Тефтерчето на един Пътешественик

Великден в Барселона

Когато отлагаш няколко пъти нещо, е много вероятно то да не стане. В такива моменти трябва малко спонтанност, за да се запали отново искрата и да спрем да чакаме удобен момент. Такова бе и нашето пътешествие до Барселона. Дестинация, която отдавна искаме да посетим, но все отлагахме. Така без никакъв план, просто проверявайки билети от любопитство се оказа, че това бе нашата искра, която за един ден ни накара да решим и кажем ОТИВАМЕ!

В тази статия освен, че ще обобщим нашето пътуване, ще споделим накратко за неговата предварителна подготовка, посетените забележителности и някои други полезни съвети и идеи. Тук ще отговорим и на въпроса защо предпочетохме да организираме сами нашата екскурзия, а не да ползваме услугите на туристическа агенция и съвети как да подходите към организацията на вашето следващо подобно пътуване.

1. Билети

Не е задължително да си запазим билети няколко месеца по-рано, за да ни излезе изгодно. Цените на самолетните билети постоянно се променят. Непрекъснато ни заливат различни оферти от цени и дестинации. Моментът, в който просто исках да погледна какви текущи дестинации предлагат нискобюджетните авиолинии, случайно се натъкнах на примамващото “Полети до Барселона от 19.90 Euro”. Разбира се тази примамлива цена е само за определен ден или период и съчетавайки го с билетът за връщане, самолетни такси и багажи, цената се покачва, а и повечето пъти не пътувате сами нали!? Датите, които ни интересуваха бяха около Вeликден 2018. Тази година почивните дни бяха 6-ти – 9-ти Април и се оказа, че с малка промяна билетите за датите 7-ми – 10-ти Април бяха точно толкова достъпни, колкото да решим за един ден, че ще ги вземем и ще направим това пътешествие. Тук държа да отбележа, че моментът беше наистина точния, защото само няколко дни по-късно цените за тези дати доста се качиха и не спряха да се покачват до самите дати на пътуването. Двупосочен билет София – Барселона 89 Euro на човек.

Съвет: Възползвайте се от такива спонтанни добри оферти.

Другото предимство бяха удобните часове на полетите. Полетът на отиване пристигаше 19:00 вечерта, което позволява да се настаним удобно и дори да посетим някой обект (по-късно ще разкажем и какво успяхме да видим още първата вечер), както и първи впечатления от разходка из нощна Барселона. Полетът на връщане пък беше чак в 18:00 часа, което позволяваше да оставим някоя забележителност и за последния ден и до последно да изследваме града, преди да потеглим отново към родния край.

2. Багаж

Пътуването ни бе едва за няколко дни, няма и седмица и решихме, че по една раница багаж на човек е достатъчно, за да имаме всичко необходимо. Много по-удобно е и със сигурност бихме пътували по-често по този начин. Не мислиш за куфари, не носиш тежко, спестяваш дори време и се придвижваш бързо и удобно.

Съвет: Не взимайте прекалено много багаж със себе си, не се товарете излишно.

3. Настаняване

Един от следвашите важни въпроси е къде да отседнем. Този път решихме да се доверим на AirBnb. Трябваше ни единствено стая с удобно легло и баня, тъй като основно там се прибирахме вечер и ставахме рано сутрин. Плюс това ние не сме претенциозни и изборът беше сравнително лесен.

Съвет: Преценете дали наистина имате нужда от скъпа стая в хотел, ако няма да я ползвате за друго освен за сън.

4. Планинг

Планирайте предварително какви забележителности има и кои от тях искате да посетите. Градът е с голяма площ, многолюдно население и туристи от всички страни. Предварителната подготовка ще ви спести много време и лутане из мегаполиса. Как процедирахме ние – списък с интересните за нас забележителности, подредихме ги по приоритет и проучихме по отделно за всяка, обща информация от рода на работно време, билети и локация. Не ви е нужно повече, за да си направите удобен график.

Съвет: Спестете време от чакане по опашки за билети и лутане из забележителности

5. Транспорт

В големия град придвижването може да се окаже трудна за ориентиране задача. Може пък и изобщо да не ви се наложи, както на нас. Ние обожаваме да се движим. Ще ви изумим, но ние НЕ ползвахме абсолютно никакъв градски транспорт. Посетихме всяка една забележителност стигайки до нея пеша, благодарение на чудесното разположение на мястото ни за настаняване. Използвахме единствено метро за придвижването ни от/до летището.

Съвет: Предвидете си придвижване от/до летището като предварително проучите метро линиите.

Ден Първи

Това бе денят, в който пристигнахме. Малко преди 19:00 часа местно време вече напускахме летището и се ориентирахме към метро станцията. С метрото стигнахме точно до площад Испания (Plaça Espanya) – едно от важните ключови места в града, до което квартирата ни беше изключително близо. Излизайки от метрото за първи път усетихме, че вече се намираме в една от централните части на града. Движихме се основно с GPS на телефоните, както за да открием точния адрес на мястото, където щяхме да се настаним, така и през останалите дни до всички забележителности. Ориентирахме се доста бързо и в 20:00 часа вече се бяхме запознали с нашия хост, който ни показа стаята и всичко останало на разположение за нас в апартамента. Не ни беше нужно много време, за да се настаним, оставим багажа и да излезем за първата нощна разходка в Барселона.

За тази вечер бяхме предвидили само една забележителност – Магическите фонтани, които бяха на 15-тина минутки пеша. Светлинното и музикално шоу на фонтаните трае около час и е хубаво предварително да знаете в кои дни се провежда. Тук може да проверите разписанието им за 2019 година. Събота вечер беше единствения ден, в който ние можехме да се класираме да видим шоуто, именно за това им отделихме специално внимание още първата вечер. Хубаво е да отидете от по-рано, тъй като още час-два преди представлението туристите заемат удобни места из градинките, стъпалата и каменните огради край фонтаните. Туристи се стичат от всички страни още преди шоуто да е започнало. Имате избор да го наблюдавате от високо или директно на една ръка разстояние. И в двата случая е удивително. Разбира се ние избрахме и двата варианта. Преди началото на шоуто се качихме до най-високата точка, от където се виждат както фонтаните така и се разкрива прекрасна гледка към целия град.

Неусетно се вижда как целият площад около и над водната атракция се изпълва с хора и се усеща много приятно тръпнещо очакване у всички шоуто да започне. Светлини, звуци и различни форми започват да се редуват и да предизвикват още повече усмивки. Всички запечатват по свой начин този момент, който наистина е магичен. От най-високото място постепенно слязохме надолу, започнахме да се приближаваме към фонтаните и успяхме да ги заснемем и огледаме от всички страни.

Напълно безплатно тази атракция радва и малки и големи и според нас е задължителна спирка във вашата обиколка. Отделете им време, заслушайте се в музиката им, насладете се на цветовете и запечатайте този прекрасен момент с любим човек.

Споделям ви и един любим кадър от магическите фонтани, уловени в цветовете на българския флаг. 👈

След магичното водно шоу се разходихме наоколо без цел и посока. Умората от пътуването си каза думата и беше време да намерим местенце за хапване на традиционна храна. Оказа се, че едно от най-трудните неща в екскурзията ни е да намерим място за хапване, отговарящо на минималните ни изисквания – традиционна храна, добро съотношение цена-качество, работно време до късно и приветлив външен вид. Напълно нормални условия, но в бързината и умората е нормално да се натъкнеш на нещо тотално различно без да разбереш.

Е, първата вечер се провалихме с избора на ресторант, не защото не беше хубав, а защото по погрешка се оказа, че сме уцелили по-екзотично място от представите ни. Името “Rincon Persa” не ни прозвуча странно, а по-скоро високият рейтинг в Trip Advisor и Google ни подлъга. Ако все още не сте разбрали, оказа се, че сме попаднали в Персийски ресторант. Все пак едва ли някога щяхме да повторим подобна екзотика, така че успяхме да опитаме доста различна кухня и да се потопим в ориенталския свят не само благодарение на интериора, а и на изненадата на вечерта – усмихнатата бели денс танцьорка край всички гости. Определено беше забавно, но със сигурност искахме в следващите вечери да се потопим в испанската култура. След този дълъг и пълен с емоции ден бе време за почивка, защото тепърва ни очакваха няколко нови дни изпълнени с приключения.

Ден Втори

В този ден бяхме планирали да се включим в Free Barcelona tour. Безплатни обиколки има навсякъде в по-големите градове, та дори и у нас. За първи път посетихме такъв тур в Пловдив и наистина бяхме очаровани от ентусиазма на организаторите. На такъв вид обиколки винаги научаваш повече отколкото обикновения турист – неща, които не ги пише по гидовете и от хора, които са готови да ви запознаят със своя град с най-голямо желание. Изборът за посещение на тур особено в по-големите градове е голям. Ние се доверихме на Free Walking Tours Barcelona и определено си заслужаваше.

Турът трае около 2.5 часа и представялва обиколка из Готическия квартал на Барселона. Началната точка е площад Каталуния (Plaça de Catalunya) – другият централен площад и мястото, където е започвал старият град. За съжаление ни посрещна дъждовна утрин и трудно щяхме да стигнем навреме до началната точка в проливния дъжд. Обадихме се да заявим участие за обиколката в следващия възможен час. Купихме си по един чадър и стигнахме навреме. Познахме организаторите по лилавите тениски или лилавия чадър с тяхното симпатично лого. Докато стигнем сборното място постоянно ни пресрещаха и изпреварваха бягащи хора. Оказа се, че в този ден има известен маратон, а финалът му беше точно познайте къде – да, на площад Каталуния, където успяхме да погледаме куп финиширащи маратонци. Така усетихме част и от спортуваща Барселона.

Да се върнем на опознавателния тур из града. Нашата английско говоряща група се състоеше от малко над 20 човека, а нашият гид бе влюбен в Барселона. Обичта му към града беше толкова силна, че беше готов да ни разкаже абсолютно всичко, което знае. Изключително интересно беше запознаването на групата, където установихме, че има посетители от всички континенти, както и освен нас се запознахме с още едно българско семейство… да, светът е малък. Обиколката ни бе съпътствана с основни забележителности из готически квартал, малки детайли и скрити местенца, пазарчета и площадчета, като по средата на тура бе предвидена и по-голяма почивка в едно симпатично travel кафе.

Няма да разкривам повече детайли, силно ви препоръчвам да се възползвате и да усетите сами опознаването на града по този начин с някой местен. В края на тура цената определяте вие – оставяте толкова парички, колкото сте доволни от предоставената услуга. След края на обиколката ни се сприятелихме с няколко души от групата и решихме да споделим заедно обяда си. И така спонтанно се оказахме на маса с хора от 4 различни континента. Ето в това намираме един от чаровете на пътуванията ни – спонтанни и интересни запознанства. Австралия, Аржентина, Малайзия и България бяхме на една маса и споделяхме страстта си към пътуванията.

След този вълнуващ обяд следващата ни цел за деня беше да прекосим най-известната и дълга пешеходна улица в Барселона – Ла Рамбла (La Rambla). Тя започва от площад Каталуния, извива се по цялата дължина на стария град и свършва до паметника на Христофор Колумб и оживената пристанищна част. Там монументът се издига високо и гордо, взиращ се в далечната морска шир. Отделете си няколко мунитки да го огледате от всички страни.

Още малко за Ла Рамбла – живописна и пъстра, отразява духа на каталунците. Някои дори казват, че сърцето на Барселона тупти в ритъма на Ла Рамбла. Да бъдеш в Барселона и да не минеш по тази улица е равносилно на известния цитат “Да отидеш до Рим и да не видиш Папата”. Тя е едно от най-оживените и емблематични места за града, а разходката по нея може да продължи с дни, тъй като по която и уличка встрани да завиете, ще се натъкнете на някое от другите забележителни места в града. Ще срещнете много улични музиканти и артисти и ще имате възможността да се разходите върху уличната мозайка, сътворена от прочутия каталунски художник и скулптор Хуан Миро. От двете ѝ страни са фасадите на едни от най-необичайните и дръзки сгради в града, а по цялото ѝ протежение може да видите редуващи се сувенирни магазинчета и типичните барчета, кафенета и ресторанти. Нашето предварително проучване ни посочи, да избягваме пазаруването и сядането по тези местенца, защото се досещате, че заради туристическия ѝ характер съотношението цена качество не е в полза на туристите. Затова пък може да се възползвате и да си напазарувате типични специалитети и деликатеси от традиционните пазарчета встрани от главната улица.

След като огледахме монументът на Колумб от всички страни, последва дълга пешеходна разходка из пристанището. Палми и пешеходни алеи успоредно на морето ни заредиха с нови слънчево-морски честоти и неусетно стигнахме до следващия обект за деня – Парка на Цитаделата (Citadella park). Това е малък зелен оазис насред забързания град.

Сред основните атракции в него са зоологическата градина, каскадата и няколко музея. Каскадата се намира в северната част на парка. Тя представлява триумфална арка с водопад и фонтани. Построена е за световното изложение в Барселона през 1888г. Множество крилати зверове и грифoни пазят фонтана. В центъра ще видите статуя на Венера, разположена върху мида, а над нея е Аурора в нейната колесница от ковано желязо.

Паркът няма вход, но ако искате да посетите зоопарка трябва да си вземете билети. Зоологическата градина приютява около 7 500 животни от 400 различни вида и трябва допълнително време за по-обстойна обиколка. Ние умишлено пропуснахме тази част, но ако обичате такъв вид атракции или пък сте с деца, може да го включите в програмата си. Тук онлайн може да планирате и организирате посещението на зоопарка.

В близост до парка видяхме също и Триумфалната арка в града. Красивата арка е построена като вход на Световното изложение. Построена е от червени тухли в мавритански стил. На предният фриз има надпис “Барселона приветства всички нации”, а на задния пише “Възнаграждения” и изобразява медали на участниците в изложението. На върха на арката е поставен гербът на Каталуния, наред с който присъстват и тези на останалите 49 испански провинции. Задължително място да си направите снимка за спомен.

Денят ни продължи към следващата спирка – въжената линия в Барселона, където бяхме планирали да погледнем града отвисоко. Оказа се обаче, че в града има две въжени линии и те не са свързани по между си, както бяхме разбрали. Имахме предварително закупен билет, но за грешната спирка на въжената линия. За съжаление разбрахме това късно, когато пристигнахме и показахме на място билетите си за уречения час и не ни позволиха да се качим. Може би това бе единственото ни разочарование, защото определено искахме да видим и прекосим града отвисоко, но грешката бе наша. Препоръчваме да проучите добре тази възможност и да се възползвате на място, защото е нещо, което определено си заслужава.

Затова пък успяхме да видим нощна Барселона отвисоко от друга локация – паркът в близост до Олимпийския стадион на хълма Монтжуик.

Ден Трети

За третия ден си бяхме предвидили посещение на една от най-големите забележителности в града и едно от топ местата, които задължително трябва да се посетят – Саграда Фамилия (La Sagrada Familia). Билетите си бяхме резервирали предварително с точен час преди обед и рано рано потеглихме отново пеша с навигация в ръка. Спазихме сутрешната традиция да повървим до следващата забележителност, като някъде по средата се наслаждавахме на закуска и кафе в някоя приветлива местна пекарна и след това изминавахме останалата част от маршрута.

Малко преди да стигнем си бяхме набелязали да разгледаме отвън още една причудлива сграда – къщата Батло (Casa Batllo), която сред местните хора е известна още като Къщата на костите. Тя отново е дело на прочутия испански архитект Антони Гауди и прилича повече на приказно същество, отколкото на частен дом. Още фасадата на сградата приковава вниманието с терасите приличащи на черепи и част от колоните – кости, а в интериора изцяло са забравени правите линии. Турът из сградата може да разкаже много истории, затова ако имате време, посетете я задължително. Ние си я оставихме за някой следващ път.

Неусетно наближихме и Саграда Фамилия се показа иззад зелените дръвчета в парка до нея. Колкото повече я доближавахме толкова по-мънички започвахме да се чувстваме. Сградата наистина е шедьовър и всъщност дори все още не е завършена. Строителните дейности кипят постоянно и е напълно нормално да виждате кранове и работници навсякъде около сградата и днес.

Символът на Барселона се изгражда вече повече от 120 години, като началото на строежа е поставено през 1882г. Гауди се заема с конструкцията година по-късно. Архитектът загива рез 1926г. преди да може да завърши своето най-грандиозно и противоречиво творение. Саграда Фамилия изобразява раждането, живота и смъртта на Христос и във всяка част от дизайна й се крие християнски символизъм.

Преди смъртта на архитекта са завършени само криптата, абсидата и фасадата. Гауди е погребан в криптата, където музей излага умалени модели, показващи как той си е представял църквата. При доизграждането се следва изцяло проектът на Гауди. Планът е да бъде завършена през 2026г., когато се навършват 100 години от смъртта на архитекта.

В завършен вид сградата трябва да има 18 кули и три отделни фасади – източна, посветена на рождеството на Христос, западна – Страстите Христови, и южна – възхвала на името му, която е и най-голяма от всички. Гауди бил огромен любител на природата и черпи вдъхновение от нея. Множество естествени форми са преплетени в архитектурата и сами ще ги откриете още щом влезете – колоните във вътрешността на катедралата, поддържащи кулите и арките наподобяват стебла и клони на дървета.

През красивите витражи преминават всички цветове на дъгата, а когато слънчевите лъчи светят мястото става още по-магично.

А знаете ли, че съществува легенда, че ако мъж и жена пият от чешмата до храма, ще бъдат заедно завинаги.

Билетите за Саградата комбинирахме с билет за къщата на Гауди. Тя се намира в парк Гюел и може да съчетаете посещението на двете. След като прекарахме повече от 3 часа и огледахме Саграда Фамилия от всички страни отвън и отвътре, решихме да хапнем наблизо с гледка към този шедьовър на архитектурата.

По време на прекрасния обяд в компанията на хубава гледка, кана сангрия и традиционна морска паеля си отдъхнахме и събрахме сили за следващата атракция за деня.

Паркът Гюел (Parc Güell) е разположен на хълма Eл Кармел. Придвижихме се пеша за около 30 минути. Както ви споделих не сме използвали никакъв градски транспорт, защото обичаме да вървим и по нашите критерии всички тези разстояния са близки и по пътя им опознаваме още от духа на града. Вмъквам, че паркът се намира на високо, за да бъдете подоготвени за изкачване на няколко по-сериозни стръмни участъка. Затова пък после гледката отвисоко определено си струва.

Идеята за създаването на парка е на богат индустриалец на име Гюел, който искал да създаде място, където хората да живеят тихо и спокойно, извън шума и навалицата на града, заобиколени единствено от природа. Гюел възлага проекта на своя приятел Антони Гауди, като работата по създаването на жилищния комплекс продължава до 1914 г, когато е спрян, поради липсата на интерес към закупуване на имоти. Собственик на парка става общината и го превръща в безплатен и достъпен за всички приказен свят. Освен безплатна в паркът има и платена зона и задължително ви препоръчвам да посетите и двете. Направете снимка за спомен с атрактивния гущерчо на входа и обърнете внимание на двете интересни сгради с необичайни форми и покриви отново там. Паркът е изключителен с това, че множество от фигурите, статуите и зданията в него са направени от малки цветни порцеланови парченца като мозайка и разхождайки се сред тях, сякаш сте герои от приказка, а всичко наоколо оживява. Говори се, че Гауди бил любител на гръцката и каталунската митология, затова не се изненадвайте от образите на дракони и гущери, които са почти навсякъде, макар и добре скрити.

В паркът се намира и къщата, в която Гауди е живял в последните години от живота си. Тя е превърната в музей и вътре видяхме различни мебели проектирани от него и част от личните му вещи.

В центъра на парка се намира прочутата тераса на Гауди, която има пейка от вътрешната си страна. Тази пейка има формата на морска змия, извиваща се по края на терасата и от нея се разкрива красива гледка към града.

Отправям ви още едно предизвикателство в парка – да откриете и да се качите до най-високата му точка, там от където може да видите най-хубавата гледка към цяла Барселона и морската шир на хоризонта.

Ден Четвърти

Това бе последният ни ден в Барселона. За щастие имахме късен полет чак в 18:00 часа и това позволи да посветим целия си ден преди отпътуване за посещение на стадиона Камп Ноу (Camp Nou). Отново предимството, че бяхме с малко багаж ни позовли да освободим бързо и лесно още сутринта уютното ни Airbnb и да се придвижим пеша за по-малко от час до стадиона. Билетите за там също бяхме закупили предварително. Oставихме багажа си в специално обособеното място за багаж и бяхме готови да се гмурнем в този футболен свят.

Музеят е устроен прекрасно, интерактивно и вълнуващо за малки и големи посетители от цял свят. Турът започва плавно преминавайки през историята на клуба, завоюваните трофеи и неговите най-емблематични играчи за всички времена. Гордост за нас бе да видим тениската и обувките на Стоичков и да погледаме едни от най-добрите му голове.

Пренесохме се за миг и на Уембли през 1992, когато пасът на Стоичков е ключов момент за победния гол на Барселона, с който отборът печели Купата на Европейските шампиони.

Всеки посетител може да се порадва на любимия си футболист, да намери неговите оригинални маратонки, да си припомни любими голове и да открие много други лични и отборни трофеи. За някои футболисти като Меси е отделен цял кът с награди и постижения.

Когато за първи път теренът се разкри пред нас останахме без думи. Представихме си всички тези трибуни пълни, а на терена завладяващата игра на куп звездни футболисти. Ние бяхме някъде там в сърцето на един от най-големите стадиони в света. Да се докоснем до него бе наистина вълнуващо преживяване!

По време на цялата обиколка се откриват гледки към самия терен от различни страни и лично за нас като хора обичащи спорта е невероятно вълнение посещението на всяка една част от стадиона.

Обиколката ни продължи отново на закрито. Последователно преминахме през всички коридори, през които преминават футболистите, техните съблекални, място за релакс, залите за пресконференции …

… и мястото, през което преминават секунди преди да започне всеки мач.

Най-голямата магия се случи, когато се озовахме на самия терен. Чувството там вече не може да се опише. Бяхме в центъра на една вселена, където футболът е не просто игра, а религия.

Както виждате докоснахме се до всяка една част от терена, та дори и скамейките и запечатахме този момент с много снимки и положителна емоция. Този терен е бил домакин на грандиозни футболни празници, помни драматични спортни дербита, а знаете ли какво означава мотото на европейския гранд – “Mes que un club”? Означава “Повече от клуб” – милиони хора по света знаят защо Барселона е повече от това “ФК”, което стои пред името и всички постижения и история на клуба напомнят това мото.

Още малко любопитна информация за Камп Ноу. Стадинът е построен между 1954 и 1957г. Оценен е от УЕФА с 5 звезди, домакин е на множество международни срещи от висока класа и финали на Шампионската лига. Има капацитет от почти 100 000 души, което го прави най-големия в Европа и 11-ти в света. Официалното му име е Estadi del FC Barcelona (Стадион на ФК Барселона) до 2000 година, а след това управата на отбора гласува за смяна на името на Ноу Камп.

Следващият фронтален поглед към стадиона бе от коментаторските кабинки – този път отвисоко и централно.

Не ни се искаше обиколката да приключва. Потопени в тази футболна магия, се надяваме да се върнем тук отново, този път да погледаме на живо някой мач. За финал се отбихме и през магазина за сувенири. Задължително посетете, вземете си нещо за спомен или пък се сдобийте с екип на любимия отбор.

Обиколката ни на грандиозния Камп ноу бе последната атракция от нашия Великденски тур в Барселона. Прекарахме 4 невероятно запомнящи се дни в красивия град, успяхме да усетим много от духа на града и да видим най-големите забележителности. Надявам се разказът ни да ви е бил полезен и очаквам да споделите вашите причини да се влюбите в Барселона!

Благодарим ви, че споделяте този фотопътепис с приятелите си. Можете да помогнете на повече хора да се вдъхновяват от всяко следващо пътуване.

6 коментараLeave a comment

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *