Тефтерчето на един Пътешественик

Туристически заслон и водопад Райски кът в град Вършец

Последния ден от 2016 година беше един от най-динамичните дни от зимната ваканция. Тракинг гривните ни отчетоха над 20 000 крачки и 15км активност, а в същото време имахме пълни сили и за празничната вечер.

Точно този ден случайно или не попаднахме отново на съвършено ново за нас място. Град Вършец, където се намирахме за новогодишните празници, беше позната за нас дестинация, но определено този район има много с какво да изненада и всяко следващо посещение да бъде преоткриване на тази дестинация.

Известният градски парк предлага свеж въздух и приятни алеи за раходка, но зимната обстановка беше застигнала и този край. Разбира се снегът и по-ниските температури нямаше как да ни изненадат, а напротив излязохме заредни и на лов за зимни приказки, приятен студ и бели картини. Именно от този парк тръгват доста алеи и еко пътеки, като целенасочено тръгнахме именно по най-дългата, но най-богата на атракции, алея.

Още в ниската ѝ част, от където започваше леко изкачване, се чуваха детски викове и смях на всички малки хора, които се радваха на снега и се пързаляха със своите шейни. Нямаше как дори и на нас да не ни се прииска да се спуснем поне веднъж, но все пак бяхме тръгнали да покоряваме нови места и продължихме напред … или по-точно нагоре. Следваща интересна спирка по алеята е обосеобен амфитеатър, който предлага сцена за изява на всякакви мероприятия, възможности за провеждане на събития от културния календар на Община Вършец и всичко това в гората, сред свеж въздух и приятна зеленина през лятото.

От тук пътеката продължава с лек наклон нагоре извиваща се между дърветата. Разходката е толкова приятна, че дори да не ни отведе до някое специално място, самите ние пак щяхме да се чувстваме заредни от природата и спокойствието, които ни заобикаляха. Е, както споделихме, не минаваме по този път за първи път и съвсем скоро пристигнахме очаквано на следващото специално място, наречено от местните Иванчова поляна, прочута с танцовите забави и веселби. Това е любимо място за пикник, спортни игри и празненства на жителите и гостите на Вършец. Чарът му се открива не само през топлите месеци, но и сега, когато всичко беше покрито с бяла премяна и всеки може на воля да направи първите снежни следи по неотъпкания сняг. През лятото пак тук цялата поляна се изпълва с хора, провеждат се народни събития, музика, идеално място за пикник и игри.

Логично продължавайки нагоре след съвсем малко ходене достигаме и до другата поляна наречена на друг характерен образ – именно Марийкина поляна. Още една приятна местност, доста по-малка по-площ, но също толкова чаровна, където всеки може да отдъхне или направи свое място за цял един следобед.

До тук всичко беше познато, припомнихме си тези страхотни спирки по този чаровен път, намръзнахме както се казва достатъчно, но очевидно пътят продължаваше да криволичи нагоре и съвсем не беше края на разходката, която всеки може да си направи до тук. Съответно любопитството и желанието да останем на това съвършено място надделя и разходката ни продължи. Оказа се невероятно как, ако продължиш по горската пътека без да знаеш къде ще те отведе тя, се натъкнеш на нещо съвършено ново. След немалко време ходене изведнъж пред нас се разкри една местност като от приказките, която съвсем не бяхме очаквали да видим и то в тази зимна обстановка.

Още на входа сме приветствани от красивите информационни табели и с интерес прочетохме какво ни очаква да видим и кой е дал живот на това прекрасно място.

Местността се нарича “Райски кът”, а наоколо е пълно с места за отдих, дървени мостчета и разбира се текат водите на водопада. Придвидливо са направени няколко малки панорамни дървени тераски, от които човек да съзерцава водопада, а за най-търсещите има и пътче, по което да слязат до самия водопад.

Огромна радост за сърцето и очите е българския флаг, който се развява гордо, над основните два заслона, които носят информация на посетителите от кого и кога са съградени.

Мястото е подходящо и за прекарване на цял следобед с приятна компания, може спокойно да си отдъхнете и с деца, защото на близо е обособен дори и детски кът, където никой няма да скучае.

Кладенчето наблизо придава още уют на цялата тази атмосфера и допълва обстановката, а най-прекрасното е, че си заобиколен от природа, която през всеки сезон носи своята красота.

Въпреки зимните условия и по-ниски температури, тук прекарахме достатъчно време да се насладим, да разгледаме, да се вдъхновим и да си тръгнем заредени за предстоящата новогодишна вечер.

Благодарности към хората съградили този кът и съхранили природата в нейния естествен вид – Туристически заслон и водопад Райски кът в град Вършец стана любимо няше място, което бихме посещавали отново и отново независимо от сезона.

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

2 коментараLeave a comment

  • Да това местенце ,няма как да бъде забравено.Все още е запазило чара си и благодарение на хората ,които продължават да добавят нови идеи се превръща наистина в раийски кът.Запознах се случайно с един от тези хора там .Да е жив и здрав бай Димитър.

    • Наистина се радвам да чуя, че това чудно местенце се развива. За последен път посетихме преди повече от 3 години и с удоволствие ще се върнем един ден отново! 🙂

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *