Тефтерчето на един Пътешественик

За първи път из Хасковските Минерални бани

Ако и вие като мен смятате, че летните морски емоции трябва да се разнообразяват, то днес ще ви заведа до едно село разположено по северните склонове на Източните Родопи – Минерални бани в Хасковска област.

Най-ценното природно богатство в района е минералната вода, която е хипертермална – около 54-59°С и е уникална по своя химичен състав и лечебни свойства. Минерални бани е национален балнеолечебен курорт, благоприятен за отдих и балнеолечение през всички сезони. Курортният център е обгърнат от прекрасна горска растителност, даряваща го с кристално чист въздух и естествена красота.

Селището носи славата си на балнеоложки курорт още от римската епоха, когато топлите извори са привличали хората с лечебната си сила. През средновековието продължава да се носи славата на минералната вода и чудодейното въздействие на многобройните топли извори по тези места. Според историческите сведения тук е бил разположен така наречения град Топлицос /Топлика/ с над 12 000 жители. Разкритите археологически паметници потвърждават, че около минералните извори е кипял интензивен живот през различните исторически периоди.

Доведе ни тук любопитството, а за друг път оставихме проучването къде са подходящите за настаняване места. Изключително приятно изненадани обаче останахме от целодневната разходка, която си направихме и колко интересни забележителности се крият в Минерални бани. Бързам да ви разкажа накратко за тях. 👇

Стъпката на Богородица

В центъра на Минерани бани в близоост до първия минерален извор в курортното селище се намира скалата, в която е вкопана гигантската човешка стъпка. Обръщам внимание да не бъркате с Богородична стъпка в Старозагорските минерални бани, защото е напълно нормално да се заблудите, както ние в началото.

Стъпката е християнизирано древно мегалитно светилище. Изсечена е в скала, като размерите ѝ са наистина внушителни – дълга е 2 метра, дълбока – 1 метър и широка 0,75м. Вярва се, че това място има лечебна сила, носи късмет и сбъдва желания.

Според местната легенда стъпката е била направена от Богородица, която стъпила тук с единия си крак, а с другия чак при манастира “Света Петка” край Асеновград. Местните хора свързват стъпката с лечебна сила и посещават мястото, за да измолят лек за болките си. Някои оставят тук парцалче от дрехите си или конец, за да се освободят от всичко лошо. Съществува и поверието че части от скалата могат да лекуват и хората понякога взимат малки камъчета, като вярват, че те имат силата да лекуват.

Римска крепост “Свети дух”

Местните хора тук ни упътиха към римската крепост “Свети дух”, намираща се много близо до централната част и на хълма Свети дух. От пазарчето в центъра на туристичексата част се насочихме към близкия паркинг, а от там за десетина минутки пътечка през гората ни отведе до входа на самата крепост.

Крепостта е преживяла 4 строителни периода: римски, късноримски, ранновизантийски и средновековен. Формата й е неправилна многостранна и е изключително запазена.

Стените ѝ са запазени на места до височина 3.5м, дебели са 2м и ограждат площ от около 2дка. В крепостта се влиза през главен вход от юг или през 2 малки порти от запад или изток. Отбраната е подсилена от 4 големи правоъгълни кули, които през Средновековието са превърнати в жилища. Отвътре край крепостните стени са прилепени редици от жилищни, стопански и казармени помещения, в които са открити десетки глинени съдове, селскостопански оръдия, монети, оръжие и други предмети.

По време на археологическите разкопки в крепостта са намерени и над 120 медни, сребърни и златни монети и един оловен печат. В историческата литература, крепостта и селището в Минерални бани се идентифицират с Топлица, която се споменава от византийски историк във връзка с нападенията на печенегите в средата на XI в., когато вероятно е била унищожена крепостта.

Терариумът

Следващият обект не е за хора със слаби сърца. Огромна изненада и за нас бе да открием терариум в парк “Топлика” в Хасковските Минерални бани. Тук се намира единствената в България, а и на Балканския полуостров сграда построена със специалното предназначение да бъде дом на разнообразните змийски видове. 🐍

Експозицията е постоянна и съставена от различни екземпляри земноводни и влечуги, които реално не могат да бъдат наблюдавани в природата продължително време. Изключително екзотични видове от различни краища на света, а видовете от Българската херпетофауна (земноводни и влечуги) са слабо представени. Повечето видове земноводни и влечуги у нас са безвредни животни, които не застрашават човека.

Имахме късмет на място да ни посрещне ветеринарят на терариума, да ни обърне специално внимание и да ни обясни повече за всеки вид. Освен това присъствахме и на техния обяд, като гледката беше колкото интересна и любопитна, толкова предизвикваща неудобство.

Най-отровният вид в терариума с едно ухапване за секунди умъртви обяда си (малка бяла мишка) и изчака, за да го погълне. А неотровният, но огромен смок умъртвяваше жертвите си чрез удушаване. Лично за мен змиите не предизвикваха такъв дискомофт, колкото да наблюдавам как се мъчат жертвите им. Ако пропуснем тази част смятам, че и за вас посещението ще бъде наистина вълнуващо и запомнящо се.

“Чифте баня”

Срещу парка с Терариума пък се намира друга интересна туристическата атракция т.нар. къпалня на открито – “Чифте баня”. В нея хората могат да се възползват от течащата минерална вода под слънчевите лъчи и чистия въздух навън. Два метални срещуположни минерални душа струят топла вода неспирно и спокойно може да застанете под тях. Тези, които искат да потопят само някоя част от тялото си, пък могат да се настанят на обособените край басейна пейки и да се топнат в лековитата топла вода. Вечер къпалнята става сцена на светлинно шоу на фона на тиха приятна музика и ефектни лазерни лъчи, които осветяват целия минерален басейн. Атракцията е построена на мястото, където някога е съществувала баня със същото наименование.

Последното, което мога да препоръчам е симпатичното заведение “Пиратска среща” за обяд или просто отдих, разположено непосредствено до терариума. А в последствие пък научихме и за шестте новоизградени екопътеки на територията на общината, осигуряващи достъп до едни от най-атрактивните културно-исторически, археологически и природни забележителности. Това означава, че с удоволствие бихме се върнали тук, за да разучим и тях.

Така нашата спонтанна разходка из района на Минерални бани се превърна в наистина незабравимо преживяване с толкова много неочаквани атракции и емоции. Посетете го следващия път, когато сте наблизо и съм сигурна, че ще останете много приятно изненадани.

Благодарим ви, че споделяте тази статия с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях. В края на страницата вече може да се абонорате и за моя email бюлетин, за да не пропускате още нови пътеписи.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *