Тефтерчето на един Пътешественик

Етнографски комплекс Дамасцена – аромат на рози, пазещ българските традиции

На сладка раздумка с бай Ганьо

Много местенца си стоят там кацнали нависоко или усмихващи ни се от подножието и само чакат да ги открием, за да ни заредят със своя дух и красота. Днес се отправяме към сърцето на розовата долина, за да открием село Скобелево. То е разположено между града на българска роза – Казанлък и града известен със своите минерални извори и балнеолечение – Павел баня. През селото преминава река Габровница, а в непосредствена близост до него е разположен и язовир Копринка. Перфектна дестинация за нови пътешественически подвизи.

А защо то е по-специално? Защото в това китно селце обширните розови градини са се слели в едно с величествената снага на Балкана. Заради това благоприятно местоположение именно тук през 1991г. е създадена първата частна дестилерия в България – Дамасцена. Започнала като малка семейна фирма, занимаваща се с производство на розово масло, днес комплексът съчетава в себе си етнографски музей, парк с декоративни рози, розова градина, ресторант и бар с красива цветна градинска част, изкуствен водопад, места за отдих и не на последно място розоварна, където посетителите могат да наблюдават производството на розово масло и да научат различни факти, характерни за роза Дамасцена и за произвежданото от нея масло. Вече знаете и защо комплексът носи точно това име.

Мисията на Дамасцена вдъхновява всеки гост, защото освен да произвежда и продава уникалните български розови продукти, там целите са високо поставени:
– да популяризират вековната история на розопроизводството
– да възобновят традиционното за страната ни производство на маслодайна роза и преработването ѝ до Българско розово масло
– да разкриват ценните качества на Българската роза
– да предлагат винаги натурални продукти с най-високо качество, използвайки български суровини
– да съчетават традиционни рецепти и съвременни технологии
– да посрещат с любов много туристи и гости, желаещи да се докоснат до българската традиция.

Определено нямахме търпение да влезем и да се запозанем с всичко това отблизо. Дамасцена наистина посреща с любов и желание всеки гост вдъхновен от историята и традицията. Минаваме през арката на входа и веднага се потапяме в този пъстър свят. Забелязваме датайлите и отчитаме колко смисъл и енергия са вложени да се сътвори нещо значимо с много символика, не само напомнящо за традициите, но и активно пазещо ги.

Панорамен поглед и първоначални впечатления, за да продължим стъпка по стъпка из всяка една част на комплекса.

В комплекса има старинна дестилерия, наречена “гюлапана” която е направена така, както са се правели инсталациите за получаване на розово масло в Розовата долина още преди повече от 340 години. Посетителите на комплекса могат да наблюдават демонстрация на процеса на розоварене през целия сезон в духа на старата традиция.

В близост до старата дестилерия може да се види и съвременната работеща дестилерия и да се наблюдава процеса на розоварене по време на неговия сезон. Новата инсталация работи също на принципа на водно-парната дестилация, но е изградена от големи съоръжения с по-голяма вместимост и с автоматизирани процеси на работа. Заедно с производството на розово масло се произвежда и розова вода, което се прави в края на кампанията, когато намалява количеството на розовия цвят. Освен известните по цял свят и с най-добро качество Български розови продукти, добити от листенцата на роза Дамасцена, тук в дестилерията на фирмата се произвеждат още висококачествени продукти, лавандулово масло, лавандулова вода, други етерични масла. Цялата розоворна е красиво изрисувана със стенописи, всички от тях разказващи истории от цветове.

Излизаме от розоварната, за да се срещнем тук с Бай Ганьо. Посядам за момент до него и на сладка раздумка си припомняме, как на времето е тръгнал да прославя страната ни с розовите си мускалчета. Също като него днес и ние искаме да прославяме красивите места из нашата Родина с вълнуващи пътеписи.

Около него са изписани много емблематични цитати, които ни връщат назад във времето. Отделете време да си ги припомните, а аз ще обърна отново специално внимание на великите думи

“Опознай Родината си, за да я обикнеш”!

Знаете, че това е мотото и на Тефтерчето на един пътешественик и при всеки удбен момент не пропускам да го припомня. С всяка следваща посетена дестинация, страстта към опознаване на нови места става все по-голяма и смятам, че във всеки край има по нещо впечатляващо за всеки, който търси своето местенце.

Тепърва ще откриваме заедно още много такива!

Ставаме от пейката и правим още няколко крачки, за да влезем в красивата цветна градина. Там срещаме Алеко Константинов, да си поприказваме с него, да му благодарим, че ни напомня колко красива е Родината ни и за да видим какво още ще ни разкрие. Загледан към природата и цветовете наоколо, насочва вниманието ни още веднъж към красотата, която ни заобикаля. Зад него се простира голямо езеро, а отвъд него пък се задава друга голяма конструкция, която дочухме, че съвсем скоро ще бъде завършена в амфитеатрална постройка наподобяваща кошница пълна с рози.

Непосредствено до този кът пък се докосваме отново до силата на водата. Водопад Свети Георги победоносец грижливо сътворен в сърцето на тази градина ни напомня как в природата всичко се движи, но не бърза.

В последствие обиколката ни ни отведе и зад самия водопад, за да погледнем от друг ъгъл и да се почувстваме част от водата.

Живописно е, на където и да се обърнем. Заобиколени сме от зеленина, красота и откриваме още повече детайли. Комплексът продължава да се развива и разширява и всяко посещение разкрива не само прелести, но и много история изобразена във всякакви форми и цветове.

Из градините има указателни табели за различните сортове рози и техните характеристики. А когато не е сезонът на розите, ароматни билки и подправки ни заобикалят навсякъде.

Качваме се по стълбички нагоре и навлизаме в съвсем нова част от комплекса. Още по-интересна и вълнуваща е етнографската сбирка в Дамасцена, където се докосваме до българския бит. В нея са колекционирани предмети от бита, използвани през 19-ти и началото на 20-ти век, показващи историята на района. Музейната експозиция показва различни методи за производство и съхранение на розово масло и традиционни стари занаяти, характерни за този район.

Изложени са оригинални съдове и инструменти за обработване на земята, за прибирането, съхранението и консумацията на селско стопанската продукция. Също така са пресъздадени битови стаи, характерни за този район и период от време.

Разходката из етнографската част прикова цялото ни внимание, затова пък на връщане по същата тази алея поглеждахме и на другата страна, за да забележим още интересни неща и красиви градини. Места за отдих, беседки и алеи има навсякъде. А компания ни правиха черни лебеди и няколко патици, които се къпят в близкото езерце.

В случай, че се уморите от обиколката препоръчвам да седнете в обособения сред градината ресторант. В него можете да опитате специалитети от българската традиционна кухня, приготвени с грижливо подбрани и свежи продукти, да изпиете чаша кафе или разхладителна напитка и да си отдъхнете в красивата розова градина. Тук може да се опитат розово сладко, розов мед, гюлова ракия, а запазена марка си остават техните домашно приготвените десерти с нотки от розовия цвят. Аз лично си опитах цедено кисело мляко с мед от рози и вкусът беше уникален!

На територията на комплекса се намира и фирменият магазин на Дамасцена. Задължително се отбийте и през него, да разгледате и да си изберете по нещо от тяхното производство или поне магнитче за спомен. Нямаше как да пропусна да купя за подарък няколко бурканчета от уникално вкусния мед и няколко козметични продукта с розов екстракт. Ако нямате търпение, може от сега да си поръчате някой от тези продукти и от техния онлайн магазин.

Комплексът е отворен целогодишно, като тук може да видите и работното време. Входът за възрастни е 12лв., за учащи – 6лв. и безплатно за деца.

Работно време:
Целогодишно

Април:
от 9:00 до 18:00

Летен сезон (от Май до Септември):
от 9:00 до 19:30

Зимен сезон (от Октомври до Март):
от 9:00 до 17:00

На въпроса кога да посетите Дамасцена, разбира се в сезона на розите би било най-богато и красиво! 🌹 Ние посетихме комплекса през Април, малко преди долината да е засипана с цветя и всъщност не успяхме да ги видим. Честно казано обаче не съжалявам за това, защото пък видях и оцених красотата и детайлите на това местенце без красивите розови цветове и следващия път, когато го посетим в сезона, ще е още по-прекрасно. Още една идея за посещение е първата седмица след Георгьовден, когато се чества празника на село Скобелево.

Сега вече разбрахте, защо толкова много говорих за рози, а не видяхте нито една. Това може би бяха и единствените, които запечатахме за спомен.

Няколко думи и за самата Роза Дамасцена (Rosa damascena) – известна също като Розата на Кастилия, тя е хибриден вид маслодайна роза, получена от съчетаването на Галска роза и Мускусна роза. Цветовете ѝ са известни с финия си аромат, а венчелистчетата на цветовете са годни и за консумация. Те могат да се използват за ароматизиране на храни, като гарнитура или като билков чай. Има широколистни храсти с неопределена форма и расте до 2,2м на височина, стъблата са гъсто снабдени с яки, извити шипове и твърд мъх. Листата са перести клончета, с пет (рядко седем) листенца. Цветовете варират от светло през умерено розово до светло червено. Относително малките цветове растат на групи. Прочетете още и за видовете маслодайни рози.

Неслучайно за финал се връщаме там, където започна всичко – на входа. Там ни посрещна тракийската принцеса Береника, която се омъжва за тракийския цар Севт III. След смъртта на съпруга си тя поема властта да управлява Одриското царство. Представена е уникално красива, седнала на своя трон, окичена с бижута и държаща в ръка своята роза Дамасцена. Полюбувахме ѝ се за дълго, за да забележим и най-малките детайли.

Нейната красота напомня за царица Роза – ежегодния конкурс в долината на розите. Пищен и пъстър той събира от десетки години най-красивите девойки и се превъща в чуден празник на красотата. По традиция с него започва Фестивала на розата. Конкурсът за избор на Царица Роза се провежда за първи път през 1963 година и от тогава до сега се провежда ежегодно, а победителката се превръща в запазена емблема и символ на Розовата долина и България. Тайничко ще споделя, че познавам лично една истинска Царица Роза и наистина е приказна!

Ароматният свят на роза Дамасцена ни пренесе наистина в една паралелна реалност на красота и благоухание. Попътувахме назад във времето към традициите и историята, и накрая се върнахме отново в реалността с още по-голямо желание да откриваме родното и да опознаваме нови места. Ако този разказ ви е пленил, така както розите омаяха нас, мисля, че е време съвсем скоро да се отправите към долината на розите, а защо не и да станете част от истински розобер.

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *