Тефтерчето на един Пътешественик

Магията на Варвара – Плажът и “Старци Разбойници”

Плажът на Варвара

Колко пъти сте минавали край дадено място и дори за миг не сте си помисляли да спрете? Много често минавайки по един и същ път сме свикнали да стигаме от точка А до точка Б и забравяме, че всъщност между тях може да се крие нашето ново любимо място или пък еднократно да си подарим ново изживяване и да си спомняме за него всеки път, когато минем отново от там.

Южното ни Черноморие крие много свои перли и ще са ни нужни поне няколко лета, за да открием всички от тях. Днес искам да ви разкажа за село Варвара и топлите ми летни спомени от лято 2017. То се намира в община Царево, между градовете Царево и Ахтопол, което го прави лесно откриваемо по пътя за морето или докато сме отседнали в някой от околоните курорти. Разположено е на територията на Природен парк “Странджа”. Освен, че се намира на брега на Черно море, едновременно с това е и в подножието на странджанския връх Папия.

Според местна легенда произхода на името на селото идва от заселилите се тук в древността тракийски племена, които често нападали съседния град Агатополис (днешен Ахтопол), който бил населяван от гърци. Така те започнали да бъдат наричани варвари, а от там дошло и името на селището им — Варвара.

Посетихме Варвара миналото лято и ще я запомним основно с две неща – Плажът и “Старци разбойници”. Малко повече за тях след малко. Силно се надявам, когато се върнем тази година отново там, и двете да са все така чаровни и да си създадем нови незабравими летни емоции.

Плажът

Пясъчната ивица във Варвара е само една, отстояща на около един километър от самото село. Малка и отдалечена – тя е успяла да запази чистата си природа и кристални морски води. Заливът, в който е разположен се нарича Селимьоти.

До плажът стигнахме по черен път, прекосявайки изпечено от слънцето поле, където зарязахме колата. От там слезнахме по изсечени в склона стълбички, в края на които ни посрещна Wake up бара и цветен слънчев плаж.

Сламени чадъри, пуфове, легълца и нито грам бетонни постройки. Влюбихме се в плажа от пръв поглед, а след като останахме половината ден там, вече не ни се тръгваше. Съвсем наблизо се намира и местността “Дарданелите”, която е любимо място на водолази и гмуркачи.

Сливането на Странджа планина с Черно море прави Варвара едно уникално място за България, където можете да отидете на чист девствен плаж през горещите летни дни или на излет в планината през облачните и хладни пролетни и есенни месеци.

Още един любопитен факт е, че на това легендарно място е сниман и клипът на Лили Иванова – “Ветрове”.

През първата седмица на септември се състои събора на Варвара в продължение на два дни. Вечерта на първия се организират нестинарски танци, а по-обяд на втория — народни борби. Идеално време да го посетим в края на летния сезон.

“Старци Разбойници”

Малко по-рано споменах, че второто нещо с което ще запомним Варвара е “Старци Разбойници”… дори като се замисля е спорно кое от двете е на първо място. Защо ли? Защото двете вървят ръка за ръка – летни плажни емоции и уникално местенце за хапване, пийване, срещи със стари и нови приятели.

“Старци разбойници” е хармония за душата и за сетивата. Ресторантът посреща своите гости в приветлива и непретенциозна обстановка, която е в пълна хармония с името. Там всеки може да се почувства напълно свободен, а след като опита някой от техните специалитети определено ще иска още и още. Менюто включва национални ястия, сезонни свежи продукти, ацент върху рибните и морските специалитети, всичко това с много вкус и поднесено със специлано отношение към гостите.

Определено бяхме безкрайно приятно изненадани още при първото си посещение и до края на лято 2017 се върнахме още няколко пъти там и всеки път беше много много специален. Самата атмосфера те потапя в едно безвремие и сякаш забравяш за всичко, оставя те да си тук и сега и да не мислиш за нищо друго, освен за приятното прекарване с любими хора.

Вниманието си личи във всеки детайл и всеки път откривахме по нещо ново. Не чакайте случайността да ви заведе там.

А какво опитахме всъщност… тук малко ще ви изкуша. Нямаше нещо, което да не ни допадне. Всички от любезния персонал ни станаха приятели и ни препоръчваха всеки един специалитет с широки усмивки. Дори най-обикновеното нещо тук, сякаш бе заредено с тяхната положителна енергия.

Ето и нагледно някои от вкусотийките. Ще намерите описание към всяка снимка. Лично аз не мога да си избера само един фаворит. Всичко е невероятно вкусно!

Разбира се имаше и традиционен боб… Беше повече от вкусен!

Наздравици и всякакви поводи отпразнувани в “Старци Разбойници”, стават още една идея по-специални!

За финал препоръчвам да опитате и някой от техните чудесни, домашно приготвени десерти, за да може да изпитате пълна наслада от посещението. Няма да ви ги показвам, за да не ви се завие свят, но не тръгвайте преди да сте опитали поне домашния сладолед. Добавете ароматна чаша кафе или домашно приготвен сок и прекарайте съвършения ден с любими хора на това прекрасно място.

Варвара ни омагьоса толкова, че цяла година чакахме да дойде лятото, за да се завърнем отново там. Само след няколко дни ще посетим отново това прекрасно място и нямам търпение да ви го споделя отново. До тогава, не спирайте да трупате нови летни емоции!

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

Един коментарLeave a comment

  • Хах, дори не съм ходил на плаж, все само на Старци и разбойници. Даже когато решихме да кръстим Анна в Ахтопол отидохме там да празнуваме. По-скоро Магията на вкусната храна 🙂

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *