Тефтерчето на един Пътешественик

“Опознай Родината, за да я обикнеш!”

Всички сме чували известния цитат на Алеко Константинов. Думите му се предават поколения наред и на всяко едно от тях напомнят, че си имаме прекрасна Родина, която е необятна и е много отвъд това, което може да видим с просто око.

Именно любовта към пътуването и преоткриването на всяка следваща дестинация е двигател на нашето непрестанно желание да не спираме да опознаваме родните краища. Нашата цел е преди да обиколим света, да опознаем Родината си, да се доберем и до най-отдалечените кътчета, да видим и най-удивителните гледки и да обогатим духа и съзнанието си с колкото може повече прекрасни български места и тяхната история.

Затова реших да си направя и обновявам този албум със снимки от места, където сме срещали този велик цитат. Преди да преминем към тях обаче, искам да ви споделя едно есе на същата тема, където думите на малката шестокалсничка са всъщност думи на един голям човек и се надявам да докоснат още повече хора, както докоснаха мен.

Приятно четене и гледане!


Етнографски комплекс Дамасцена

В етнографски комплекс Дамасцена освен много рози, още на входа бяхме посрещнати от самия бай Ганьо, напомнящ ни думите. Няколко крачки по-нататък пък ни приветства и Алеко и сякаш се пренесохме за миг в едно друго време и пространство.


Връх Ботев

Там високо в планината първенецът на Стара планина е приютил цитата, за да напомня на всеки изкачил се до най-високата му точка, че има още много какво да види из родните Балкани и да изкачи още много върхове.


Хижа Пионерска

Хижа Пионерска ни даде подслон ден преди да се качим на Рилските езера и съвсем неочаквано успя да ни изненада с този огромен портрет и великата мисъл. Това беше знак да не спираме да се оглеждаме отвън и вътре както в природата, така и в самите нас!


Хижа Ловна

На хижа Ловна все още не сме били, но затова пък една много симпатична пътуваща двойка сподели с нас, че и тук думите носят своя дълбок смисъл. Последвайте ги за още красиви месетенца – @konstantina.wanderlust.


Връх Ком

Още един връх, който отдавна искам да посетя, а също връх Ком е и същинското начало на маршрута “Ком – Емине”. Надявам се един ден, да ви покажа и моите снимки от там, а днес благодарение на слънчевата ми приятелка @kraynova56 открих любимия цитат и тук високо в планината.


Чувствайте се поканени да споделяте с мен всяко едно местенце, където се натъкнете на великия цитат, за да разширяваме обхвата му заедно и да обикваме още повече!

Благодарим ви, че споделяте тази статия с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *