Тефтерчето на един Пътешественик

Богородична стъпка

Старозагорските минерални бани са разположени на 15 км от град Стара Загора в западната част на живописната средногорска котловина.

IMG_20150302_125407~2В околностите на Старозагорските минерални бани /на един километър от центъра в северна посока / се намира и красивият природен феномен наречен “Богородична стъпка”. Легендата говори, че това място е използавано от хората за светилище и извършване на религиозни обреди отпреди хиляди години. Първи тук са правили своите жертвоприношения траките в почит на “Богинята майка”. След тях на това светилище са дошли римляните, славяните и българите – всеки със своите богове и ритуали.

След приемане на християнството по тези земи, местността става свято място. Митът за “Богородична стъпка” се ражда, заради изключително силното биоенергийно поле и причудливата вдлъбнатина горе на скалите, наподобяваща следа от човешки крак, в която водата никога не пресъхва. Близо до стъпката в скалата има криволичеща цепнатина, през която, ако минеш ти се опрощават греховете. До стъпката има и дърво, на което са вързани различни парцалчета – така хората вярват, че се освобождават от злото и болестите.

Преди няколко години на мястото е изграден малък параклис, наречен “Рождество Богородично”. В района има и древна кариера за добив и обработка на различни материали, използвани в строителството на частни и обществени сгради в антична Августа Траяна. Освен всичко това на мястото има и останки от недовършен саркофаг, вероятно предназначен за гробница на знатен гражданин.

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *