Тефтерчето на един Пътешественик

„Светът на Загорка“

Кое е първото нещо, за което се сещате, когато чуете град Стара Загора? Старозагорските минерални бани? Футболния отбор „Берое“? Форума Августа Траяна или може би широките и прави улици, пресичащи се под прав ъгъл? Несъмнено това са едни от първите неща, за които се сещаме, но градът има още много какво да покаже.

Може би много от вас не знаят, но тук се намира първият бирен музей сертифициран от Министерството на културата -„Светът на Загорка“ .

DSC_0385Открит през 2009г. и реновиран през 2015г., музеят е направен по идея на „Загорка“ АД и има за цел да запознае хората с историята на любимата им „Загорка“. Тук ще можете да се разходите из пивоварната и да научите повече за технологията на производство на бира. Туровете се организират по предварителна заявка в петък, събота и неделя, като посетителите се придружават от екскурзовод през цялото време на обиколката, която отнема около час и половина. Ще ви даде и интересна информация за цикъла на производство на бира – от подготовката на материала, през варенето в медни съдове и ферментацията до бутилирането. Професионален барман пък ще ви запознае с различните техники за наливане на бира.

По време на разходката из музея ще разгледате работещо производствено предприятие – мястото, където се прави бирата. Ще се доближите до модернизирания процес на пивопроизводство, но в същото време ще се запознаете и с традиционните техники, по които е била правена бирата през миналия век. Може да проследите историята на „Загорка“ още от 1902г., когато д-р Кожухаров открива пивоварна „Бъдащност“, през пивоварна „Тракия“ – така се е наричала, когато е закупена от Никола и Злати Златеви, та чак до 1994г., когато става част от семейството на Heineken.
Освен разходката из производствената част „Светът на Загорка“ представя и музейна сбирка, обособена на различни места по маршрута. Представени са над 130 предмета като чаши, етикети, бутилки, кенове, капачки, подложки, фотографии, които разкриват интересни детайли от пивопроизводството. Интересен експонат е бирена бутилка от 1902г., която е с релеф „Парна пивоварна Бъдащност“.

Още един интересен факт е и защо самата бира се казва „Загорка“. Неслучайно името е в женски род и единодушно е избрано от местния общински съвет през 1955г., за да има не само пряка връзка с името на града, а и да бъде олицетворение на почитта към женската част от Стара Загора.

Разбира се едно такова посещение не може да мине и без отбиване в Дегустационната зала. Какъв по-хубав завършек на обиколка на пивоварна от дегустация на „жива“ бира. Успоредно с дегустацията, посетителите биват отвеждани в „Светът на Загорка”, докато гледат филм, представящ историята и развитието на компанията през годините.

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *