Тефтерчето на един Пътешественик

Храм “Успение Богородично”, Царево

Църквата Успение Богородично се извисява на южния полуостров на град Царево. Тя е разположена на територията на квартал „Василико”, там където първоначално е възникнал самият град. След мащабен пожар през 1882 г. той е бил изместен встрани, но след време стария град е възстановен и днес е квартал на Царево. Същата съдба е имала и църквата, която не е била пощадена от пожара. Построена през 1831 г., тя е срината до основи и сегашният ѝ архитектурен образ датира от 1895 г.

Години наред църквата не е била достъпна за посетители заради многобройните кражби, изчезналите ценни икони и оголеното обширно пространство на вътрешността и. С общи усилия на местните жители и дарители, църквата вече е действаща. Изградена е нова камбанария, звънът и се чува и в града, отслужват се литургии, на празниците се изпълва с вярващи дошли да се помолят за здраве, правят се венчавки и кръщенета. Често местните хора съчетават разходката с посещението на църквата. До нея води асфалтиран път. Можем да вървим и пеша по пътя, свързващ новия и стария град минаващ покрай морето, и да се насладим на красивия морски пейзаж. Църквата е врязана в морето се вижда отдалеч. До входа се намира каменната чешма, а наоколо разстилат сянката си няколко вековни смокинови дървета.

Заради пиратски символ в долната част на кръста изобразен над входа и, се предполага, че църквата Успение Богородично е била единствената пиратска църква по нашите земи.

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

Един коментарLeave a comment

  • Оппа: “пиратска църква по нашите земи”. Благодарност!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *