Тефтерчето на един Пътешественик

Пещера Ухловица – един от подземните дворци на Западни Родопи

Ако трябва да посоча една любима пещера у нас, то моят фаворит ще бъде един от подземните дворци на Западни Родопи – пещера Ухловица. 🦇🏰 Посетили сме немалко пещери в България и всяка пленява по свой начин. Ако сте почитатели на пещерния туризъм, то дори със сигурност виждате и много повече детайли от обикновения посетител. Както всяка друга пещера и тази може да се похвали с възрастта си, куп многомилионни образувания, интересна история и много други явни и не чудати форми.

Бях тук за първи път през 2010г. Още при първото ми посещение бях запленена от чудните форми и вълнуващия достъп до най-пазени тайни на Ухловица. Тази година си ги припомних. Бях забравила красотите в деатйли, но помнех спомена за нещо грандиозно и възхитително, който беше останал у мен. Днес е време да ви пренеса за малко в нея, да ви разкажа част от видяното и да споделя възхищението си, като част от нейните тайни ще оставя да откриете сами.

Пещерата се намира в местността Сините вирове, на 3км североизточно от село Могилица и на около 30 км югозападно от Смолян. Името ѝ идва от името на нощна граблива птица “улулица” – вид сова, която вероятно е живяла в региона на пещерата. Открита е през 1967 г., но е официално отворена за посещения на 8-ми Септември 1984г.

До нея се стига по стръмен участък с дължина около 800м и изкачване на още 180 стъпала до входа. Предвидете си между 25-40мин. пеша до горе, като ще откриете и места за почивка по стръмния път. Ако пък не искате да се морите, може да се възползвате от услугите на офроуд джиповете, които ще откриете на паркинга и да се договорите с тях за цена, за да ви спестят стръмното изкачване. Имайте предвид, че те няма как да ви спестят стълбите из родопската гора и тях със сигурност ще трябва да ги изкатерите до горе. Аз лично винаги бих ви препоръчала да минете целия маршрут пеша – хем ще се натоварите умерено, хем ще се наслаждавате на природата. 🙂

Когато изминете и стръмните стълби ще стигнете до малка площадка, където е главния вход на пещерата, малка панорамна тераса и симпатичната дървена постройка, от където да закупите билет и нещо за спомен. В пещерата се влиза само с водач, на всеки кръгъл час. Имайте предвид, че последната група влиза в 16:00 часа.

Ето и визитна картичка на пещера Ухловица:
Възраст – над 3,5 млн. години.
Надморска височина при входа – 1040м.
Дължина – 460м, от които 330м благоустроени.
Стъпала в пещерата – 280.
Най-голяма дълбочина 25м.
Най-голяма височина – 40м.
Температура – 10-11 градуса.
Влажност около 90%.
Денивелация от реката до входа 170м.

Отново ще кажа, че за да не ви звучи всичко това просто като цифри, трябва да добавите пещерата към задължителните спирки от обиколката си в Смолянския край.

Прекрачвайки тази врата, ще влезете в необятния пещерен свят на Ухловица. Пещерата е на няколко етажа, свързани помежду си с метална стълба. Около 40 тона метал са били пренесени от жителите на околните села, за да бъде облагородена самата пещера. В горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на четири дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долното ниво. Преминаването към него по стръмните стълби е предизвикателство, но преживяването определено си заслужава, защото ще ви разкрие най-красивата част от пещерата. Ще се изумите колко дълбоко ще се спуснете в нейните дълбини, а след това още колко по-навътре ще ви приюти.

Със своите красиви образувания Ухловица често е сравнявана с подземен дворец. Много от тях са изваяни от водата и от въздушните течения. Едни от тях са дендрити, оприличавани на корали и дървета, а хората с по-голямо въображение ги оприличават на карфиоли и броколи.

Следват образувания наричани драперии, ще видите защо.

Срещат се и по-редките хеликтити, които едни оприличават на малки каменни слънца, а други на кристали.

Ще видите и типичните за всяка пещера сталактити, сталагмити и сталактони, образувани милиони години наред.

Пещерата завършва със 7 красиви синтрови езера, които рано на пролет се пълнят с вода. А към най-голямото от тях ще видите как се спускат каменните струи на брилянтен водопад, искрящ в бяло.

Обиколката трае между 40-60мин., в зависимост колко сте любопитни, а след като приключи и излезете отново през стоманената врата, ви препоръчвам да изкачите няколкото стъпала вдясно от входа на пещерата, които водят до по-голямата панорамна лощадка над входа ѝ, за да се полюбувате на тази гледка.

Катове от планини в далечината и чаровното малко планиснко пътче, което ще ви отведе до следващи забележителни родни места. Няма как да не останете тук и да посъзерцавате, да помислите или просто да се уедините за миг с очарователната гледка.

Пещера “Ухловица” е сред 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз и е отворена целогодишно. Работното време ѝ е от 09:00 до 17:00 ч., като през зимния сезон не работи в почивните дни. Цената за посещение за възрастни е 6лв., за деца – 3лв. За група под 5 души входът е 30лв. На тръгване не забравяйте да допълните книжката си с печати и марки.

А вие кои пещери сте посещавали и имате ли си любима? 🦇 Ще се радвам да споделите в коментарите.

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

11 коментараLeave a comment

 • Ние също сме фенове на тези природни красоти и сме очаровани по скоро от тези извън България! Били сме в Постойна яма,Словения , Райковата в Сърбия и мн.други но тези са мнооо красиви , уникални !

  • Благодаря за споделянето! 🙂 Ще си ги добавя към дългия лист на желани дестинации. 🙂

 • В Ухловица още не съм ходила. През октомври ще е посетя.От нашите най ми харесва Снежанка. Ходила съм в Леденика, Магурата, Бачо Киро, Орлова чука Дяволското гърло, Ягодинската. Била съм и в Петралона, Алистрати и в Райкова. От тях трите Петралона най ми хареса.

  • Вие сте истински пещерен пътешественик! 👏 Ще вземем пример от вас и ще допълним списъка поне с няколко от тези любопитни места. Надяваме се и Ухловица да Ви хареса! 🙂

  • До колкото знам температурата и влажността в пещерите са едни и същи целогодишно и са подходящи за посещение, стига входовете им да не са затрупани със сняг и да са отворени. 🙂

 • Здравейте, за мен най красивата пещера е Венеца в село Орешец, Магурата е красива, но бледнее пред Венеца.Поздрави!

  • Благодаря Ви за коментара! 😍 Определено си имаме уникални пещери по нашите земи! Поздрави! 😊

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *