Тефтерчето на един Пътешественик

Село Валевци – на гости на къща за гости “Балкан”

За първи път започвам да пиша статия още докато съм на мястото, за което ще пиша. Този път нямам търпение да споделя, защото всъщност тук съм за втори път и докато преди година всичко беше ново, събирах спомени и нямах време да ги опиша, сега затвърждавам впечатленията, стопирам времето и се наслаждавам на същото място, но по друг начин. Не бързам, наблюдавам малките детайли, крада време за себе си и се доближавам максимално близо до природата, която много често ни изпраща нейните знаци …

Село Валевци е сгушено в подножието на Балкана, попада по-точно в резерват “Централен Балкан”, местността Лъгът. Отстоява само на 30км от Севлиево и на 40км от Габрово, а през него преминава река Росица. Централното му местоположение го прави лесно достъпно от всички страни и без колебание се запътихме натам отново.

Отдалечено от големите градове и носещо спокойствие Валевци ни допадна точно заради това, че можахме да се откъснем напълно от ежедневното бързане и работа и заедно с колегите да съчетаем това бягство едновременно с приятна почивка, както и с много активности, различни от обичайните. Наши домакини бяха стопаните на къща за гости “Балкан”. Знаете, че Балканът ражда гостоприемни и трудолюбиви хора – е, и тук е така и сега ще видите защо.

Къщата за гости се състои от няколко самостоятелни постройки и големи зелени пространства, благодарение на които гостите тук могат да съжителстват напълно отделно едни от други и по никакъв начин да не си пречат. За нашата голяма група с разностранни интереси, въпреки че беше шумна, не се чуха никакви негативни отзиви, което бе добър знак.

Къща 1 освен със стандартни стаи и стая лукс (разполагаща с джакузи, сауна и инфраредкабина), разполага и с напълно оборудвана конферентна зала с възможност за 25 човека.

Къща 2 пък предоставя прекрасната възможност да се наблюдават лопатарите и муфлоните и от 2-те стаи в нея, които са на една ограда разстояние. Ние лично пък видяхме животните докато плажувахме на басейна, но за него малко по-късно.

А къща 3 е основната. Тук бяхме настанени и ние. В нея се намира рецепцията, която прикова вниманието ми със …

…обичайното различно часово време, тук е едно и също за всички близки селца. Много оригинално, а и имената им определено са много интересни. Тук се намира и лоби барът, а от него прескачаме в уютния ресторант с камина и богато, вкусно меню, но за него също малко по-късно. Всички стаи в тази сграда са луксозно обзаведени, готови да ни приютят с топлината на Балкана. Споменах, че пристигнахме тук за втори път, ето и двете ни уютни стаи през годините.

За любителите на планинските звуци и уединението най-подходящи пък са трите стаи в самостоятелна постройка, намираща се възможно най близо до гората и песента на преминаващата под прозореца река.

Където и да отседнете, няма да сбъркате, а от всички страни на къщите ще се зареждате с гледки към гората или планината, ще сте заобиколени от зеленина и цветове, чаровни пътечки между отделните къщички и множество други малки детайли за откриване.

Вода, Топлина, Красота, Природа, Баланс, Хармония

… това са думите, с които къща за гости “Балкан” пък описва своя СПА център и ни приканва да опитаме всяка една процедура. В приземния етаж се намира модерното оборудвано СПА, което разполага с джакузи, сауна, парна баня, приключенски душ, горещи лежанки и релакс зона. Лично на мен най-много ми хареса, че всичко това не е под земята, а с прекрасна гледка навън към природата. Освен това комплексът разполага също така фитнес с мултифункционални уреди, масажен кабинет и солариум. Определено има за всеки по нещо.

В любима част от комплекса за нашия екип се превърна мултифункционалното спортно игрище. Досещате се, че много хора обичащи спорта, събрани на едно място, особено пък и момчета, веднага ще се насочат към футболния терен. Момичетата също си изпросихме място на арената и вечерния мач през всеки от дните стана традиция.

Теренът бе изпробван и за другите спортове, които предоставя – тенис на корт, баскетбол, хандбал, така че е въпрос на желание какво точно ще играят отборите. Едната от стаите ми имаше пряка гледка точно към игрището и лично мен ми действаше още по-приятно на фона на зеленината зад него.

Любипитен факт е, че когато бяхме тук миналата година изобщо не обърнахме внимание на басейна, може би защото идвахме от Варна. Друго обаче беше при повторното ни посещение. Сякаш във второто подред любимо място се превърна именно басейнът и срещите около него.

Независимо, че идваме от морската столица, съвсем друго е усещането да се топнеш в басейна и да си в подножието на Балкана. Дали след закуска и или пък в края на деня престоят тук беше много зреждащ и през всичките 4 слънчеви дни, които уцелихме.

Ако пък не ви се мокри в някои от дните като на мен, препоръчвам поне да се възползвате от хамака обгърнати от спокойствието в този кът.

Вкусно, сладко, солено, люто, топло и бързо!

Това пък са думите описващи ресторанта на къща за гости “Балкан”. Определено успяха да задоволят всичките ни разностранни вкусове. Спечелиха ни най-вече с това, че залагат на продукти местно производство с високо качество и дори разполагат с градинка собствено производство на зеленчуци и билки. Здравословни и вкусно приготвени блюда тук са приоритет. Навън на терасата или вътре до камината, която внася топлина и спокойствие и в двата случая, се чувствахме много уютно. Всичко наоколо пък е обзаведено в топлите и меки цветове на дървото, за да напомня че се намираме в планината. Типично по балканджийски не си тръгнахме от тук преди да опитаме дивечови ястия, но без да ви дразня само леко ще загатна какво и как ни поднесоха.

В непосредствена близост до комплекса се намира параклисът “Св. Георги”. Дали само разходка до него или отпразнуване на специален повод, храмът е на разположение също за всякакви поводи и събития.

Българският флаг тук се развява всеки ден – гордо и нависоко – забелязва се отдалеч. А следващата снимка е направена точно на 6-ти Септември – празника на Съединението, когато сякаш флагът позираше да бъде запаметен така прекрасно на фона на родните гори.

Изборът от активности на открито продължава:

  • оф роуд изкачване до хижа Мазалат
  • организиране на конна езда
  • лов в региона и риболов във водите на река Росица
  • организиране на пейнтбол
  • настолни игри със семейството
  • велосипеди под наем
  • преходи в планината

Според личните предпочитания всеки гост и всяка компания може да направи престоя си тук още по-незабравим с богатия избор от активности. Едно от най-приятните неща според мен, за което стопаните са се погрижили, е да можеш да си запалиш лагерен огън.

🔥 Огънят, който ни събира край огнището,
🔥 Огънят, който гори вътре в нас,
🔥 Огънят, който ни топли отвън,
🔥 Огънят, който свети,
🔥 Огънят, с който си играем,
🔥 Огънят, който ни изгаря,
🔥 Огънят, който никога не утихва!

За първи път успях да запечатам подобен кадър, който да ме плени толкова много. Защо ли… Силата на огнената стихия е голяма, а загледаме ли се в него може да видим това, от което имаме нужда. Всяка среща около лагерния огън е някак специална и огънят винаги е в центъра на нещо магично. 🔥

Още една идея пък бонус от мен е да погледате звездите, защото небето вечер тук е много много чисто. Опитите ни за нощни снимки не бяха много сполучливи, затова оставям на вас да се подготвите добре ако решите да правите такива. Ще се радвам да споделите.

Плавно преминавам и към моите лични предложения затова, какво друго може да се прави в региона. Разходка из самото село винаги е добра идея. То не е толкова голямо, та дори може да стигнете до някое от съседните селца пеша. Освен къща за гости “Балкан”, тук може да се намерят места за настаняване в още няколко подобни къщи.

Къщите на местните пък не са много на брой, а в селото така и не видяхме магазин. Но пък накъдето и да се огледахме, изникваше по нещо любопитно – очички, ушички, рекичка, мостче … всичко, което може да се види на село.

Безспорно любимата от къщичките, на която се натъкнахме, беше тази кацнала насред нищото, но с внушаваща гледка и полъх на спокойствие и идилия.

Малко преди входа на селото отдалеч се забелязва българският флаг и при всяка разходка служеше като ориентир, че сме в правилната посока.

Ако не сте толкова по разходките и си търсите по-предизвикателен маршрут препоръчвам да се насочите към Априлци и изкачване до хижа Плевен. Лично на мен това е една от любимтие ми хижи, а миналата година подходихме от тук и при изкачването ни на връх Ботев. Може да научите как стигнахме до хижата в една от предишните ми статии – Изкачване на връх Ботев през хижа Плевен, а аз ще ви припомня с носталгия утрото и гледката от нея.

Още един много много приятен маршрут в региона е преходът до водопад Видимско пръскало. Живoписната екопътека се вие покрай реката, пресича я на много места през редица дървени мостчета, достигайки панорамна площадка с изглед към 80-метровия водопад. Официалният край на екопътеката е тук, но маркировката продължава още нагоре и при желание преходът може да продължи. Тук може да си припомните пътеписа ми за екопътека “Видимско пръскало”.

Следващото ми предложение за разходка наблизо е ловно стопанство Лъгът. Тук всеки може да зарадва душата си при вида на свободни сърни, елени, кончета и други животни. Река Росица и нейните притоци създават изключително живописни кътчета, а в далечината особено привечер, може да видите всички тези животинки. А пък ако сте ловци с фотоапарати, тук може да запечатате великолепни кадри с множество диви животни.

В полите на Стара планина, непосредствено над кристално чистите водопади и вирове на река Росица е разположена чаровна и дива горска резиденция BEDOUIN. Да – истинска гроска резиденция, та дори и с летен бар към нея – тук ще се пренесете изцяло в друг свят. Планирам една от следващите ми статии да е именно за това невероятно място, затова ви оставям в компанията на сърничката Мими и обещавам да разкажа съвсем скоро повече и за това любимо предложение за почивка наблизо.

Може би мога да изброявам още много предложения, наистина тук може да прекараме още много време в изследване на региона. Съвсем накратко ето още мъчнико идеи какво друго може да посетите наблизо:

– Батошевски манастир “Успение Богородично” (мъжкият манастир)
– Батошевският манастир “Въведение Богородично” (женският манастир)
средновековен град и крепост Хоталич край Севлиево
– разходка из Априлци
– Троянски манастир

Със сигурност може да се добавят още много интересни кътчета в близките Севлиево и Габрово, но нека всеки пътешественик сам открие кое е най-подходящо за него.

* За финал тук е мястото да отбележа, че тази статия не цели реклама и споделям на драго сърце всичко, което е на база добрите ни впечатления и невероятният ни престой във Валевци и региона две поредни години.

Благодарности към къща за гости “Балкан” за уюта, гостоприемството и грижите! Пожелаваме им още много доволни посетители и се надяваме да се видим отново съвсем скоро! 💖

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях. В края на страницата вече може да се абонирате и за моя email бюлетин, за да не пропускате всеки мой нов пътепис.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *