Тефтерчето на един Пътешественик

Никополис ад Иструм

Ако търсите нова уикенд дестинация и се намирате някъде в централната част на България, то сега бихме ви предложили едно доста подходящо място. 🙂

На около 20км северно от Велико Търново, по пътя за Русе, и на 3км югоизточно от село Никюп по стар неравен път може да стигнете до руините на римския и ранновизантийски град Никополис ад Иструм. В превод “Град на победата на Дунава” е бил основан през ІІ век от римския император Марк Улпий Траян в чест на победата му над даките (106г) и наречен по този начин в чест на славната му победа.

Местоположението на града върху пресечната точка на две от важните пътища в Долна Мизия – от Одесос (днешна Варна) до западните римски провинции и от Нове (днешен Свищов) до Византион (днешен Истанбул) е причина за неговото бързо развитие. Планиран е по т.нар. “ортогонална система”, а именно – прави улици, ориентирани по посоките на света, които се пресичат под прав ъгъл.
Около централния площад – агората – са намерени останките на канонада, малък театър, обществени сгради и магазини.
В града е имало и обществена баня, както са открити и останки от подово отопление в някои сгради. Предполага се, че през зимата е имало дори открита отопляема пътека за разходки.

Любопитен факт е, че в градът са били изсичани дори собствени монети. Близо 1000 вида бронзови монети са били открити, всяка от които с различни изображения от Никополис ад Иструм .

Минавайки по този път, не пропускайте да се отбиете за момент, за да се докоснете до руините на този античен град.

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *