Тефтерчето на един Пътешественик

Пещера “Венеца” – цветен свят под земята

Подземния свят у нас е изключително богат и уникален. Любителите на пещерния туризъм със сигурност трябва да посетят и следващата подземна съкровищница. Пещера Венеца е сравнително нова пещера у нас, но по нищо не отстъпва на откритите преди нея. Изключително красива, богата на образувания и всичко това лесно достъпно я прави много удобна следваща спирка в нашето пътуване.

Пещерата се намира на 14 км източно от Белоградчик и съвсем близо край село Гара Орешец. Именувана е по името на рида Венеца. През 1970г. група работници взривяват близката кариера, отваря се дупка, пропада земна маса и така пещерата е разкрита. През 80-те години се прави опит за облагородяване и отварянето ѝ за посетители, но поради недостиг на средства или друга причина успех няма. През 2007г. обаче започва европрограма за облагородяване на региона, района се доразвива и пещерата е официално отворена за посетители на 1-ви Юни 2015г.

До пещера Венеца се стига по хубав асфалтов път. Когато наближихме селото, поредица табели ни насочваха в правилната посока, докато достигнахме паркинг, където да оставим колата. От там следват 200м по същия хубав асфалтов път до информационния център и самия вход на пещерата.

Районът около входа също е много приятно облагороден. Пейки и гледки наоколо заредиха сетивата ни, докато изчакаме момента за влизане. Посетили сме различни пещери из България и във всяка намираме по нещо различно и запомнящо се. Тук смело мога да заявя, че имаше много предизвикателни участъци и неочаквани провирания, но нека това не ви плаши, защото всичко е напълно достъпно.

Влизането вътре става задължително с каска, заради ниските участъци и провирането през няколко по-тесни отвора. Екипирани и любопитни прекрачихме прага и веднага последва стръмно спускане по стълбата на тесен тунел. Входът на пещерата е бил доста малък и изкуствено е разширяван и нагаждан за посетители. Очакваха ни и няколко стръмни спускания по стълби заднешком. В противен случай трудно можеше да си осигурим стабилност. Щом дори почти двуметровия Данчо успя да се провре навсякъде, както и още една дама на годините на моята баба прояви толкова смелост, определено няма място за притеснение и искам специално да поздравя тази жена, ако се познае в моя пътепис. 👏

Дължината на пещерата е около 200м и е с денивелация около 26м. Залите вътре са 5, като туристическият маршрут преминава през 4 от тях, а последната може да се наблюдава от малка площадка в 4-тата зала. Цялото придвижването става по изградената за целта метална платформа, а ние за първи път екипирани едновременно с каски и маски се провирахме към всяка следваща зала.

Пещерата е богата с много на брой разнообразни образувания. Обичайните за всяка пещера сталактити, сталагмити и сталактони ни заобикаляха навсякъде. В нея се намира и най-големият сталактон в България с обиколка от 25 метра. Пещерата изобилства от камъка оникс. Разбира се в своя дом ни посрещнаха и няколко на брой различни видове прилепчета. 🦇

Могат да се видят изключително красиви ледени кристали, както и корали, подобни на тези в морето.

Из цялата пещера е изградено художествено цветно осветление, което придава ефектен изглед на образуванията и прави подземното царство още по-вълшебно.

Ключово е, че влизането в пещерата е на кръгъл час и става със записване. За групи е необходима предварителна уговорка, а ако има голяма група може и да не е успеете да влезете в часа, който желаете. Препоръчвам задължително да се обадите предврително, за да заявите своето посещение, дори да сте само 2ма човека като нас.

Работното време е както следва:
Лятно: 9:00-17:00 часа, последен час за влизане – 16:00ч. (без обедна почивка)
Зимно: 9:00-16:00 часа, последен час за влизане – 15:00ч.

Недалеч от пещера Венеца се намира малка старинна църква от 16-ти век, наречена “Свети Георги Руян”. Тя се намира на около 200 метра от паркинга, но в противоположна на пещерата посока, като на паркинга със сигиурност ще видите табели за нея.

Посещението в пещерата бе наистина запомнящо се преживяване. Екипирайте се добре, заредете се с ентусизаъм и предвидете тази абсолютно задължителна според мен спирка в района на Северозапада при следващото си пътуване. Ще се радвам да споделите своите отзиви в коментар, както и какво друго посетихте в региона.

Благодарим ви, че споделяте тази статия с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях. В края на страницата вече може да се абонорате и за моя email бюлетин, за да не пропускате още нови пътеписи.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *