Тефтерчето на един Пътешественик

Интерактивен музей на индустрията Габрово

Град Габрово е в сърцето на България. Съвсем близо до него се намира и географският център на страната ни в местността Узана.
А в сърцето на самия град пък се намира и първият на Балканите Интерактивен музей на инсутрията. Градът, известен като столицата на хумора в България, може да ви изненада с много шеги, но едновременно с това и да ви впечатли с нов тип туристическа атракция, като ви предложи едно вдъхновяващо приключение из индустриалните епохи, през които минава града.

Музеят е открит на 21 март 2014 г., за да пресъздава индустриалното наследство на Габрово. Той ще ви впечатли със своята елегантна архитектура, модерен дизайн, богато тематично съдържание, съвременни експозиционни технологии и атрактивни аудио-визуални приложения. Благодарение на комбинацията от всяко едно от тях ще имате удоволствието да бъдете пренесени в автентична и незабравима атмосфера. В четириетажната музейна сграда, посетителите могат да се запознаят с видовете промишленост и занаяти, прочули Габрово в миналото като “българския Манчестър”, превърнали го по-късно в най-силния индустриален център през 20 век.

Тематично музеят е разделен на три части:

Индустриализация – от края на 19 век до 1944 г.
Социализъм – от 1944 г. до 1989 г.
Настояще – от 1989 г. до наши дни.

Всеки период е представен в неговата цялост, бъдейки тематично и пространствено обособен на отделен етаж от сградата. Минавайки през трите етажа на музея ще пропътувате по отделно и през трите исторически епохи. Тематичният декор и специфичният дух на времето са обогатени с виртуални разказвачи, множество визуални, звукови и светлинни ефекти.

Цени за посещение на музея
Индивидуално посещение: 6 лева
Учащи, студенти и лица на възраст над 65 год.: 3 лева
Деца до 7 годишна възраст и деца от социални домове: безплатно
Хора с увреждания: 2 лева *
Фамилни посещения с деца:
– за възрастен: 4 лева
– за дете над 7 години: 2 лева

Музеят е напълно пригоден и за посещение от хора с увреждания и в него те биха могли спокойно да се пренесат из трите исторически епохи.

В епохата на Индустриализацията представена на първия етаж ще се запознаете със зараждането на габровската индустрия, развитието на Габрово като важно търговско и занаятчийско средище и налагането на града като просветен център с първото светско новобългарско училище. Тук ще имате възможността да преживеете онази част от историята на Габрово, която дава на страната ни предприемчивия дух на свободните хора, на онези индустриалци – новатори, чието дело отразява стремежът за прогрес на общоевропейско ниво и извежда Габрово като водещ индустриален център.

А докато пътувате във времето, не само се сменят интериорът и модата, но и можете да сравните как са изглеждали София, Варна, Русе, Ню Йорк, Лондон и Париж в избрания период. И то само с едно махване с ръка.

На втория етаж и епохата на Социализма по-големите посетители ще могат да си припомнят свои лични спомени и да се върнат към периода на национализация на частната собственост, окрупняване на фабриките в заводи и предприятия, създаване на специализирани училища за подготовка на квалифицирани кадри. Тематични декор припомня и важни правила от работния живот. Тук ще имате възможността да се разровите в архивите на местния и национален периодичен печат, възхваляващ качеството на родното производство в разцвета на плановата икономика и може да откриете и изделия от бита, присъстващи във всеки дом от епохата на социализма.

На последния трети етаж ще научите как в наши дни, традиционно промишлеността продължава да бъде водещ отрасъл в региона, благодарение на дълбоките традиции, изградената материална база, наличието на технически университет в града и квалифицирана работна сила. Тук е може да опознаете съвременните високо-технологични производства на Габрово, ориентирани към развитие на икономика на знанието, внедряване на европейските стандарти за качество, иновации и технологии.

Иновативният музей предлага една нова форма на представяне и възприемане на информацията, като по този начин провокира посетителския интерес за поредица от опознавателни открития. В него ще имате възможност да създадете своята виртуална разходка съобразно специфичните си предпочитания. Управлявайки сами дигиталните панели на виртуалния декор, вие ще съживите историята само с едно вирутално замахване с ръка. Ще имате възможност да станете част от интерактивните инсталации като например да светнете една от първите крушки в България, да предизвикате взрив със суровините на първата фабрика за патрони в България – габровската Еловица, да разгледате пресата от избрания период или да се запознаете с видните габровски индустриалци.

По-долу може да видите взривът, който предизвикахме ние, а тук може да разгледате и още няколко демонстрации от музея.

Няма как да не бъде отделено и място за габровския хумор – можете да бъдете истински герой в габровските шеги, като се заснемете и качите видеото си в интернет. Положителните емоции и широките усмивки са гарантирани.

Работно време на музея:
От вторник до неделя

Почивен ден:
Понеделник

Лятно работно време:
от 10.00 ч. до 18.30 ч.

Зимно работно време:
от 9.00 ч. до 17.00 ч.

Обиколката на музея завършва с посещение на подземния етаж, където в модерната зала за 3D прожекции ще имате удоволствието да се настаните удобно в модерни кресла и да се полюбувате на най-красивите и емблематични забележителности в околността представени в десетминутен триизмерен филм.

При своя вечерна обиколка из град пък бихте могли да се насладите и на незабравимо вечерно светлинно шоу, прожектирано на фасадата на музея.

Интерактивният музей на инсутрията предлага различни алтернативи за опознаване на експозициите – обиколка с екскурзовод или с виртуален разказвач. Турът из музея може да се проведе на три езика и е проектиран така, че да адаптира посещението към предпочитанията на всеки посетител. Това незабравимо пътешествие във времето предлага както образователни и информативни аспекти, така и забавни шеги с участието на публиката. А в сайта на музея освен подробна информация за него може да откриете още много любопитни факти за град Габрово.

Благодарим ви, че споделяте това забележително място с приятелите си. Можете да помогнете повече хора да преоткриват красотите на Родината ни и да се вдъхновяват от тях.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *