Тефтерчето на един Пътешественик

Къща-музей “П. К. Яворов”

Град Чирпан – едно градче, където всяко ъгълче подсказва, че е родното място на поета и революционер Пейо Яворов. И до ден днешен в града е съхранен родният дом на поета, където можем да се докоснем и усетим неговата чувственост. Музеят приветства с добре дошъл всеки прекрачил прага му и някак си от само себе си подтиква гостите да бъдат любопитни и да се потопят в Яворовия свят.

“Аз не живея аз горя. Непримирими в гърдите ми се борят две души душата на ангел и демон. В гърди ми те пламъци дишат и плам ме суши.”
Стих от “Две души”, Пейо Яворов

Музеят събира и съхранява оригинални документи, фотоси и предмети свързани с дейността на Яворов и неговата епоха. Сред тях са Портрет на Тотю Крачолов(баща), Портрет на Гана Крачолова(майка), Семеен портрет на сем. Крачолови от 1889 г., Портрет на Яворов като четник в Македония, Щампа цветна литография с образите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Снимка –Яворов и неговите седем четници от ноември 1912 г. Копие, Табла с портрети на любими на Яворов писатели, поети и революционери, снимка Яворов на магаренцето (фотокопие), мастилничка от бронз и дърво, настолна с фигура на лъв и др.

През 1973 г. до къщата е построена експозиционна зала, в която са проследени основните моменти от жизнения и творчески път на Яворов – стария Чирпан, ученическите години в Пловдив, скиталчествата на телеграфиста, младия поет в София и участието му в културния кръг „Мисъл“, Яворов и ВМРО, Мина Тодорова, Лора Каравелова, ранната смърт. Главните колекции включват лични вещи, семейни вещи, лична библиотека, издания на Яворов, портрети, илюстрации. Ценна придобивка от 2001 год. е дарената на музея скулптура „Майка Македония“.

Душата ми е стон. Душата ми е зов.
Защото аз съм птица устрелена:
на смърт е моята душа ранена,
на смърт ранена от любов…
Душата ми е стон. Душата ми е зов.
Кажете ми що значат среща и разлъка?
И ето аз ви думам: има ад и мъка –
и в мъката любов!

Стих от “На Лора”, Пейо Яворов

Колоната, на която поетът е обичал да се обляга и да твори

Колоната, на която поетът е обичал да се обляга и да твори

Музеят е център на ежегодните традиционни културни празници на Чирпан. Всяка година Чирпан се прекланя пред таланта на поета и празнува Яворовите януарски дни, фестивал на литературата и изкуството в чест на великия български поет. Националната Яворова литературна награда се връчва на всеки пет години за цялостно творчество в областта на поезията на автори, създали високо художествени произведения, представляващи съществен принос в културната съкровищница на страната.

Музеят е част от 100-те национални туристически обекта на България и задължително трябва да бъде част от посещението ви в град Чирпан.

Източник: http://javorovhouse.info

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

Един коментарLeave a comment

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *