световния ден на туризма с весел пътешественически уикенд! Споделям широките блогърски усмивки на другите травъл блогъри, с които направихме прекрасен тур из морската столица и региона по покана на Visit Varna.


🍁 Октомври

Тъй като цяло лято не ни остана време да мръднем по-далеч на север от Варна, началото на месеца си направихме една есенна разходка в Балчик. Спокойствието и празните улички определено допринесоха за много приятна разходка из градчето.

Споменах ви за юбилеите тази година – Октомври бе ред на следващия рожденик – моят спътник в живота и в повечето пътешествия. Отпразнувахме подобаващо, а след това попътувахме отново, за да почерпим всички близки и роднини за повода. Така се озовахме в региона Велико Търново – Габрово, където си открадвахме спонтанни мигове за приятни разходки. Потопихме сме в цветовете на есента в парк Маркотея в Габрово и напълнихме очите и душите с пъстрота.

Още едно любимо бягство е това да посетим Трявна. За моментите, в които дълго време не успеем да посетим планинското градче, си имаме нашия първи пъзел от колекцията Роден Пъзел – “Символите на Трявна”, за да ни напомня за уличката на занаятите.


🍁 Ноември

Ноември ни предложи ново кътче около Варна, благодарение на което се скрихме по черния път дълбоко в гората. Еко комплекс Извори бе спирка за един от нашите уикенди и се отдадохме на силна горска прегръдка – природа, животни, дървени къщички и вкусна храна.

Деня на благодарността по американски ни отведе в село Мечка, за едно прекрасно тържество. Първото нещо като пристигнем там е да изпратим подобаващо слънцето, а сутрин да се насладим на любимата гледка към Дунава и лозовите масиви.

В региона надникнахме още към къмпинг Кукери и прекрасната гледка към природен парк Русенски Лом, която се разкрива. Следващата дестинация бе средновековният град-крепост Червен, намиращ се само на 30км от Русе. Обещавам отделна статия за него.

Краят на Ноември бе много специален за нас, защото обявихме нашата нова колекция пъзели, плод на усилена работа, голям ентусиазъм и страстта към пътешествията. Новата доза пъзел емоции и трепети пристигна с редица изнеНАДИ:

🌟 5 нови пъзела
🌟 5 преиздадени пъзела
🌟 Нова серия “Традиции”
🌟 Нов освежен и подобрен дизайн на кутиите

Ако все още не сте ги видели, може да разгледате на нашия сайт Роден Пъзел.


🎄 Декември

С Декември дойде време за моя личен юбилей, още трепети и силни емоции. Оказа се, че на 30 не било толкова страшно и цял уикенд празнувах в прегръдките на любимите си хора, на които благодаря от сърце! 💖

Изтъркулваме дните и стигаме до Коледните празници, след които се впуснахме на лов за сняг. В градовете почти нямаше следа от такъв, затова се качихме нависоко в планината, за да помачкаме снега на Узана.

На следващата сутрин обаче Богът на снеговете сягаш беше чул молбите ни и се събудихме в истинска бяла приказка дори и в града.

Последните дни на годината прекарахме в Троянския Балкан. Снегът се стопи набързо, затова на 31-ви Декември избрахме отново дестинация в планината. Последният поход за годината беше до хижа Плевен – насладихме се на кръгов маршрут, много гледки, поглед към връх Ботев и топъл чай в хижата – чуден завършек на пътешествията за тази година!


Благодаря ви, че пътешествахме заедно и през тази година! Надявам се да ви е било интересно заедно с нас и дано сте успели да посетите нови места и любими дестинации, да сте били очаровани и запленени от родните красоти, така както ние. Пожелавам на всички нас най-вече здраве, за да можем да продължаваме да се радваме на всяко пътешествие и да преоткриваме родните места през всеки месец от годината! 💖

2 коментараLeave a comment

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *