Тефтерчето на един Пътешественик

Живописният бряг на село Тюленово

Тюленово

Най-красива е гледката видяна на живо. И най-добрият фотоапарат в ръцете на най-добрия фотограф не би могъл да пресъздаде красотата на природата, така както бихме я видели и почувствали на живо.

Още едно такова място с неповторима гледка е именно живописният бряг на село Тюленово. То се намира на 80 км северно от град Варна и само на 30 км от граничен пункт Дуранкулак. Известно е освен с уникалният си бряг и пещери, но и с чистия си въздух, прозрачната морска вода и неповторимата природа.

Няма как един от първите въпроси, които си зададете да не е, защо селото се казва точно така. Старто име на Тюленово е Калъч кьой (“село на сърпа”) и е преименувано именно заради наличието на стада тюлени от вида монах, за които точно такова съчетание от прибой, пещери, ниски скали и ветрове се оказва подходящо място за населяване. Разказва се, че през 30те години на миналия век, румънската кралица Мария, получила като подарък двойка тюлени, които първоначално живеели в заградена територия на бреговете на Балчик, но скоро тя решила да ги пусне на свобода. След време те се приспособили и създали свои поколения, обитавайки подводните пещери на Тюленово.

Днес е почти невъзможно да срещнем тюлени(не изключваме възможността напълно), но пък за сметка на това може да се видят множество делфини, скачащи и играещи си наоколо.

Тюленово е красиво и неопитомено място, почти недокоснато от цивилизацията. Освен за разходки с любимия е и чудесно място за риболов и екстремните спортове като скално катерене и подводно гмуркане. Също така можете да наемете и лодка от местните жители и да навлезнете в по-дълбоки води както за риболов, така и за разходка до пещерите.
Още едно удоволствие тук е и за любители на палатките, които разпъват своите палатките направо на скалите. Мястото е любимо и за катерачите, тъй като скалите са особено живописни. 20-30 метра спускащи се надолу към морето скалите предизвикват любопитство какво се подава отвъд тях.

За онези, които обаче просто са отишли в Тюленово за да усетят красотите на брега, а не да се подлагат на екстремни преживявания, могат да отседнат в няколкото хотелчета и къщи за гости в селото

Тюленово

Тюленово

Още един любопитен факт за това място е и, че през 1951г. тук е открито и първото нефтено находище в България.

Сред толкова много възможности от различни занимания ви препоръчваме да добавите село Тюленово към някоя от следващите си дестинации преди края на лятото и да се оставите да бъдете изненадани какво още ви очаква там.

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

Един коментарLeave a comment

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *