Тефтерчето на един Пътешественик

На плаж край гората – плаж Липите

Обичате ли дивите плажове? Тези, на които чувате само шума на морето и гората? Място, на което макар и да не сте сами, усещате че всеки покрай вас търси спокойствие и няма да си пречите, защото то предлага на всеки да намери своето кътче. Ако да – тогава включете плаж Липите в лятното си приключение тази година и намерете своето ново любимо местенце за привличане на слънчеви лъчи. ☀

Плаж Липите е един от няколкото плажа намиращи се край село Синеморец. Това е идеалното място за хора, които търсят диви и по-скътани плажни ивици, без атракции и заведения по тях. Плажът се намира в красив, малък залив, запазил красотата и дивото в себе си. Още по-привлекателен го прави факта, че е заобиколен от красиви хълмове и гориста местност, която е част от природен парк “Силистар”.

Откриването на самия плаж се оказа доста вълнуващо преживяване. До него може да се стигне по няколко маршрута, като препоръчваме да използвате пешеходния маршрут.

Нашият пръв опит, да открием плажа беше, тръгвайки с велосипеди, като по този път може да се мине и с високопроходим автомобил. Знаехме, че посоката е на юг от най-известния плаж в Синеморец – Бутамята и предприехме малък велопоход в тази посока. В края на плажа след паркинга започва черен път, по който за съжаление няма обозначителни табели, но смело се отправихме в търсене на плаж Липите. Единствената табела, до която стигнамхе беше тази на природен парк Силистар, а след това последва преминаването на малка рекичка и доста каменист участък на горе в гората. И тъй като любопитството винаги е по-силно продължихме още по-смело напред, макар че на места се наложи да тикаме велосипедите нагоре. В крайна сметка GPS координтие показваха, че сме доста наблизо, но така и не успяхме да намерим точния път, за да прекосим гората и да стигнем с колелетата и се върнахме до изходната точка с едно щуро препускане надолу из гората.

За щастие следобеда събрахме сили и поехме отново в тази посока, като пешеходния път се оказа доста лесно откриваем. Пътеката тръгва от скалите в най-южната точка на плаж Бутамята. Пътят започва с кратко изкачване по скалите, което е подходящо дори и за неопитни туристи и деца.

От тук продъжавате да се движите по пътека, която ви води само успоредно на морето. Пътеката е приятна и лека с прекрасни гледки от високо и много природа. До плажът се стига за около 20-тина минути.

Освен това ще преминете и над няколко други малки заливчета и мини плаж.

Тук препоръчваме да поспрете и да посъзерцавате хоризонта без да бързате. Позволете си да останете на саме със себе си.

За разлика от другите плажове в Синеморец, морето на плаж “Липите” е много тихо и спокойно. Заливът е така разположен, че не е толкова ветровито и рядко има вълнение. Плажът е неохраняем, няма спасители, шезлонги и чадъри, нито заведения и шум. Плажната ивица е широка и позволява всяка компания да се разположи достатъчно далеч, за да не си пречат по между си.

Името на плажа идва от факта, че преди години районът е бил залесен с много липи, които в последствие са били отсечени и заменени с други дървета. Днес на места също може да се види някое останало дърво липа.

Природата край плажа е образувала причудливи скални образувания, които всеки може сам да интерпретира на какво точно приличат. Много от тези природни скулптури имат своите наименования – Разделената канара, Пещерата на гълъбите, Скалата на Сизиф и др.

Ако се продължи по пътеката след плаж “Липите”, за около 2 часа се стига до плажът на Силистар.

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

3 коментараLeave a comment

  • Самият плаж е съвсем див, няма спасител, няма места за покупка на каквото и да било, няма тоалетна, и точно това е което го прави уникален, никаква следа от сегашния технически прогрес на човечеството. Съчетанието от дива гора достигаща до самата пясъчна ивица и бистри морски води карат човек да се почувства в единение с природата. Според специалисти,по плажната ивица може да се види морски ветрогон, а в гората зад плажа се срещат редките за България растителни видове: дива смокиня, българска круша, гмелинова гърбица.

  • С удоволствие отбелязваме, че над текста: :Тук препоръчваме да поспрете и да посъзерцавате хоризонта без да бързате. Позволете си да останете на саме със себе си.” долната дясна снимка илюстрира учебникарски що е бенч, абразионна тераса, изстъргва.ната от морето чрез механично разрушаване на оголените пластове, повърхност , наклонена към дълбините!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *