Тефтерчето на един Пътешественик

Ферма “Сините Щрауси”

Екзотичните животни като щраусите винаги правят силно впечатление и създават любопитство у хората. Отглеждането им обаче е далеч по-сложна задача, въпреки което у нас се срещат не малък брой ферми за щрауси.

dsc_0197Една такава ферма, която може да посетите, ако се отбиете за малко от главния път София-Варна, отново се намира в село Брестница. Интересно забележително място, което може да съчетаете в един ден с посещението на пещера Съева дупка, наричана още “Подземната перла” на България, намираща се само на 4км от селото, за която вече ви разказахме.

Връщайки се от пещерата, посетихме фермата за щрауси на име “Сините щрауси”. Няколко чаровни табели ни указват пътя до нея, а на входа ѝ ни приветства и първия син щраус.

Прекрачвайки прага се озовахме в уютния и подреден двор на фермата, а на вратата любезно ни посрещна стопанката на къщата и фермата. Още тук видяхме и първите два обитателя на фермата – двете бели птици нанду, които стояха спокойно на слънце и леко се сливаха с белия сняг наоколо.

Ферма “Сините Щрауси” е основана през 2001г. Основната дейност на фермата е отглеждане на едри щраусоподобни птици, като предлага възможност за непосредствено запознаване от близо с начина на живот и отглеждането им. Тук може да се видят щрауси, нанду и ему.

Покрай техните заграждения минава алея, която се доближава максимално до тях. Птиците са толкова близо, че могат да бъдат погалени и детайлно разгледани. Минавайки покрай тях, демонстрират своето любопитство и сякаш съвсем неволно могат да протегнат дългите си вратове през оградата и да ви закачат.

Пред всяка клетка стои табелка и с имената на всеки щраус, като не случайно са разпределени винаги само по един мъжки с няколко женски вида. Някои от животните носят и не слуачайно имена като Бойко Борисов и Слави Трифонов.

Също така във фермата ще се запознаете и с продуктите получавани от тези животни: пера, яйца, кожи и месо. Към фермата функционира “Музей на щрауса”, където може да се открие голямо разнообразие и интересни идеи за приложението на различните продукти. В него можете да видите скелети, яйца, препарирани птици, както и различни сувенири, изработени от щраусови пера и яйца.

Любопитна информация за щрауса:
Щраусът е най-голямата птица в света. Той не може да лети, но има дълги и силни крака. Има малка глава, издължена, гола шия и огромни очи. На височина достига до 2,75 м, което му дава възможност да вижда хищниците отдалече. Щраусът е единствената птица, която има по два пръста на краката си – голям и малък. Ноктите на големите си пръсти използва като оръжие. Пръстите му, отдолу, са покрити с плътни възглавнички, което му позволява да бяга много бързо. Щраусът може да бяга с 65 км/ч и продължително време да поддържа тази скорост. А един негов ритник може да бъде смъртоносен.
Цветът на щраусовото яйце е като слонова кост. На дължина яйцето достига 15 см, а диаметърът му е около 12 см. Теглото му достига 1,5 кг, колкото тежат 25-30 кокоши яйца.

Историята на щраусовите пера е романтична и вълнуваща. От символ на справедливост в древен Египет до изящните творения на модните дизайнери, щраусовите пера винаги са очаровали хората. С техните уникални характеристики и качества, човечеството със цялата си технология никога не е могло да симулира естествената приливаща красота на перата от крилата. От карнавалите в целия свят до театрите, музикалните и нощни клубове, щраусовите пера се показват в очарователната си красота. Уникални характеристики са като, мекота, устойчивост, гъвкавост и способността да генерира статичното електричество, което привлича праха, щраусовите пера са най-търсеният материал за направа на домашни и индустриални бърсалки за прах. Само напълно готови пера се събират, като новите пера стават готови за осем месеца.

В музея може да си купите сувенир направен от стопаните на фермата за спомен. От накити и обеци, през маски и шапки, та чак до писалки, магнити, брошки или лампи, изборът е голям, а цветното настроение в тази стая е навсякъде.

Собствениците бяха изключително гостоприемни, готови да разкажат и да ни пренесат в екзотичния свят на щраусите. Фермата е отворена за посетители постоянно, както в делнични така и в празнични дни. Заплаща се входна такса от 1,50лв на човек/1лв. за деца и допълнително 1лв., ако искате да правите снимки на животните.

За финал ще ви заредим с още малко цветна красота от щраусови пера.

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *