Тефтерчето на един Пътешественик

Чипровски манастир “Свети Иван Рилски”

Днес заедно ще се разходим до Чипровския манастир, който посетихме на тръгване към вкъщи от Северозападния край. Когато избирахме коя да е нашата финална попътна дестинация, без съмнение няколко човека ни упътиха към град Чипровци и манастира в близост до него. За нас дестинацията беше точно по път с минимално отклонение и определено не сбъркахме като им се доверихме.

Чипровският манастир се намира в подножието на Язова планина, която е част от Западна Стара планина, и в долината на Чипровската река. Отстои само на 6 км от Чипровци, на 30 км от Монтана и на 120 км от София, а достъпът до него е изключително лесен, като с кола се стига точно до самия манастир.

Чипровският манастир е построен през 10-ти век от българските католици и за целия период на своето съществуване е разрушаван и възстановяван многократно. В летописите на манастира са отбелязани общо шест пожара и разрушения.

Първото разрушаване се случва през 1404г. след въстанието на Константин и Фружин. Едни от най-тежките последици манастирът претърпява след второто нападение, което било след потушаването на Чипровско въстание от 1688г. Тогава е унищожена и богатата манастирска библиотека, съдържаща ценни славянски книги и икони, а българското католическо население било принудено да се изсели. Вследствие на това манастирът запустява.

В началото на 18-ти век в Чипровският манастир се заселват православни монаси и го преустройват по изискванията на своя обред. Създадени са връзки с някои руски манастири и са изпращани представители в Русия. През 1800г. Руския император Павел I подарява на манастира престолно евангелие със сребърен обков, което днес се съхранява в Националния исторически музей.

През 1806г. Чипровският манастир отново претърпява поражение, когато е плячкосан и опожарен от берковския бей Юсуф паша. Съграден е отново през 1818г., но десет години по-късно пак бива опожарен. Поредното възкръсване на Светата обител става през 1829г., като тогава е построена и сегашната църква “Св. Иван Рилски”. През 1837г. огънят отново поглъща всичко. Следва отново градеж, за да дойде последното изгаряне след Освобождението.

По време на въстанията в Северозападна България, Чипровският манастир приютява няколко хиляди четници. Самите монаси се включват като въстаници в Ломското съзаклятие от 1867-1868 година, а през юли 1876г. в близост до манастира сражения водят четите на Панайот Хитов и Филип Тотю.

Думите на Св. Иван Рилски, които ни посрещат на входа.

В наши дни манастирът е едно спокойно кътче за отдих и уединение, обгърнато от красива природа. Той е постоянно действащ и представлява комплекс от църква, два параклиса, триетажна кула-камбанария, жилищни и стопански сгради. Манастирският двор е в правоъгълна форма, като западните и южните страни са заети от постройки, а източните и северните са оградени с каменни стени.

В средата на двора се издига манастирската църква “Св. Иван Рилски”, където всеки посетител може да запали свещичка. При преустройството на православните монаси в края на 17-ти век оргиналните стенописи са покрити с вар, но под белия слой личат геометрични и растителни орнаменти. Иконостасът е резбован и украсен с живопис и позлата, а иконите по него са дело на копривщенския зограф Христо Енчев.

Когато се насочихме към кулата-камбанария не знаехме, че ни очаква още едно любопитно нещо. Надникнахме през вратичката и когато очите ни свикнаха с тъмнината разбрахме, че това е костница. В приземния етаж на кулата се съхраняват костите на монасите и другите загинали четници в Чипровското въстание. Паметна плоча до входа на костницата прославя техните имена.

На втория етаж на кулата, до който се стига по оформени външни каменни стъпала, има малък параклис – “Свети Атанасий”, чиято вътрешност е изцяло украсена със стенописи. От последният етаж, където се намира камбаната, се разкрива красива гледка към двора на манастира и околните хълмове.

Препоръчвам ви на тръгване да се отбиете и в самия град Чипровци известен със своите красиви килими и златари. Какво да посетите още, ще споделя скоро. Също така имайте предвид, че този край е наситен и други близки манастири наоколо са: Лопушански манастир, Клисурски манастир, Гушовски манастир, Градешки манастир, Брусарски манастир.

Източник: http://www.bulgariamonasteries.com/

Благодарим ви, че споделяте тази статия с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях. В края на страницата вече може да се абонорате и за моя email бюлетин, за да не пропускате още нови пътеписи.

Един коментарLeave a comment

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *