Тефтерчето на един Пътешественик

Посещение на село Долище и “Батовската къща”

За всички любители на спокойствието на село, далеч от градския шум споделяме нашата прекрасна разходка до едно селце само на 16км от град Варна – село Долище.

На село има от всичко и само големите и отворени сърца могат да усетят и оценят това, което ни предлага то. Още на входа сме привлечени от голямата и красива табела на селото, която направена с много любов и старание посреща всеки преминаващ или гостенин.

Любопитен факт е, че територията, на която е разположено днешното село Долище е била обитавана още по времето на траките. Тракийското златно съкровище от Долище и досега няма аналог в богатите на тракийски находки български земи. Открито е случайно, при разширение на пътя за селото през 1962 г, когато е разрушена доста ниска надгробна могила, в която е бил погребан заможен тракиец.

В село Долище ще видите още православния храм “Св. св. Кирил и Методий”, местното читалище “Васил Левски”, Илиева чешма, построена през 2009г., а накрая на селото може да откриете и база за конна езда.

В центъра на село Долище се намира и механа „Батовската къща”. Името „Батовската къща” идва от факта, че селото е разположено в живописната Батовска долина, която е единствената клисура между гр. Варна, Черно море и река Дунав. Съвсем наблизо преминава река Батова, която извира на 4-5 километра от селото в гориста местност.

Механата е отворена целогодишно и предлага уют и спокойствие на своите гости, потапяйки ги в автентичната атмосфера на възрожденското село от началото на 19в. На място в механата може да се насладите на традиционни български специалитети и студена домашна ракия. Освен това, ако искате да останете далеч от градския шум за повече от ден, на разположение е и хотелска част към механата, която ще ви приюти и очарова със своя автентичен битов народен стил.

Независимо дали живеете в големия град или сте свикнали с уюта на село, тук със сигурност може да се разнообразите и да откриете едно ново любимо място, както съвсем случайно направихме и ние. Място, където да се откъснете от забързаното ежедневие и да се почувствате уютно на село.

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

2 коментараLeave a comment

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *