Тефтерчето на един Пътешественик

Местността Зли дол и паметникът по повод 85-тата годишнина от Априлското въстание

Пътувайки по подбалканския път в посока София, малко преди град Клисура, вляво от пътя се издига високо един паметник, чиято история може би си припомняме само около националния ни празник. За други тя остава завинаги скрита, макар и паметникът да е видим от пътя дори без да спираме и отстои само на няколко стотин метра, за да се озовем в самата местност, където се намира той.

Местността се нарича Зли дол и се намира в североизточния край на град Клисура. Името на местността се свързва, както с историческата му значимост, така и със студените ветрове и резките обрати, които настъпват във времето тук. По време на Априлското въстание там се е намирала най-важната отбранителна позиция на клисурските въстаници. На това място е била разположена клисурската черешова артилерия. Две гранитни скали с бронзови плочи днес бележат мястото, където се е намирал щабът на въстаниците и мястото, където е гръмнало първото черешово топче. Днес като мълчаливи стражи в памет на загиналите, черешовите топове стоят, напомнящи за подвига на героите.

Паметникът в местността Зли дол е издигнат през 1961 година по повод 85-тата годишнина от Априлското въстание като прославя не само всички герои от Клисура, но и всички други обезсмъртили се чрез делото си българи, които вземат участие в Априлското въстание.

Кратка пътечка ще ви прокара между гористата местност и след като изкачите стъпалата непосредствено след нея ще се озовете в най-високата част на Зли дол. Там се извисява и самият монумент, който сякаш се е устремил към небесата, сочейки мястото където се намират сега героите от април 1876 година. Величественият паметник завършва с лавров венец, символ на непобедимия български дух.

Следващият път, когато пътувате от там, отклонете се за миг от пътя и отделете малко време, за да се качите до паметника. Със сигурност ще усетите енергията на това място и няма да съжалявате, че сте се отклонили от посоката си, за да станете съпричастни с делото на героите ни, което трябва да се припомня не само на 3-ти Март.

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

2 коментараLeave a comment

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *