Тефтерчето на един Пътешественик

10 идеи за български подаръци за пътешественици

Всички ние имаме приятели, които обичат да пътуват. Следващият път, когато искате да зарадвате някой от тях с повод или без, не е нужно да се чудите с часове с какво да го изненадате.

Създадохме списък с 10 подаръци за пътешественици, който включва страхотни продукти, с които ще очаровате вашите приятели на техния празник и ще помогнете на тези страхотни идеи да стигнат до повече хора. Освен това във всеки от тях има по нещо много специално, защото е направен именно за България и точно затова заслужава внимание.

Държим да отбележим, че това не е класация, а се надяваме да се превърне в една полезна статия, в която всеки сам може да открои своя фаворит.

Приятно четене и избиране на подаръци! 🎁


1. Роден Пъзел

Роден Пъзел

Роден Пъзел е колекция от пъзели на български забележителности, чрез която имате възможност парченце по парченце да наредите поредица от прекрасни български забележителни места, да опознавате Рoдината, да вдъхновявате хората около вас и да се запознавате от близо с нови български места. Подаръкът е подходящ не само за пътешественици, но и за хора, които обичат да редят пъзели или пък искат да опитат ново занимание. Пъзелореденето е страхотно занимание за студените месеци, в което може да се въвлече цялото семейство или пък да изненадате нестандартно вашата половинка.

Наскоро колекцията от пъзели на български забележителности се разшири и новите две картини са наистина пленяващи.

www.роден-пъзел.com
Роден Пъзел


2. Скреч карта на България

Скреч карта на България

Имате приятел, който си е поставил за цел да посети всяко кътче, тогава това е перфектният подарък за него. На своята карта той ще може да изтърква всяка една посетена дестинация и да следи колко успешно върви плана му. Картата ще му помага да не забравя посетени места и лесно да се ориентира към нов край, който да посети. Започенете с карта на България, а за още по-пътуващи приятели им подарете и скреч карта на света.

Скреч карта от Creative Egg
Creative Egg

Скреч карта от Шантаво Е
Шантаво Е


3. “50 места, които да посетите в България през …”

През 2015г. и 2016г. Peika.bg издават тези два прекрасни пътеводителя, в които включват невероятен подбор от забележителни места. Както казват те, пътуването не е само гледане и снимане, затова в книжките са включени предизвикателства и идеи за нестандартни преживявания, любопитни и малко известни факти, стари легенди и полезни съвети. Освен всичко това в тях ще намерите и точни упътвания до някои трудно достъпни места, каузи към които може да се присъедините и няколко загадки, чиито отговори ще откриете, когато пристигнете на съответното място.

Макар и издания от преди година тези книжки продължават да са актуални, защото изборът от места е наистина специален. А още едно прекрасно предимство е, че тези необикновени пътеводители са преведени и на английски, за всеки чужденец, обичащ пътешествията из България!

Удоволствието, докато избирате следващата си дестинация е гарантирано!

“Книга за всеки, който не просто живее, за да пътува, а пътува, за да живее!”

Peika.bg
Peika.bg


4. “203 предизвикателства за пътешественици”

Хората обичащи да пътуват не се страхуват от предизвикателсва. Напротив те ги търсят и често се впускат във всяко следващо с още повече хъс и енергия. Тази малка червена книжка съдържа 203 предизвикателства за пътешественици, разпределени в категориите:
– “На открито”
– “Веднъж в живота”
– “За щастие и откриване на себе си”
– “В собствения ти град”
– “С приятели”
– “Шантави”
– “За България”.

Със сигурност дори вие може да зачеркнете няколко предизвикателства от този лист, които сте направили неволно, но той ще ви даде още много добри идеи за следващото ви пътуване. Още в началото на книжката първото нещо, което трябва да направите е този тест “Какъв тип пътешественик си?”, в който правилни и грешни отговори няма! След като прочетохме книжката ни хрумнаха толкова много идеи за реализацията на предизвикателствата, че след малко отново потегляме …

203.bg
203 предизвикателства за пътешественици


5. “101 Отбивки” и “Нови 101 Отбивки”

Много хора пътуват и много хора споделят, но да успееш да опишеш пътуванията и бягствата от забързаното ежедневие по толкова увлекателен начин си е нещо възхитително. Иван и Елина от блогът за открития и пътешествия Отбивки създават пътеводителя “101 отбивки” за всички пътешественици по душа, за тези, които обичат да откриват нови места. Като продължение на “101 отбивки” се появява и пътеводителят “Нови 101 отбивки”. В него отново с авторски снимки, полезна информация и описание са представени прекрасни дестинации, такива които няма да намерите в справочниците.

Авторите са включили и съвети как да направите по-добри кадри на описаните в книгата места, кога и от къде е най-добре да бъдат заснети.

“Това е книга за пътешественици, а не за туристи. Книга за откриватели. За смелчаци. За луди и свободни души. За онези, които не се страхуват да тръгнат на път с посока или без. За хората, за които пътуването е начин на живот, а не цел. За мечтатели!”

www.otbivki.com
Отбивки


6. “101 Романтични отбивки”

Тази книга безспортно заслужава самостоятелно място в нашата колекция. “101 романтични отбивки” е един доказан бест селър. Това е и един от нашите фаворити, когато избираме книга за подарък. Подходящ подарък за влюбени или за вашата половинка, за всеки който търси своето любимо място.

… защото както споделят авторите:

Представите на хора за романтика са много различни. Но едно е сигурно – има места, които могат да ви накарат да се влюбите. Не просто в красотата на природата, но и в човека до вас. Те притежават особена магия, която трудно се описва с думи, но се усеща, когато сте там.

Никога няма нужда да чакаме специален повод. Нужно е единствено да показваме любовта, която дава смисъл на всичко покрай нас. А страната ни е пълна с места, които си струва да бъдат споделени с любимия човек!

www.otbivki.com
Отбивки


7. Специална книга по категория

Някои хора предпочитат да посещават конкретен тип обекти, а не да обикалят забележителности наред. Тогава те са намерили своята най-голяма страст в пътешестването и фокусират още повече вниманието си в изучаването и на най-малките детайли. В такъв случай задоволете тяхната потребност от полезн и приятно четиво с някое от следващите предложения.


Водопадите в България

Всички, които обичат природата и невероятно красивите водопади, ще се влюбят в тази книга. B нея щe oтĸpиeтe 60-тe нaй-ĸpacиви вoдoпaдa в Бългapия, мapшpyти c пoдpoбнo oпиcaниe ĸaĸ ce cтигa дo тяx, GРЅ ĸoopдинaти и интepecни мecтa и зaбeлeжитeлнocти в близocт дo вoдoпaдитe. Освен това в този необикновен пътеовдител са включени и ощe 40 пo-мaлĸo извecтни вoдoпaди c ĸpaтĸa инфopмaция и отново GРЅ ĸoopдинaти. Любопитната информация като данни зa виcoчинaта на всеки водопад и нaй-пoдxoдящo вpeмe зa пoceщeниe също са сред полезните съвети. А ако се чудите как да снимате тези феномени, ще получите практични съвети и за това.

www.waterfallsbg.info
Водопадите в България


Крепостите в България

Културното наследство на страната ни е изключително богато. Из нашите земи са съхранени останките от редица епохи и изследвайки крепостите из България ще открите толкова много за всеки един етап от историята. Туристическият пътеводител “Крепостите в България” представя 77 забележителни крепости и останки от антични градове разпръснати из цяла България. Всяка една от тях е съпътствана с исторически текст и впечатляващи кадри. Те ще ви разходят из епохите на Античността и Средновековието. Книгата ще Ви разкрие любопитни дестинации, реновирани и облагородени крепости, открити музеи, както и спиращи дъха панорамни гледки.

Към фото пътеводителя е добавена специално изработена туристическа карта, съдържаща кратко упътване и снимка за забележителностите. Картата включва всичките 77 обекта от книгата, както и още 22 допълнителни крепости в цяла България. Любителите на този тип туризъм ще се възхитят от всяка следваща находка.

www.kreposti.bg
Крепости в България


Селата в България

Всеки от нас има спомени от живота на село. Макар и малко, макар и детски, всички си спомянме с умиление за престоя на село, безгрижни детски лета, усърден труд, но и удовлетворение. Днешната тенденция на завръщане към корените отново ни кара да погледнем към селото, а спокойствието, чистата храна, свежият въздух и усещането сякаш там времето е спряло са незаменими, когато искаме да избягаме за миг от градския шум.

В книгата “Селата в България. Посоки за туризъм и култура” вниманието на читателя е фокусирано върху зелените алтернативи, културните аспекти на съвременните форми на изкуство в селска среда, развитието на поклонничеството и екологичния туризъм. Важен момент са темите за чистата храна, меда, виното, коприната и маслодайните рози. Цялостния дух на първата част на книгата е внушението, че туристите по селата са чакани гости, а собствениците на местата за настаняване са домакини и бъдещи приятели. “Села и туризъм: Посоки за пътешествия из България” пък разкрива нови вълнуващи места за приключения и култура и отново сте поканени да се докоснете до нещата, идващи от самата земя – храната, водата, звуците, ароматите, както и до самите селски къщи.

Селата в България


8. Пътуване към миналото

Някои хора обичат да пътуват не само физически, но и назад във времето. Книгата “Българската история в 100 дестинации” ще ви върне назад към българската история, ще сподели известни места, ще напомни забравени такива. На нейните страници ще откриете огромно разнообразие както от природни, така и от архитектурни забележителности, ще преминете през редица градове и села, ще обиколите крепости, музеи и манастири. Това, което ги обединява, е важната роля, която са изиграли в родната история. Автори на книгата са и създателите на сайта www.bulgarianhistory.org, които устремено продължават да популяризират непознати и забравени моменти от историята на България по увлекателен и достъпен за всички начин.

Книгата е част от трилогията „Българската история в 100“. Първата и втората част са посветени на 100 личности, допринесли за развитието на България, и на 100 събития, случили се в страната ни или пряко свързани с нея. Уверяваме ви, че цялата поредица е един прекрасен подарък за любителите на пътешествието във времето с интерес към българската история.

www.bulgarianhistory.org
Българска История


9. Тениска за пътешественици

Ваш приятел пътува много и на различни места или пък имате приятел чужденец в България, който не знае добре български – и в двата случая това е точният подарък за тях. Тениската за пътешественици е практична и удобна, точно като всяка друга, но я отличва това, че върху нея са изобразени колекция от иконки, с които всеки лесно би могъл да се изрази от какво точно има нужда. Колекцията включва както най-важните за всеки човек (подслон, храна, вода пари, …), така и специфични, които описват най-добре човека, за когото е предназначен подаръка (риболов, бира, чаша вино, …). С нея вашия приятел никога няма да изпада в безизходна сутиация и ще бъде най-лесно разбиран по време на път. Разбира се, на тениската може да бъде принтирано всичко, достатъчно е да проявите малко креативност. Препоръчваме ви да не използвате всеки път една и съща картинка, а да подбирате специални картинки, за да бъде подаръкът ви винаги уникален и персонализиран за човека, който ще го получи.

www.fujifilm.bg / www.wildart.bg
PIXEL PLUS VARNA / Wild Art


10. Почивка

А защо просто не организрате следващата почивка и не заведете вашите приятели на уикенд в планината, дневно бягство от големия град или цяла седмица на морето. Или пък опитайте нещо тотално различно. Нужно ви е само малко въображение и да предвидите какво би им се харесало. Има изобилие от варианти, а за самата организация не се изисква много – насрочвате дати, избирате дестинация, намирате подходящо място за спане и не забравяйте да вземете със себеси доброто си настроение.

Ако вие трудно да изберете място посетете някой травъл блог, където всички ние споделяме личните си впечатления и отзиви за посетените дестинации.Booking.com

www.booking.com
Booking.com


Надяваме се тази статия да е била полезна за вас и да сте открили по нещо ново и интересно, което ще ви улесни в избирането на подаръци за предстоящите празници!

Вече може да продължите с избирането на подаръци и с “Още 10 идеи за български подаръци за пътешественици”.

Благодарим ви, че споделяте тази статия с приятелите си!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *