Тефтерчето на един Пътешественик

Никополис ад Нестум

Преди време ви бяхме разказали за древния римски град Никополис ад Иструм, чието име изначава „Град на победата на Дунава“.

Друг такъв античен град се намира в долината на река Места и се свързава именно с името реката – Никополис ад Нестум, в превод “Град на победата, разположен на река Места”. Днес останките от този град може да посетите на изхода на село Гърмен, на 7км от Гоце Делчев. Разходката из останките на селището представлява пълна обиколка на разкритите находки по каменна пътека обикаляща крепостната му стена и пресичаща вътрешността на града.

Никополис ад Нестум e oснован през 106г. от римския император Траян, в чест на победата му над даките. Селището е разположено на пътя, свързващ Егейския бряг с главната магистрала Виа Егнация през Родопите, Тракийската низина и Филипополис (днешен Пловдив). Като ключово кръстовище стратегическото му разположение спомага за формирането му като център с икономическо, политическо и културно значение. Културният разцвет на града е през периода II-VI век, a в края на VI век е разрушен от славяни и авари. Върху развалините му през средновековието възниква селище, което съществува през периода X-XIIв. След разрушението от VIв. през IX-Xв градът отново се възражда под името Никопол и просъществува чак до XIIIв, когато загива при походите на кръстоносците.

При разкопки на Никополис ад Нестум са разчистени 280 м крепосни стени, основи от обществени и култови сгради, надгробни могили. Открити са фрагменти от оброчен релеф на Тракийския конник, статуйка на Хермес, старохристиянска надгробна плоча, над 95 златни и около 22 други монети, стъклени, бронзови и керамични съдове, златен пръстен и други. В близост до укрепения град са открити 2 раннохристиянски базилики от 4 в.

Впечатление още правят отоплителната система от онова време, както и останките от късноантична баня, студен и топъл басейн. А след преминаване на процедурите в горещите помещения следва и помещение за масажиране и обмазване с масла – процедури, които са били познати още в античната древност.

В градa са се секли монети от времето на император Комод (180-192г) до управлението на император Каракала (211-217г). Намерените монети и оброчни релефи свидетелстват за почитането на божествата – Зевс, Плутон, Хермес, Тракийския конник, Асклепий и Хигия, както и речния бог Места и почитаните от траките Арес и Дионис.

Никополис ад Нестум е един от малкото запазени антични градове в България и единствен в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Обявен е за археологически и архитектурен паметник от античността и средновековието.

За финал може насладите и на този поглед над Никополис ад Нестум от високо.

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

Един коментарLeave a comment

  • Долината на Места е наистина с много богата история. Разделяща Пирин от Родопите, тя е също и източната граница на географската област Македония. Много е интересен говора на местните жители като се наблюдават влияния както на родопските диалекти, така и на македонските. Областта попадата в зоната на западните рупски говори и за туристите е понякога истинско предизвикателство да разберат какво им казват местните, особено в селата източно от Места.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *