Тефтерчето на един Пътешественик

2018-та година в планирани пътувания и спонтанни бягства

2018-та година в планирани пътувания и спонтанни бягства

2018-та година беше богата на пътувания, походи и красиви гледки. Винаги може повече във всяко едно отношение, но годината ни беше такава, каквато си я направихме. С планирани пътувания, със спонтанни бягства, споделени с близки или приятели, всяко едно пътешествие беше незабравимо. Ще ви разходя набързо през всички сезони, а след това ще се радвам да споделите някое ваше пътешествие от изминалата календарна година.

Идеята ми за това обобщение за 2018-та година не е да ви покажа колко много (или пък за някои малко) сме пътешествали, а да си направим една приятна ретроспекция и да ви покажа още веднъж прекрасни родни местенца, които да ви вдъхновят за нови пътешествия.

Приятно четене! 💖


⛄ Януари

Годината започна силно с поход от Самоводене до Велико Търново в празничния за нас Йордановден. Заедно с над 100 други позитивни и жадни за природа хора се изкачвахме през гори, прескачахме реки, играхме хорца нависоко и се любувахме на красиви гледки. Страхотно начало в първите дни на годината заедно с нашите приятели от Търново Runs.


Още на следващия ден си направихме еднодневно бягство в Еленския Балкан. В него са сгушени толкова много райски кътчета, че трябва да се връщаме отново и отново, за да се запознаваме по отделно с всяко от тях. Всяко едно селце е сгушено сред природата, омайва със свой собствен чар, вдъхва спокойствие и винаги може да предложи по нещо интересно. С фото пътеписа История и кътче Рай в село Раювци ще ви пренеса отново до Мемориален комплекс “Вълчан войвода”, язовир “Йовковци” и други интересни обекти наоколо.


⛄ Февруари

Кратки като Февруари бяха и пътуванията този месец. Все пак ще го запомним с един нов маршрут и похода “Аксаковска Панорама” организиран от iRun и Decathlon. Благодарение на тях открихме ново място до Варна, което съчетава чист въздух, панорамни гледки и красива природа. Подобен тип масови походи са много приятни и подходящи за всякакви хора. Още един плюс освен откриването на нови маршрути е завързването и на нови контакти. С нетърпение очакваме нови спортни прояви от тях.


В края на месеца пък успяхме да видим как празнуват Тодоровден в село Първомайци и да наблюдаваме хумористичния български обичай “Мъжка сватба”.


🌸 Март

Дойде Март месец, време за мартенички и честване на националния ни празник. Имахме щастието на 3-ти Март да се качим до паметника на Свободата и да направим още един смел зимен зареждащ поход. Отново с голямата тайфа от Търново Runs имахме едно незабравимо изживяване за здраве, сила и почит, което приключи по най-прекрасния начин с български народни танци на върха. Припомням ви цялото ни преживяване тук – На поход на 3-ти Март.

А вие наредихте ли нашия пъзел “Величието на Шипка”?


Преди време ви бях разказала за водопада в местност Боаза край Търговище. Едно спонтанно решение да се отбием от главния път ни отведе повторно до него, за да го видим в бяла премяна и да се заредим отново под снежните пръски на водопада. Снегът не беше много, но пък водопадът бе все така пълноводен. Препоръчваме ви, ако решите да го видите през зимата, да оставите колата горе и да се разходите пеша, особено ако има повечко сняг. Не забравяйте, че края на зимата и началото на пролетта са най-доброто време за водопади.


🌸 Април

Месец Април беше наситен с много и различни преживявания. За Великденските празници посетихме за първи път Испания. Дестинацията ни бе Барселона, където за 4 дни обходихме града и посетихме едни от най-известните забележителности – Саграда Фамилия (La Sagrada Familia), парк Гюел (Parc Güell), къщата на Гауди (The Gaudí House Museum), къщата Батло (Casa Batllo), “Камп Ноу” (Camp Nou), Ла Рамбла(La Rambla), статуята на Колумб (Columbus Monument), площад Каталуния (Plaça Catalunya), Триумфалната арка (Arc de Triomf), магическият фонтан в Монтжуик през нощта (Magic Fountain of Montjuïc) … май няма да ми стигне мястото да изреждам.

Цялото преживяване и полезни съвети – Великден в Барселона.


Още в края на седмицата след завръщането ни от Барселона пък се впуснахме в друго голямо предизвикателство. Първата ни УЛТРА и то с колело – МТБ35км. Търново Ултра – БАЙК & ТРЕЙЛ е уникална емоция сама по себе си и изминаването на маршрута, гледките, началото и края на хълмовете Трапезица и Царевец са достатъчни да се чувстваш победител! Ето и целият маршрут: Трапезица – манастир “Света Троица” – хижа Божур – Арбанаси – “Петропавловски” манастир – Ксилифор – Царевец.

Не съм си и мечтала да се кача на стълбичката, а се оказа, че има местенце и за мен на нея!


Срещите с природата отблизо за този месец не спряха до тук. С много желание и добра организация в един от следващите слънчеви уикенди се оказахме на път за село Билка, където ни се случи приключението Коджа Кая. От селото тръгва прекрасният пешеходен маршрут Трите каи. Маршрутът е кръгов и минава последователно през Уч (Малка) кая 377м, Орта (Средна) кая – 465м и Коджа (Голяма) кая – 568м. В статията припомням колко от тях изкачихме и кои оставихме за следващия път.


В края на месеца слязохме на юг към по-топлите български градчета. Там под Балкана край село Скобелево посетихме друго прекрасно Розово Родно кътче – етнографски комплекс Дамасцена. На входа ни посрещна бай Ганьо с любимото “Опознай Родината, за да я обикнеш”, а от там се пренесохме в красивия свят на розите. Прочетете най-благоуханния ни пътепис за рози и традиции, какво друго видяхме там и как то се превърна в още едно любимо местенце.


От там се насочихме още малко на юг към друго местенце. Любим град, близко до сърцето ми, където също имам незабравими детски спомени. Винаги се радвам да се връщам тук. Предстои тепърва да ви разкавам много за него.


🌸 Май

Май месец започна със завръщане към детството – мили детски спомени от летните ваканции в моето село, което за първи път разгледах като туристическа дестинация. Възприех представянето му като мисия и се заех със задачата да ви разкажа за всички музеи и други забележителности в градчето. Заповядайте отново с мен на патриотична обиколка из Белочерковските музеи.


Времето се затопли и бе време за едно щуро моминско парти. Прелетях от морската столица до другата ни столица за един уикенд и освен че зарадвахме бъдещата булка, имахме време и за обиколка из символите на града. Досещате се, че моминската ни вечер ще си остане в тайна, но пък денят след нея бе отреден само за релакс. Отново с хубава женска компания и слънчево време се позабaвлявахме подобаващо.


Дойде време да открием сватбения сезон. Май месец приключи с красивата морска сватба на скъпи приятели, благодарение на които бяхме гости на любимия Бургас и слънчево Поморие. Малка загрявка преди летния сезон да бъде също открит имахме времето да се полюбуваме на курортите преди да са препълнени с туристи.


🌴 Юни

Началото на Юни ни предизвика с още красиви сватби. В два последователни дни прекосихме България от Банско до Варна, за да станем част от две незабравими сватбени тържества. Да, точно така, но за хубавите поводи няма времеви и пространствени ограничения. Единствено умът може да наложи такива, но има ли желание има и начин. Успяхме да пристигнем на време и на двете и да се раздадем както винаги максимално за скъпите ни младоженци. А когато има свободно време между ритуалите винаги намираме по нещо интересно, което да разгледаме на ново място.


В края на Юни пък ме очакваше изцяло морско пътешествие. Едно бягствто от работното място с колегите ни заведе за втора поредна година на южното Черноморие по-точно в Царево. Времето не беше на наша страна, но дори дъждът не успя да ни спре да се радваме на розовото ни фламинго.

Междувременно отскочихме до любимата Варвара, за да усетим отново нейната магия. Каква е точно тя – припомням ви тук – Магията на Варвара – Плажът и „Старци Разбойници“.


🌴 Юли

През Юли морските приключения продължиха. Началото на месеца ни отведе за един уикенд в Свети Влас. Изцяло за мен нова дестинация, където обаче моята половинка беше ходила и имаше кой да ме разведе из някои ключови местенца на курорта. Основната цел на пътуването беше среща с близки и приятели на плаж, така че мисията беше успешно завършена. Бонус към всичко успяха да ме качат и на водно колело. От дете не се бях качвала, защото ме беше страх да не падна на дълбокото, а се оказа доста забавно. 😀


Краят на Юли пък ни донесе най-дългата лятна почивка за сезона. Опитът ни да съчетаем планина и море определено бе много сполучлив. В първата част от почивката ни Родопите ни прегърна с най-широката си прегръдка. Там срещнахме нови приятели и открихме любимото си място в този край. “Млечен дом” – Родопска приказка за сърдечност и гостоприемство бе мястото, което описах с безкрайна любов и благодарност. Там се погрижиха за нас целият ни престой да бъде незабравим, а наред с гостоприемстовото, посетихме още куп други забележителни места – пещера Ухловица, музея на смилянския боб, кулата в село Смилян, Гераница, каньонът на водопадите, смолянските езера, пещера и крепост Калето край село Кошница, спуснахме се с Родопска алпийска люлка, ловихме риба и какво ли още не. Май имам още доста да разказвам.

Втората част от почивката бе изцяло морска. Потопихме се в очарованието на гръцките плажове като посетихме средния ръкав на Халкидики. От едното планинско селце се озовахме на друго този път морско селце. Вурвуру определено се превръна също в любима морска дестинация, заради спокойствието и уютът, които излъчваше, точно това което търсихме. Имахме удоволствието всеки ден да посещаваме различни плажчета и да опитваме различна морска храна. За финал оставихме едно целодневно морско приключение с лодка из островите Диапорос, което и до днес си припомняме с широки усмивки.


🌴 Август

Един от най-силните моменти на Август бе да попътувам със сестричка и да обходим заедно цялото северно Черноморие за два дни. Тръгвайки от най-далечната морска точка Дуранкулак, та чак до Варна, с много смях и спирки по пътя спонтанно си направихме безброй нови летни спомени. Надникнете в статията за нашето морско приключение.


Август отново ще нарека Природа. Планината винаги ни липсва и можем да се връщаме отново и отново там. С кадърът “Добро утро от хижа Плевен” ви поздарвявам и пожелавам да се събудите поне веднъж там през новата година! А в далечината се вижда следващата ни цел.


Ти не можеш да покориш планината, тя покорява теб с красотата си, с висотите си, с трудностите и всичко, което ти е приготвила и то само ако те допусне до себе си! Балканът ни допусна до сърцето си и най-високата си точка – Изкачване на връх Ботев през хижа Плевен!

Тази година не бяхме планирали да качваме връх Ботев. След неуспешния ни опит за изкачване на върха с колела по миналото лято – за който може да прочетете тук: първият ни велопоход, се завърнахме спонтанно отново към този копнеж с нов маршрут и този път пеша. Удоволствието на върха бе неописуемо!


За да си отпочинем от похода до първенеца на Стара планина, решихме да се спрем на еднодневно водно приключение близо до родния край. Къпиновския водопад ни очакваше, за да релаксираме и да се разхладим от жегата, а аз естетвено не пропуснах да направя и нещо по-екстремно. Скок от високо, защото най-добрата почивка е да си почиваме активно.

Разходката до водопада, може да се съчетае прекрасно с посещение на Къпиновския манастир.


🍁 Септември

В началото на септември закрихме сватбения сезон с очарователната сватба на две големи усмивки в града на липите и правите улици – Стара Загора. Естествено намерихме сободно време и за малка разходка из любопитни кътчета. А най-организираните като мен си откраднаха мъничко време за среща с тази сладка принцеса и нейното пътуващо семейство – Andrey Andreev Travel & Photography.


Следваше голямата серия от почивни дни през Септември. Съответно се озовахме на чудно място в подножието на планината – село Валевци. Там бяхме на гости на къща за гости “Балкан”. Спокойствие, чист въздух, спорт, походи, разходки по поречието на реката, животинки… от всичко по много! Чудесно място за team building! Надникнете из пътеписите за това септемврийско бягство.


Освен спокойствие, чист въздух и красиви пейзажи регионът около село Валевци ни запозна и с още едно Райско местенце. На брега на река Росица, в подножието на Балкана с много любов е сътворен Bedouin Adventure Bar.

Горската резиденция и летния бар ни пренесоха в един друг свят за цял един следобед, от където не ни се тръгваше. Тук успяхме да се отдадем на слънчеви бани, плаж, къпане, скачане в реката и водопада, да бъдем максимално близо до природата. Също се насладихме на свежи коктейли, домашни сокове и вкусно хапване. А най-атрактивният член на екипа е любопитната сърничка Мими, с която също се сприятелихме много бързо.


В друг от дните пък посетихме еĸoпътeĸa “Bидимcĸo пpъcĸaлo”.

Tpaceтo нa eĸoпътeĸaтa въpви ycпopeднo нa peĸa Πpъcĸaлcĸa, минaвa пpeз cтoлeтнa бyĸoвa гopa и oтвeждa дo cĸaлни cтeни, oт ĸoитo ce cпycĸa един от най-високите водопади у нас – 80 мeтpoвият вoдoпaд Bидимcĸo пpъcĸaлo. Силно препоръчвам да го включите в следващите си приключения! Маршрутът е много приятен, подходящ за малки и големи, а гледката е просто уникална и може да се доближите дори още по-близо.


След Tarnovo ULTRA 35км MTB през Април, Септември се включихме в друго вълнуващо състезание – Зелен маратон. Дисциплината този път – Дуатлон – 20км колоездене и 12км бягане – и двете из красив горски терен край Аладжа манастир с откриващи се гледки към морето. Открих дисциплината, която ме зарежда най-пълно, видях страхотни гледки, предизвиках себе си. На финала си тръгнах напълно удовлетворена, защото неочаквано отново се качих на стълбичката. Трето място и безброй страхотни емоции.

🍁 Октомври

Октомври е един от празничните месеци в нашето семейство. Ето защо пътуванията бяха предимно към родния край. А тези пътувания са още по-прекрасни. Време за роднини, време за връщане към родното и време за нови скъпи спомени.

Ненадейно намерихме време и за посещение на нови местенца в родното Габрово – Къдравият мост и обновения парк Маркотея. Винаги има какво ново да видиш дори в на пръв поглед познато място!


🍁 Ноември

Ако след пътуването ни до Барселона през Април, някой ни беше казал, че в края на годината пак ще се върнем в Испания, нямаше да повярваме. Ами оказа се, че страната ни очаква отново и този път ще посетим слънчева Валенсия. Е, по време на нашия престой не беше много слънчева, но вече знаете от мен, че това не би ни спряло. Интересното този път беше Work&Travel комбинацията, която опитахме и която се оказа доста сполучилива. Освен, че работихме всеки ден по 8 часа, както си работим и когато сме си у дома, успяхме да усетим и духа на града. Освен, че отново си припомнихме вкуса на паелята и на сангрията, успяхме да видим още и: Океанографик (Oceanographic) – най-големия аквариумен комплекс в Европа, централния пазар (Mercato Central) – един от най-големите пазари за плодове и зеленчуци в Европа, града на изкуствата и науките (La Ciudad de las Artes y las Ciencias), големи и красиви плажове, стадион “Местая” (Mestalla Stadium), прекосихме цяла Валенсия с велосипеди, видяхме града от високо, полюбувахме се на пристанището и и и … Очаквайте самостоятелен пътепис за това място.


🎄 Декември

Декември започна за мен с рождения ми ден! Тук е моментът да ви благодаря, че стигнахте с мен до последния месец от годината, че през цялата 2018 година пътувахме заедно, зареждахме се взаимно и в края ѝ получих много топлина и пожелания от вас. Искрено ви прегръщам и обещавам да пътуваме заедно и през новата година! 💖


Последната ни работна седмица завърши пък на брега на язовир Цонево. Отново едно Коледно бягство с колегите, този път сгушени на топло на едно от местенцата, които заслужават внимание отново и отново. Язовирът е пленителен през всеки сезон и винаги може да си намерите приятно занимание около него. Та дори то да е да нацепите дръвца за камината и после да ги подредите в сърце!


Дойде време и за Коледните празници! Завърнахме се към родните места и прекарахме време с най-близките. Едно от любимите ни занимания по това време от годината е да посетим семейно чаровното планиснко градче Трявна. Освен любимо местенце, Трявна бе и първата картина, с която започнахме нашата родолюбива идея Роден Пъзел.


В поледните дни от годината си подарихме едно снежно преживяване. Недалеч от Габрово се намира местността Узана, където съм била десетки пъти, но винаги мога пак и пак да се качвам. На високо, в планината, толкова много гледки и приказни маршрути. Планината този път ни очакваше с бяла премяна, а ние бяхме готови да ѝ се насладим. Лежерната ни разходка плавно премина в изкачване към връх Исполин и в сладки приказки и снежно бели картини неусетно бяхме на най-високата му точка. Какъв по-прекрасен завършек на пътешествията през 2018-та година!


Щастлива нова година, пътешествници!

Желая ви много сбъднати дестинации и още повече спонтанни приключения из красивата ни Родина! 💖

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *