Тефтерчето на един Пътешественик

Добре дошли в село Делчево!

В полите на Южен Пирин и на 9 километра от град Гоце Делчев се намира село Делчево. Ако не бяхме чули за него от местните може би никога нямаше да стигнем до там и да открием неговите красоти. Селото се намира близо до големия град и в същото време е отдалечено из множество завои високо в планината. До него се стига по чаровен тесен и обновен път, по който въпреки всичко няма проблем да се разминат две коли, затова не се плашете от местоположението му. За любителите на селския туризъм препоръчваме задължително да го включат в своя списък със забележителни места.

Още на входа си село Делчево ни посреща с една от най-хубавите и слънчеви табели, които сме виждали. Топлината и уюта, които лъхат от нея не напразно ни обещават, че ни очаква приятно прекарване и място, на което може да се почустваме наистина заредени.

Със своя своеобразен архитектурен облик село Делчево напомня за миналото време и пресъздава актуални къщи от тогава, които създават на места типична възрожденска атмосфера. Всички те сякаш в хармония са съчетани със стръмния терен, разположени са амфитеатрално, гледащи към широкия хоризонт, а между тях криволичат тесните и покрити с калдъръм улички. Голяма част от жилищните сгради са строени в края на XIX и началото на XX век от местни майстори. Много от тях са реновирани, но запазват своя автентичен облик, а между други се строят и изцяло нови постройки в същия дух. Част от къщите се отдават изцяло на своите гости, а други са превърнати и в уютни къщи за гости, чиито стопани са готови да посрещнат всеки пътешественик отбил се по този край.

Много от сградите се отличават със собствени ръчно изваяни дървени табели, които гордо носят имената на фамилиите, живеещи и живеели в тях. Много от табелите освен дома представят и нещо характерно за своите стопани. На една от тях ще видите и родословното дърво на рода на собствениците й, чиито разклонения красиво обграждат цялата сграда.

Не малко са и чешмичките построени между калдаръмените улички, които с любов са били съградени от местни майстори. На площада пред кметството се намира и почетна плоча в памет на загиналите герои от село Делчево в името на освобождението на България.

Площадът пред кметството е старателно обновен и подреден, за да събере всички местни и гости на града по време на традиционните празници на виното, които се провеждат през февруари, както и за самия сбор на селото. Празника на виното се отбелязва традиционно със зарязване на лозята и Конкурс за домашни вина, както и обичаят “Змейова сватба” – възстановка на традиционна делчевска сватба с народни носии. Още един шанс да присъствате на този ритуал е и на празника Еньовден, когато отново се прави такава демонстрация. Легенда по тези места разказва, че някога край селото имало много зъл змей. Той обаче се влюбил в местна девойка, която го преобразила и го направила добър с хората.

В сърцето на селото се намира и църквата “Успение Богородично”, която е построена през 1838г. Поради амфитеатралното разположение на къщите, достигайки и най-високите и най-ниските му части, църквата остава винаги видима от всички краища на селото.

От самото село от високо се разкрива незабравима гледка към Гоце Делчев и близките села – Марчево, Огняново, Гърмен, Мусомище и Борово. Няколко завоя преди входа на селото местните са изградили и специална тераса, на която може да си отдъхнете и да насладите на тази гледка, а вечер да наблюдавате как блещукат светлинките на града.

Разходките не са единственото нещо, което може да правите тук. Районът около селото е подходящ също и за екскурзии и планинарство, както и за обучения и алтернативен туризъм. Любителите на придвижването на колела може да направят разходки с велосипеди, мотори, да карат бъги или ATV, a защо не и да се отдадат и на конна езда до близката местност Попови ливади. А по горските еко пътеки ще намерите заслони с чешми и огнища, букова вода, живописни водопади и поляни.

Село Делчево ни заплени с красивите си гледки, чистия въздух, добрите хора и красивата си природа. Тук е и мястото, от където тръгна нашата инициатива #ПравиДоброПътувайки и мястото, на което сме сигурни, че един ден отново ще се върнем.

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *