Тефтерчето на един Пътешественик

Жеравна – където сякаш времето е спряло

Малко, уютно и сгушено в планината селце, в което сякаш времето е спряло … Жеравна. Тук навсякъде се усеща възрожденският дух и на всеки ъгъл се намира къща-музей. Тук животът си тече с характерното за планинските села спокойствие, с което ще бъдете завладени още със слизането от колата.

Дали за туризъм, за почивка или просто разходка, Жеравна със сигурност ще ви омае с очарованието на миналото време, което носи. Всяка година селцето се посещава от около 20 хиляди туристи, на които предлага и голям избор от къщи за отдих. Тук може да видите също освен многобройните музейни къщи, още и църква с Хилендарски метох, художествена галерия, библиотеката, читалището, старата фурна, дърводелската работилница към Национален Институт и множество паметници на културата.

Тук навсякъде може да се видят българските символи.

“Славата на Сали Яшар, прочутия майстор на каруци от Али Анифе, стигаше вече твърде далеч. Такъв майстор като него никога по-рано не беше имало в Али Анифе, кой знае дали щеше да има и отпосле…”
Из “Песента на колелетата”, Йордан Йовков

Несъмнено един от тях е и Къщата музей Йордан Йовков, към която ни насочват всички табели в селцето. Музеят е част от 100-те национални туристически обекта на България и задължително трябва да бъде част от посещението ви в Жеравна.

Ако все още се чудите дали да поемете по тесния кълдъръмен път, то тогава по-добре поемете, за да се убедите сами какво спокойно място ви очаква и е готово да ви приюти и изненада със своите малки размери, но голямо и все още биещо сърце.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *